Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel zasilający?

maclaren2

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż kabel ma mieć 2 m długość i będzie zasilał Yaqina MS-6CA7. Lepiej "kupny" czy może taniej wyjdzie zlutowany samemu (jestem za tą opcją). W takim razie jakie wtyki i jaki przewód polecacie. Zależy mi aby wszystko klasowo do siebie pasowało nie chcę przerostu formy nad treścią, ani też kabla za 15 zł z hipermarketu. Za pomoc z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/109189-jaki-kabel-zasilaj%C4%85cy/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) brzmienia nie poprawi, brzmienia nie popsuje, jakkolwiek nie jest za 15 zł i nie jest z marketu. Być może poprawi samopoczucie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co wy macie z tymi kablami?

Kup przewód np OWY 2x2,5 jak potrzebujesz 3 żyły to OWY 3x2,5 dorób wtyk i gniazdo i gotowe.

wazie czego to możesz na nim spawarkę podłączyć.

A jak nie to ten co kolega wyżej polecał z tym że poproś elektrownię aby więcej basu w prądzie dała

Ta chyba że go od samej elektowi pociągniesz. Omijając transformatory, sąsiadkę która właśnie suszy włosy i zakład który ma pobór 300kW.

Ale 1mb kabla za 200zł załatwi wszystko nawet grzejące styki w gniazdku.

przede wszystkim trzeba czytać i myśleć, po tym można słuchać, a dopiero na końcu się wypowiadać

jak ktoś ma 50 lat i sluchał 50albo nawet 500 zestawów to nie znaczy że cokolwiek wie... a warto było by wziąć pod uwagę że w tym wieku to i słuch nie ten...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

jak ktoś ma 50 lat i sluchał 50albo nawet 500 zestawów to nie znaczy że cokolwiek wie

Myślę że więcej z tego wyciągnie konsekwentnych wniosków,niż z czytania bzdur sponsorowanych,które ludzi ogłupiają. ;)

Ja kupiłem zwykły kabel podtynkowy 3 x 1,5mm drut,sztywny i ciężko było założyć wtyczki,efekt był taki że bardzo poprawił się bas i nasycenie dźwięku ,zwiększyła się głębia przekazu ,ale jednocześnie brzmienie stało się trochę za ciemne więc wróciłem do kabla od HELIONA.

Zauważyłem że przekaz bardziej się otwiera po podłączeniu wtyczek z miedzianymi elementami ,ale nie wystarczająco jak dla mnie dlatego jak będzie mi zbywać kasy to kupię z ciekawośći pozłacane wtyczki od Supry za jakieś 60zł sztuka.

Otóż kabel ma mieć 2 m długość i będzie zasilał Yaqina MS-6CA7. Lepiej "kupny" czy może taniej wyjdzie zlutowany samemu (jestem za tą opcją). W takim razie jakie wtyki i jaki przewód polecacie. Zależy mi aby wszystko klasowo do siebie pasowało nie chcę przerostu formy nad treścią, ani też kabla za 15 zł z hipermarketu. Za pomoc z góry dzięki.

Od strony sprzętu wtyk Schurter, kabel Lapp 3x2,5mm, wtyk Bals do gniazdka.

Wyjaśnijcie mi jedną rzecz.

Rozumiem kabel z oplotem aby wyeliminować zakłócenia z zewnętrznych urządzeń tu się zgadzam ekran jak najbardziej.

Ale sam wtyk jak i gniazdo jest wykonywany z tworzywa które nie jest niczym zabezpieczone.

2 sama sieć domowa przechwytuje różnego rodzaju zakłócenia i przekazuje po kablu dalej. Można by było jeszcze się zgodzić jeżeli mamy nową instalację ( faza, zero , uziemienie )

że kabel uziemiający może zapobiegać czemuś tam:) lecz w starych instalacjach ( faza zero ) co zrobić z uziemieniem - można pociągnąć przewód na zewnątrz i zrobić bednarkę, albo jak większość robi spiąć zero z bolcem uziemienia i wtedy mamy super HI END :)

Zgodził bym się gdyby cała sieć w budynku była ekranowana jak to ma miejsce np w sieci teleinformatycznej ( komputerowej ) w której to poszczególne ekrany przewodów ze sobą się łączą, a i sam ekran jest dodatkowo uziemiony.

Wyjaśnijcie mi jedną rzecz.

Nikt Ci tego nie wyjasni, zaraz uslyszysz, ze jestes nieosluchany, masz dziadowski sprzet i ze w audio dzieja sie rzeczy, ktorych fizyka jeszcze nie ogarnela.... Co ciekawe nie dziala tu tak powszechnie gloszona zasada, ze system brzmi tak jak jego naslabszy element. Niewazne wiec jaka jest jakosc pradu, instalacji domowej lub wrecz osiedlowej, niewazne jakimi prad plynie przewodami z elektrowni, sieciowka gra i basta! A jak Ci nie gra, to tym gorzej dla Ciebie!! W audio czesto dziala ten sam mechanizm, ktory odpowiedzialny jest za sprawy religijnie. Boga tez nikt nie widzial, ale sa tacy, ktorzy sa w stanie porwac samolot i przygrzac w budynek pelen ludzi w jego imie...in the name of God. Mozesz wiec idac na fali wlasnych potrzeb uslyszec ten przewod, lub temat zignorowac, dyskusja nie ma bowiem sensu. Nie jeden probowal!! Zreszta po co komus psuc zabawe?! Kolega u gory nawet nie zdefiniowal, czego by oczekiwal od takiego kabla, poza tym, ze nie ma kosztowac 15 zl i nie ma byc z marketu. Tak wiec nie chodzi o dzwiek, tylko o dopelnienie calosci dla spokoju psychiki. Tak jak ubierajac ladny ciuszek dopelniasz go woda toaletowa.

