Skocz do zawartości
IGNORED

Diamond 9 - od października...

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Szperając po sieci znalazłem informację, że Wharfedale od października wprowadza do sprzedaży nową serie głośników: Diamond 9, która ma zastąpić "ósemki".

Seria jest dosyć duża. Składają się na nią:

4 podstawkowce

3 podłogowce

3 głośniki centralne (ukłon Q kinu domowemu)

2 głośniki surround (jak wyżej)

2 subwoofery

What Hi-Fi w testach przedwstepnych oceniło Diamondy 9 wysoko.

Zobaczymy, jak sprawdzą się w praniu. Znaczy w graniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

[obrazekLUKASZ-167626_1.jpg] [obrazekLUKASZ-167626_2.jpg] [obrazekLUKASZ-167626_3.jpg]

post-2855-100003548 1170258794_thumb.jpg

post-2855-100003549 1170258792_thumb.jpg

post-2855-100003550 1170258791_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/10899-diamond-9-od-pa%C5%BAdziernika/

A ja tych dziewiatek jestem naprawdę ciekaw.

Nie znalazłem niestety nigdzie informacji, czy to konstrukcja Steve'a Helvetta (Diamond 8, Quad L), czy nie.

Mam tylko nadzieję, że Wyspiarze tudzież Kitajce z Wharfedale'a wyciągnęli wnioski z błędów Pacific Evo oraz Opusów ... Lektura materiałów firmowych nasuwa mi przypuszczenie, że zastosowano sporo rozwiązań użytych wcześniej w Quadach L. Gdyby tak było, ech... Pozostaje mi czekać jak na szpilkach na odsłuchy.

A poniżej jeszcze parę obrazków dla tych, co im się po sieci grzebac nie kce.

[obrazekLUKASZ-167687_1.jpg] [obrazekLUKASZ-167687_2.jpg] [obrazekLUKASZ-167687_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2855-100003542 1170258803_thumb.jpg

post-2855-100003543 1170258801_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena nie powinna zastrzelić.

Z tego, co zrozumiałem, mają kosztować mniej-wiecej tyle, co Pacific Evo, czyli najwyższe modele z +- 4.500 za parę (gdyby były droższe, to znaczyłoby że są -według producenta) LEPSZE niż Quady L, one do 6kzł dochodzą).

Ostatnio sporo mówio się o zbyt wysokich cenach tego producenta, zwazywszy na ceny stosowanych przetworników (Tonsil itp.). Teraz producent może celowo jak w ostatnim czasie podnieść jeszcze bardziej ceny (oczywiście sztucznie, no chyba że serio zastosuje jakieś drogie przetworniki) po to, aby zrobic aurę wokól siebie. To znana praktyka i wielu niedoświadczonych audiofili (również) sie na to nabiera.

Cóś Ci się pomydliło Andrzeju, pewnikiem z Denonem.

WD nie stosował przetworników Tonsila, ani w ogóle części wyprodukowanych poza koncernem IAG do którego należy. A co do cen uznawany był (i jest) raczej za markę tanią, jak na jakość, którą oferuje.

Znam juz *orientacyjne* ceny Diamondow 9 (podaje cene za pare w zlotowkach):

Podstawkowce:

9.0: 875

9.1: 925

9.2: 1280

9.3: 1600

Podlogowce:

9.4: 1850

9.5: 2300

9.6: 3000

Suby:

150: 3380

250: 7300

Ceny jak widac nie zwalaja z nog.

• 2 tygodnie później...

Właśnie dojrzałem na stronie Melomana (Lublin)

dużo więcej optymizmu w cenach wyściowych (do negocjacji):

