Skocz do zawartości
IGNORED

wysokotonowki w JM Lab'ach

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy mam male pytanko ... Przygladalem sie JM Lab'om i w starym Chorusie, Cobalcie i Elektrze wysokotonowki wygladaja tak samo ? Rozumiem ze to pewnie w srodku zupelnie rozne glasniki w koncy Chorus to nie ta sama klasa co Elektra :))) Czy ktos z was moze wie czym roznia sie gwizdki w kolejnych modelach JM Lab'a?

I jeszcze jedno - pokazaly sie ostatnio niezle promocje na Chorusa 715 ... mozna go dostac nawet ponizej 2000pln! Co sadzicie o tym glosniku? Jak on sie ma np do Cobalta 816S? W przyszlym miesiacy pewnie wybiore sie osobiscie posluchac i bede mial jasnosc a do tego czasu jedynie zbieram opinie :)

Wielkie dzieki i czekam na odpowiedzi :)

https://www.audiostereo.pl/topic/10924-wysokotonowki-w-jm-labach/

o ile wiem, w starym chorusie i cobalcie jest taki sam głośnik, dopiero w cobalcie S jest głośnik z innymi wnętrznościami (o ile pamiętam chodzi o cewki). Podejrzewam, że w elektrze tez jest coś lepszego.

Chorus 715 moga dobrze zagrac z lampa; trzeba tez miec baczenie na staranny dobor okablowania. Mialem kiedys te konstrukcje. Bawilem sie z nimi dlugo, zmienialem kable, robilem tuningi, zawsze jednak bylo za ostro. W koncu udalo mi sie je sprzedac. Wiem, ze nie kupie juz nic z JMLaba - nie jestem masochista ;-)

kazik - to nie kwestia szczegolowosci, co raczej agresywnosci, ktora pojawia sie zwlaszcza przy wyzszych poziomach glosnosci. Kopulka Scan-Speka w moich Avancach daje duzo wiecej szczegolow niz tytanowy tweeter Focala, a gra lagodnie i przyjemnie :-)

• Redaktorzy

ja słuchałem 715 i 714 a przedtem i potem porównywałem z Audio Academy Hyperion (nową wersją). Hyperiony są równie detaliczne ale mniej jazgotliwe, ponadto ładniej kontroluja bas, który szczególnie w 715 jest dla mnie zbyt jednostajny.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzieki wszystkim :)

kazik -> chcesz mi sprzedac 715? a ile sa teraz warte ... wlasnie widzialem na niemieckim ebayu za okolo370Euro!!! mysle ze to cena niezla :) nowe z gwarancja :) Co daje jakies 1700-1800PLN!!! Mysle ze to wystarczajaco niska cena zeby sie przekonac. Ale z drugiej beczki ... jezeli chcesz sprzedac to rozumie ze masz i urzywales je od dluzszego czasu. Powiedz mi co o nich sadzisz ? Jezeli moglbys mi napisac cos wiecej a nie chcesz na forum to chetnie na priva . Zastanawiam sie czy sobie wlasnie czegos takiego nie sprawic ... Zastanawiam sie tez czy lepiej nie dolozyc i kupic cos porzadniejszego np. Cobalty 816S tylko ze to juz cena ponad 800Euro jak dobrze sie czlowiek rozgladnie. Czy roznica jest az tak wielka jak roznica w cenie?

Roznica cenowa pomiedzy Cobaltami a Chorusami to nieporozumienie. Cobalty prezentuja ogolnie ciut wyzsza klase dzwieku niz Chorusy, sa jednak w dalszym ciagu obarczone jasnym, agresywnym dzwiekiem - o ile pamietam sa nawet jasniejsze niz Chorusy. Sensowne JMLaby zaczynaja sie chyba od serii Elektra. No i oczywiscie legendarne Point Source 5.1 sa warte zainteresowania.

jeżeli chodzi o Chorusy i Cobalty zgadzam się z Marcinem T.

Po odsłuchaniu obu modeli byłem mocno zdziwiony. Cobalt wygląda drożej, ma droższe głośniki, ale dźwięk różni się niewiele. Według mnie jest nawet mniej spójny niż w Chorusie, który po prostu ma bardzo żywy charakter, zaś w Cobalcie jest trochę zmiękczony, ale mniej przekonujący.

Co do dźwięku Cobaltów, to spotkałem się ze zdaniem, że jego takie, a nie inne zestrojenie wynika z tego, że ustawiono w taki właśnie sposób zwrotnicę tych głośników, aby dźwięk Cobaltów różnił się (oczywiście na niekorzyść) od tego co można usłyszeć z wyższych serii JM Lab-a. Głośniki stosowane w Cobaltach to ta sama technologia, co głośniki np. w Utopiach.

Zresztą są na forum osoby, które mają opracowaną zwrotnicę do Cobalt-ów 816 wyciągającą wszystko co najlepsze z tych głośników. Może te osoby dodadzą jeszcze coś od siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.