Moim zdaniem przy tym poziomie wzmacniacza szkoda sobie głowę zawracać kablem zasilającym, lepiej dołożyć do wzmacniacza. Za takie pieniądze lepsze efekty uzyskasz poprawiając akustykę pomieszczenia.

Ale dla świętego spokoju idź do sklepu pożycz sobie za kaucją kabel np. jakiegoś taniego Furutecha. Sprawdź sam.

Jak zadziała to ciesz się lepszym dźwiękiem.

Jak nie zadziała to ciesz się, że Ci trochę kasy w kieszeni zostało.

..............Zdecydowanie poprawia jakość dzwięku: przestrzeń, bas, detaliczność; poprawia jakość obrazu: kolory, ostrość, stabilność.

"Czyści prąd" z zakłóceń, zapobiega wytwarzaniu pola elektromagnetycznego.

Jeżeli chcesz tanim kosztem zdecydowanie poprawić jakość systemu to Supra LoRad jest najlepszym rozwiązaniem...........

Tyle ze strony sklepu. Zanim mnie zakrzyczycie proszę niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który przy poprawnie rozłożonej sieci elektrycznej słyszy różnice w poprawie basu, detaliczności dźwięku chyba, że

w audio dzieja sie rzeczy, ktorych fizyka jeszcze nie ogarnela....

Podobnie jak przedmówca myślę, że

idac na fali wlasnych potrzeb uslyszec ten przewod,

Panowie, który z Panów (ewentualnie Pań) wykonał audiogram własnego słuchu? Do jakiej częstotliwości słyszymy? W jakim zakresie częstotliwości mamy ubytki wynikające z wieku lub nierozsądnego słuchania loud music w wieku młodzieńczym? Wiek i zdarzenia z przeszłości powodują, że każde z nas słyszy to samo tylko inaczej.... i tu zaczyna się dyskusja w jakiej części odbioru przekazu muzycznego przewód sieciowy zrekompensuje nasze ułomności w odbiorze poszczególnych częstotliwości? Śmiem twierdzić, że w znikomym. Owszem, jeżeli ktoś kupuje sprzęt za setki tysięcy to raczej nie podłącza go do sieci za pomocą sznura od żelazka:). Z drugiej strony mając sprzęt tzw. budżetowy czy warto inwestować w przewód sieciowy? Dobrze, jeżeli nawet kupimy metr HI-endowego przewodu sieciowego to co z setkami metrów przewodu w naszym domu i pomiędzy naszym domem a najbliższym transformatorem? Jak można 1 metrem przewodu poprawić detaliczność, bas i brzmienie? To wbrew logice i fizyce... Możemy rozmawiać o ekranowaniu tego odcinka przewodu, który przebiega w pobliżu czułych urządzeń na pole elektromagnetyczne wytwarzające się wokół przewodu... ale czy to można usłyszeć? Debatujemy tu o wpływie 1m przewodu na jakość pracy urządzenia jakim jest wzmacniacz czy CD. Równocześnie nie poruszamy tego co jest kluczowe do pracy tych urządzeń, tzn. stabilność i jakość tego co mamy "podawane" z elektrowni... Proszę zmierzyć w cyklu dobowym jakie występują wahania w parametrach tego co mamy w gniazdku i dojdziemy do wniosku, że aby taki kabel miał sens powinniśmy włączyć urządzenie stabilizujące parametry sieci, które ustabilizują warunki pracy naszych urządzeń audio a następny krok to rzeczony "kabel".

To jest moja prywatna opinia i mam do niej prawo:)

Pozdrawiam,

Piotr

To nie tylko problem audio ogólnie jesteśmy coraz bardziej poddani na rzeczy które to poprawią mam coś tam.

Mamy pełno kombinatorów którzy szukają naiwniaków, i tak mamy:

- magnetyzery zużycie paliwa spada o 30- 50%

- ceramizery 2000 km baz oleju

- plastikowe kulki piorące

Jedno jest dobre że powstają tego typu tematy i że można przynajmniej z 10 % osób uświadomić ze są robieni na szaro.

To nie tylko problem audio ogólnie jesteśmy coraz bardziej poddani na rzeczy które to poprawią mam coś tam.

Ohydne czasy, tylko kup, kup, kup, wez kredyt na wakacje, na swieta, na wszystko. A dookola jakis cholerny smutek, wiec trzeba sobie cos kupic, zeby choc na chwile zaswiecilo sloneczko. Towar sie opatrzy, znudzi i kolko paranoi zaczyna sie na nowo. Zamiast spotkan w kawiarni, mamy facebooka, a tam lubie to i lubie tamto. W telewizji reklamy ciagna sie tak, ze czasem czlowiek zapomina co w ogole ogladal, nie wspomne juz ze znika czar i magnes ogladanego filmu, bo jak tu wciagnac sie w film, gdy dookola reklamuja podpaski, srodki na sterczenie penisa, na katar, czyli gile, flegme w nosie i grzybice stop. Potem piekna rodzinka w slicznym domku zachwyca sie pieczarkowa z paczki i pizza z proszku. Szczesliwe dzieci o nieokreslonej nacji, na polskie raczej nie wygladaja....zachwyca sie Danonkami i inymi lakociami. To i audiofil wariuje, bo znudzony i smutny, jakosc plyt wola o pomste do nieba, a jak jakosc swietna to muzyka do dupy. A jak muzyka fajna i jakosc fajna, to nastroj zjebany, bo kasy brak na kolejnego klocka-okazje za jedyne 50 tysiecy, ktorego testujacy ze smutkiem musi oddac do dystrybutora...... Super!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.