Wharfedale Diamond 9.0 monitory 599 zł

Wharfedale Diamond 9.1 monitory 899 zł

Wharfedale Diamond 9.2 monitory 1099 zł

Wharfedale Diamond 9.3 monitory 1299 zł

Wharfedale Diamond 9.4 podłogowe 1499 zł

Wharfedale Diamond 9.5 podłogowe 1999 zł

Wharfedale Diamond 9.6 podłogowe 2799 zł

Wharfedale Diamond 9.CC głośnik centralny 599 zł

Wharfedale Diamond 9.CS głośnik centralny 799 zł

Wharfedale Diamond 9.CM głośnik centralny 999 zł

Wharfedale Diamond 9.SURROUND głośniki ścienne 599 zł

Wharfedale Diamond 9.DFS głośniki ścienne 799 zł

Pozdrawiam

Ururam - wh stosowal tonsile - nie wiem jak dlugo sie pasjonujesz hifi ale ja ok 10 lat temu mialem pare podstawkowcow wh diamond 7.1 w ktorych niskosredniotonowiec byl z tonsila z serii gwk czy gdk - nie pomne juz - prawda byla taka ze wh robil te kolumny w polsce tzn tonsil mu je robil i one szly do england - z tego wzgledu nie byly dostepne w polsce - ja je dorwalem w sklepie firmowym tonsila gdzie byly wystawione jak prototypy czy cos w tym stylu - w sumie glosniczki bardzo fajne - nie wiem czy gwizdek tez byl z tonsila ale niskoredniotonowca jestem pewien -

10 lat temu - może. Akurat nie znam właściwości modeli starszych niż - powiedzmy - 5 lat, a od tej pory (ponoć - bo na ręce mu nie patrzę) ma wszystko z zakładów należących do IAG.

>> dudivan

Steve Helvett - konstruktor z IAG.

Zaprojektował dla Wharfedale'a serie Diamond 8 - jedne z najlepiej (przynajmniej dla mnie, ale nie tylko) brzmiących budżetówek. Potem dla Quada zrobił serię L, z której trzy głośniki siegnęły po nagrody za najlepsze konstrukcje w swojej klasie, z czego Quad 11L zdobył 2 razy pod rząd tytuł głośnika roku w "What HiFi". Wszystkie głośniki, które miałem i mam (WD8.2, WD8.4, Quad 12L) to jego konstrukcje. Słuchałem też Quadów 22L i jestem wciąż pod wrażeniem.

Ururam Tururam - głośniki stosowane w Wharfedale Diamond 8 (takie same jak w Pacific EVO) miałem okazję kupić u dystrybutora Tonsila jakieś dwa lata temu. Sprzedawał je jako głośniki Tonsila, mimo że na naklejce był napis Wharfedale.

W ten sam sposób można kupić głośniki Mission – które w niemieckim Conrad Elektronic sprzedawane są jako Tonsile GTC.

Mission serii 700 są produkowane w całości w Tonsilu (tak samo jak Denony). Wcześniej Tonsil robił 13sto centymetrowe głośniki dla Missiona do jego topowych kolumn kosztujących w 1993 roku 2800DM.

Podobne do nich głośniki z Tonsila Excellence to z kolei niesfinalizowane zamówienie dla Eposa, który ostatecznie zmienił koncepcję i ich nie kupił.

Inni producenci – w tym Phonar - kupowali gotowe kolumny Tonsila i oznaczali je tylko własną marką.

Poszukaj trochę na forum było o tym sporo pisane – choćby postów „ahfc”.

Ururam Tururam - zerknij do wątku nr 6283 pt. Aplikacja GDN 18/60 -

Ukryta Zawartość

Na moje pytanie o kompletne produkty Tonsila produkowane pod innymi nazawami "ahfc" podał taką listę

cyt.

"Zrobiłem. trochę się tego nazbierało. Pewnie parę modeli jeszcze jest nie uwzględnionych.

Firma Model

Nokia 8403

Grundig Box 4300

Grundig Box 4700

Grundig Box 5600

Grundig MBX-10

Grundig MBX100

Sanyo ?

Phonar ?

Denon SC-VS 200 S

Denon SC 400

Denon SC 600

Denon SC 1000

Denon SC 450

Denon SC 650

Denon SC 1050

Denon SC-M 07

Denon SC 400 SX

Denon SC 600 SX

Denon SC 1000 SX

Denon SC 550

Denon SC 550CC

Denon SC-VC 100S

Denon SC-VB 100S

Denon SC-F 07

Denon SC-G 601S

Denon SC-F1

Denon SC-F100LX

Denon SC-F100

Denon SC-35

Denon SC-G101

Wharfedale Diamond 7.1

Wharfedale Diamond 7.2

Wharfedale Diamond 7.3

Wharfedale Diamond activ

Wharfedale SP-83

Wharfedale SP-85

Wharfedale SP-87

Wharfedale Emerald 93

Wharfedale Emerald 95

Wharfedale Emerald 97

Wharfedale Valdus 100

Wharfedale Valdus 200

Wharfedale Valdus 300

Wharfedale Valdus 400

Wharfedale Valdus 500

Arcus RW 100

Arcus RW 200

Arcus RW 300

Visonic E-152

Mission 700

Mission 701

Mission 702e

Mission 704

Mission 704a

Mission 70c1

Sony SS-MB115

Sony SS-FCR115

Sony SS-CR190

Hitachi HS-HSM1E

MB Quart QL 10

MB Quart QL 20

MB Quart QL 40

MB Quart QL 60

MB Quart Spx8

MB Quart SP-2

MB Quart SP-4

MB Quart SP-1

MB Quart QL 30CTR

MB Quart QLE-52

MB Quart QLE-62

Heco Interior ??

