Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja +/- terminali głośnikowych wzmacniacza

igor-69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuję odpowiedzi na temat polaryzacji terminali głośnikowych wzmacniacza.

Zmierzyłem napięcie na terminalach w czasie pracy wzmacniacza z podpiętymi głośnikami.

Czerwony do czerwonego( +) i czarny do czarnego( -) Bardzo mnie zdziwiło ze na wyświetlaczu pojawił się (-) poprzedzający wartości liczbowe mV.

Zamieniłem przewody miernika czarny do czerwonego i czerwony do czarnego pojawiły się na mierniku wartości mV bez minusa.

Sprawdziłem podłączenia kabli oraz zrobiłem test z bateryjką gdzie wynik był zgodny z oczekiwaniami. Wzmacniacz to Musical Fidelity M6i nie dłubany. Po zamianie kabli głośnikowych dzwięk nieznacznie uległ pogorszeniu. Wróciłem do połoączenia wyjściowego i poszedłem sprawdzić co jest plusem i minusem w drugim wzmaku Creek evo. I tu już zbaraniałem bo prawy kanał czerwony (+) czarny(-) a lewy jest odwrotnie czyli tak jak w MF. Zamieniałem kable głośnikowe +/- i bawiłem się balansem a różnicy nie usłyszałem.

Wynika z tego ze czerwony nie jest (+) a czarny minusem(-) tak jak są opisane wzmacniacze lub jest to całkiem obojętne !!!!

Czy ktoś z Szanownych Kolegów może mi to wyjaśnić ? Wątpię aby była to usterka bo wszysko gra jak należy.

Z góry dziękuję za pomoc - Igor

A to Ci dopiero!

Tak serio, nie ma znaczenia, jak podłączysz kolumny do wzmacniacza, póki obie są podłączone w ten sam sposób. Jak masz jedną inaczej niż drugą to nie masz stereofonii i na przykład znika CI bas. I jeśli tego nie słyszałeś a słyszysz różnice po podłączeniu innego kabla, to wybacz ale ze słuchem nie jest najlepiej:)

Co ma CI dać mierzenie woltomierzem wzmaka w czasie pracy:)? Wiesz jaki sygnał płynie w danej sekundzie;)? Miernikiem sprawdza się nieobciążonego wzmaka - wypinasz kolumny odpinasz źródło, regulujesz prąd spoczynkowy i basy (szukasz serwisówki na necie) i po poprawnej regulacji masz pewność, że wszystko jest OK.

Użytkownicy

305 postów

Napisano dziś, 18:34

A to Ci dopiero!

Tak serio, nie ma znaczenia, jak podłączysz kolumny do wzmacniacza, póki obie są podłączone w ten sam sposób

Prawda

Co ma CI dać mierzenie woltomierzem wzmaka w czasie pracy:)

Napisałem że przebiegi są zmienne a kolega mierzy nastawionym miernikiem na stałay prąd.

skk

Co ma CI dać mierzenie woltomierzem wzmaka w czasie pracy:)?

No powiedzmy, że jesteśmy ciekawi, jakie napięcie daje wzmacniacz, kiedy słuchamy na typowej głośności, naszego aktualnego utworu - pomiar napięcia miernikiem z TrueRMS powinien zaspokoić tą ciekawość.

Napisano dziś, 21:46

Użytkownik mad dnia 13.01.2014 - 18:34 napisał

Co ma CI dać mierzenie woltomierzem wzmaka w czasie pracy:)?

No powiedzmy, że jesteśmy ciekawi, jakie napięcie daje wzmacniacz, kiedy słuchamy na typowej głośności, naszego aktualnego utworu - pomiar napięcia miernikiem z TrueRMS powinien zaspokoić tą ciekawość.

E tam Kyle, to już masturbacja, przyznasz? Jedyny miarodajny pomiar wzmaka w czasie pracy to oscyloskop.

Czerwony do czerwonego( +) i czarny do czarnego( -) Bardzo mnie zdziwiło ze na wyświetlaczu pojawił się (-) poprzedzający wartości liczbowe mV.

Zamieniłem przewody miernika czarny do czerwonego i czerwony do czarnego pojawiły się na mierniku wartości mV bez minusa.

Obróć wtyk zasilania wzmacniacza i zmierz- będzie dobrze?

A jakie wartości napięcia są względem masy wzmacniacza?

prąd płynie od plusa do minusa,

a elektrony odwrotnie

W rzeczy samej tak płynie prąd w przewodniku. Jeszcze inna sytuacja występuje w elektrolitach.

skk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.