Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki 2.0 ew 2.1 do Muzyki 350-400zl

anox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie mam Genius SW-V 2.1 1250 i nigdy nie miałem lepszych, ani tym bardziej 2.0, uzbierałem trochę pieniędzy i chcę kupić coś nowego. Słucham głównie trance,progressive, czasem progressive house, więc bass musi być. Pokój ma 9m^2, będę siedział ok. 1m od głośników a ich rozstaw będzie wynosił 190cm. Będą podłączone do integry ALC889 a za parę tygodni jakąś dźwiękówkę się kupi. Nie mam miejsca, aby je odsunąć od ściany na 20-30cm więc chyba zostaje bass relflex z przodu. Czego oczekuje? Przede wszystkim lepszej jakości niż aktualne głośniki. Chciałbym jeszcze usłyszeć od Was opinie na temat 2.0 i typowych łupanek trance'owych, nie zabraknie mi bassu? Liczę na dokładnie wyjaśnienia co do ostatniego pytania.

Propozycje:

2.0 MC-SHF80U

2.1 MC-MHF60U

Szukaj czegoś z logo Edifier lub Microlab... miałem niegdyś Microlab solo 7c i jak za tę cenę nie było się do czego przyczepić... mniejsza wersja solo 6c różni się od 7c tylko mocą

Używane Solo7c widziałem ostatnio na allegro za 400pln. I to jest IMO dobry trop.

Biorąc pod uwagę, że kolega będzie siedział 1m od głośników, to lepiej kupić Solo6c ... inna sprawa, że osobiście wolałbym coś z przednim bassreflex.

może to pomoże ... choć trochę egzotyka. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma bata - trzeba słuchać i już ! :)

albo daj zarobić Ancient Audio na modelu Oslo .... :))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie, jeden głośnik ten przy wejściu może by miał miejsce na bass reflex z tyłu ale co do drugiego to będzie zaledwie kilka cm.

W grę wchodzą jak mówiłem:

MC-SHF80U - Czy basu będzie odpowiednio dużo jak na gatunki, których słucham? Chodzi mi o konfrontacje z R1900TII oraz R1600TIII, bo solo6c pewnie ma więcej. Mają bass reflex z przodu.

Solo6c - Czy to nie za dużo jak na mój pokój, zaznaczam, że prawy głośnik będzie miał tylko kilka cm na bass reflex.

Coś jeszcze spełnia moje wymagania?

Tylko teraz czy solo6c będą dobrze brzmieć w moim pomieszczeniu? Głównie słucham leżąc na łóżku więc podsumowując rozstaw będzie wynosił 190cm a ja będzie od nich oddalony jakieś 2m, ale jednak to tylko 9m^2. No chyba, że mam inne opcje do tych ~450zł max.

Nie rozumiem tego problemu z 9m2, przecież te Solo 6c/7c to nie jakieś mocarne podłogówki pędzone 300W wzmakiem. Najlepiej by było, żebyś taki zestaw od kogoś pożyczył i odsłuchał u siebie. Bo jeśli na nowe nie ma budżetu to używanych nie zwrócisz...

Tylko teraz czy solo6c będą dobrze brzmieć w moim pomieszczeniu? Głównie słucham leżąc na łóżku więc podsumowując rozstaw będzie wynosił 190cm a ja będzie od nich oddalony jakieś 2m, ale jednak to tylko 9m^2. No chyba, że mam inne opcje do tych ~450zł max.

Przy takim odsłuchu, możesz mieć dudnienie na solo 7 jak i solo 6 ... spowodowane odbiciami od ścian (np. jak głowa będzie w rogu pokoju, lub przy ścianie).

Nie rozumiem tego problemu z 9m2, przecież te Solo 6c/7c to nie jakieś mocarne podłogówki pędzone 300W wzmakiem. Najlepiej by było, żebyś taki zestaw od kogoś pożyczył i odsłuchał u siebie. Bo jeśli na nowe nie ma budżetu to używanych nie zwrócisz...

Nie chodzi o ilość watów, tylko o oddalenie kolumn i słuchacza od ścian. To że kolumny stoją przy jednej ścianie, to normalka i nie problem. Problem zaczyna się jak jeszcze po bokach są blisko ściany (będą odbicia), a słuchacz ma 5cm za plecami ścianę (będzie mocne wzbudzenie wybranego zakresu basu ... inne mogą być tłumione).

Niezależnie od wielkości pokoju bas będzie się "zbierał w narożnikach". A czy pomieszczenie wzmocni go czy zniweluje to już zalezy od konkretnego pomieszczenia. I tłumienie bądź wzmocnienie może wystąpić w różnych miejscach pokoju, nie tylko 5 cm od ściany. I niezależy to bezpośrednio od konkretnego modelu kolumn, no chyba, że na tyle, że określone kolumny po prostu pewnego pasma nie przetwarzają. Ergo - czy to będzie Solo 6/7 czy inna kolumna to jeśli pomieszczenie schrzani bas to schrzani go na obu.Dlatego pisałem, że najlepiej odsłuchać kolumny w docelowym pomieszczeniu.

Dlatego pisałem, że należy dokonać odsłuchu - wtedy będzie wszystko jasne.

Biorę nowe więc opcja zwrotu będzie jak najbardziej, choć wydaje mi się, że nie będzie takiej potrzeby. A słuchać będę jak na załączonym pliku tylko, że na łóżku :)

Witam,

Odświeżam temat. Mam pokój około 2,5m x 3-4m. Posiadam Microlaby Solo 6c, które są rostawione w naroznikach. Po 2 latach użytkowania stwierdzam, że mi ich dźwięk nie pasuje (troche za mało basu) i wykorzystuje pewnie ich 30 % mocy, plus właśnie to, że mój pokój jest za mały. Idą pod młotek i zastanawiam się nad głośnikami, które postawie bezpośrednio na biurku przy laptopie (czyli będą grały prosto na mnie). Mam kartę Fiio E07K Andes i słucham głównie rock, punkt rock, drum and bassów, klasyki, ogólnie wszystkiego po trochu. Nie jestem zdecydowany czy iść w 2.1 czy zostać pzy 2.0, a jakość dźwięku jest dla mnie priorytetem. Modele jakie mi wpadły w oko to :

Edifier C2X / C2 Plus

Edifier R1600TIII / R1600T Plus

Szczerze mówiąc firmy microlab, modecom, creative mnie nie interesują ( możę się uprzedziłem ;) ). Chciałbym wydać około 300-350 zł. Będę wdzięczny za wszystkie rady :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.