Heco Interior ??

Heco Interior ??" ...

Jak widzisz Tonsil produkował również kompletne kolumny dla Wharfedale. A głośniki w wersjach Diamod 9 - pokazane na zdjęcach maja kształt membrany i dust capu dokładnie taki jak w Tonsilach / Wharfedale Diamond 8 - które widziałem. Membrana jest czarna zamiast żółtej, a kosz przypomina scięty plastik od Missiona. Wcale bym się nie zdziwił gdyby one również produkowane były w Tonsilu.

I taka ciekawostka - Tonsil zaopatrywał się w magnesy w sieradzkim "Ferpolu". Jednak w jego dziale sprzedaży twierdzą, że od 4-5 lat sprowadza magnesy z Chin ;)

Mam nadzieję, że zasiałem Ci odrobinę krytycyzmu co do prawd zawartych w materiałach reklamowych producentów :)

pozdr.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

jak jeszcze trochę powęszymy to się okaże, że Krella składają na Żeraniu podczas praktyk dzieciki z zawodówek i techników. Ale to dobrze, bo w końcu jeśli przetworniki są ok, to cena i kraj pochodzenia mają znaczenie drugorzędne. Liczy się jedynie umiejętność odpowiedniej aplikacji a tego na chybił trafił się nie robi.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz - to sa kompletne kolumny. Większość z nich miała odpowiedniki w sprzedawanych pod marka Tonsila albo lekko przerobionych. Np. Grundig = Disco86, Denon = Sonata (ciekawe że Sonata grała jakby gorzej od Denona - kiedy miałem okazję posłuchać obu wersji :)))

Qubric, Tonsil GTC różni się nieco od Missiona. Mission ma inną wytłoczkę kosza o śred. zewn. 175mm (tonsil178mm), i wklęsłą, matową bardzo sztywną nakładkę dustcap, a Tonsil wypukłą miękką plastikową, różniły się również magnesy. Te drobne szczegóły, w zamyśle zapewne kosmetyczne, sprawiają, że Mission grał jednak nieco lepiej (sztywniejsza membrana, inny magnes). W tonsilu robiono również głośniki dla Sony, takie jak Mission tylko włókno brudnożółte było.

McGyver - nie przeczę - nie miałem w ręku tego GTC więc nie mam z czym porównać. Natomiast widziałem te głośniki z naklejką Mission oraz głośniki na metalowych koszach (z wieloma otworami na wkręty jak w głosnikach samochodowych) o wyglądzie Wharfedale Diamond/Pacific - z naklejką Wharfedale. Oba od dystrybutora Tonsilu i sprzedawane jako Tonsile (tak twierdził sprzedawca).

pozdr.

> Qbric:

Z Twojej listy wynika Diamond 7, a nie 8, jak piszesz poniżej, był montowany przez Tonsila. Siódemki nota bene były uznane za model niezbyt udany... Może włąśnie dlatego. O Diamondach osiem nie ma tu nic, wtedy, jak je zaczęli produkować, ruszyły juz kompletne montownie w Chinach. A właśnie... Niezbyt przytomny musiałby byc producent, który produkowałby głośniki w Polsce mając w Chinach swoje zakłady. I dlatego od tego czasu z podqykonastwa IAG nie korzysta.

Uryram Tururam - nie pocieszaj się tak :)))

Napisałem wyraźnie że miałem w rekach głosnik od Wharfedale Diamond 8 sprzedawany przez dystrybutora Tonsila jako jego produkt - membrana taka jak w 9 tylko żółta i na odwróconym zawieszeniu (sam głośnik, a nie zestaw głośnikowy).

A Diamondy 7 były kompletnym produktem Tonsila. Takie produkty masz na tej liscie.

Skąd naprawdę pochodzą głosniki i części nigdy się nie dowiesz.

Jedynie Mission ujawnił że w jego topowych 753 były głosniki zrobione na zamówienie przez Tonsil. Choć wcześniej chwalił się oficjalnie, że cała produkcja jest w Anglii.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.