Jump to content
IGNORED

luxman spalone koncówki

PROT

Recommended Posts

Witam,

własnie naprawiam luxmana ze spalonymi tranami. Okzałao sie ze 4 z 8 są dobre wylutowałem i zostawiłem dobre Prawy i lewy kanał ma po parze Po włączeniu wzmacniacz ozył ale prawy kanał chodzi bardzo cicho lewy normalnie Porównałem wszystkie rezystory i tranzystory z obu kanałów i oba maja te same wartosci : rezystory emiterowe i tranzystory sterujace itd... Sprawdziłem przedwzmacniacz jest dobry podłaczyłem sygnał do drugiego wzmacniacza i wszystko chodzi extra czyli odpadaja tez potencjometry balansu i głosnosci. Sprawdzałem ew. zimne luty. Na wyjsciu głosników rezystancja wpolaczeniu z masa jest równa zero. Co moze byc jeszcze przyczyną?

Pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamień miejscami pomiędzy lewym i prawym kanałem tranzystory mocy i zobacz czy problem sie nie przenie do kanału lewego.

Hidden Content

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

w starych luxach często pojawia się problem z kontaktem styków przekaźnika, to taka ogólna sugestia, nie piszesz co to za model

Hidden Content

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Problem rozwiazałem okazał sie padniety jeden kondensator 2,2uF Wszystko grało super na kolumnach onkyo równo i wogole. Podłaczylem to potem do kolumn docelowych i prawy kanał gra lekko ciszej ~20% ale chyba wymienie wszystkie konensatory z koncówki a i jeszcze zostaje prąd spoczynkowy Wzmacniacz to vintage l120a Moze macie jakies sugestie:)

Problem rozwiazałem okazał sie padniety jeden kondensator 2,2uF Wszystko grało super na kolumnach onkyo równo i wogole. Podłaczylem to potem do kolumn docelowych i prawy kanał gra lekko ciszej ~20% ale chyba wymienie wszystkie konensatory z koncówki a i jeszcze zostaje prąd spoczynkowy Wzmacniacz to vintage l120a Moze macie jakies sugestie co mpze obnizac te 20% na prawy kanał

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.