Jump to content
IGNORED

Wymiana tranzystorow koncowki mocy w amplitunerze Denona - koszt

barni

Recommended Posts

Witam

Ile mniej wiecej serwisy wolaja za wymiane pary tranzystorow w koncowce mocy amplitunera Denona.

Mam mojego dawnego AVC-11SR, w ktorym bez powodu pewnego dnia "odmeldowala" sie jedna koncowka i zastanawiam sie czy go sobie go nie zostawic do drugiego pokoju - w tej chwili mi sie kurzy a mam do niego jakis sentyment. Maszynka zacna, serwisowke mam juz do niej, tranzystory na ebay tez sa dostepne i w sumie sam bym wymienil, gdyby nie to, ze kompletnie nie mam czasu sie tym zajac. Ile za taka naprawe wolaja serwisy w Lodzi lub Warszawie ?

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Ile mniej wiecej serwisy wolaja za wymiane pary tranzystorow w koncowce mocy amplitunera Denona.

Mam mojego dawnego AVC-11SR, w ktorym bez powodu pewnego dnia "odmeldowala" sie jedna koncowka i zastanawiam sie czy go sobie go nie zostawic do drugiego pokoju - w tej chwili mi sie kurzy a mam do niego jakis sentyment. Maszynka zacna, serwisowke mam juz do niej, tranzystory na ebay tez sa dostepne i w sumie sam bym wymienil, gdyby nie to, ze kompletnie nie mam czasu sie tym zajac. Ile za taka naprawe wolaja serwisy w Lodzi lub Warszawie ?

Pytanie jest dość słabo sprecyzowane bo nie posiadasz wiedzy co tak naprawdę w nim padło, ile kanałów i co tam tak naprawdę siedzi.Mało tego nic się bez powodu nie pali, więc somo wymienienie tranzystorków to za mało.

Tak w ogóle z kąt wiesz że to tranzystory poszły??

Hidden Content

Tranzystory końcowe to niekiedy tylko kropla w morzu uszkodzonej końcówki mocy. Skąd wiesz, że uszkodził się jeden kanał? Jeśli amplituner się uruchamia normalnie - to nie wina końcówek. Jeśli się nie włącza normalnie, bądź ciągle miga dioda "Stand-by" to powodów mogło być tysiąc, np uszkodzenie któregoś toru zasilania (zabezpieczenia średnich i wyższych modeli ampów Denona już to badały).

Ja naprawiam sprzęt zależnie od stopnia uszkodzenia wzmacniacza i może się on wahać od 50 do nawet 400zł. Lecz myślę iż to nie jest wyznacznik, gdyż na przykład nie liczę ekspertyzy, za którą "autoryzowany" serwis w moim mieście liczy 70zł...

Hidden Content

Wlacza sie zabezpieczenie w momencie wlaczenia jak jest podlaczony zestaw do tego kanalu. Jak sa podpiete tylko pozostale, bez tego jednego wszystko jest ok. W momoncie wlaczenia z zapietym tym zestawem na sek przed zalaczeniem sie zabezpieczenia jest mocny strzal w tym kanale. Podmiana glosnikow nic nie zmienia, problem jest zawsze z tym samym kanalem

Hidden Content

Wlacza sie zabezpieczenie w momencie wlaczenia jak jest podlaczony zestaw do tego kanalu. Jak sa podpiete tylko pozostale, bez tego jednego wszystko jest ok. W momoncie wlaczenia z zapietym tym zestawem na sek przed zalaczeniem sie zabezpieczenia jest mocny strzal w tym kanale. Podmiana glosnikow nic nie zmienia, problem jest zawsze z tym samym kanalem

z tego co piszesz wynika że powodem wyłaczenia raczej nie są spalone końcówki, bo końcówki jak ulegają awari najczęściej dają składową stało w postaci połowy zasilania na wyjsciu , a taki stan rzeczy wykryły by zabezpieczenia i ampli w ogóle by nie ruszył.

Hidden Content

Ja stawiam na jakiś tranzystorek w "połowie" wzmacniacza - końcowe raczej będą OK :) miałem podobny problem i okazało się ,ze tranzystor - zródło prądowe - a'la BD140 sie uszkodził :) po wymianie wzmacniacz ruszył i działa do dziś :)

Hidden Content

• Moderatorzy

Raczej na pewno nie końcówka mocy, bo układ zabezpieczający by od razu przełączył w tryb awaryjny. Bardziej bym obstawiał przedwzmacniacz. Pamiętaj też że nawet gdyby to była kwestia końcówki mocy, to a) samo wymienienie tranzystorów końcowych nie wystarczy, musiałbyś chociażby umieć wyregulować bias b) cena tranzystorów z ebaya to jedno, a czy są oryginalne to drugie, c)rzadko zdarza się że końcówka mocy nagle się uszkodzi, pozostawiając resztę elementów nie uszkodzonych (chociażby rezystory emiterowe). Pozdrowienia.

Hidden Content

simple-events.pl

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.