Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka sali kinowej

Arturos

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc wczoraj w kinie zauważyłem, że pod udrapowaną na ścianach tkaniną znajdują się kwadratowe płyty (o boku ok. 40cm) z wełny mineralnej pokrytej od zewnątrz czarną, twardawą substancją. Najprawdopodobniej na suficie były wykorzystanie te same płyty.

Wynika więc z tego, że ktoś dążył do uzyskania efektu komory bezechowej. Tu wszyscy piszą, że należy zachować umiar pomiędzy wygłuszaniem a odbijaniem dźwięków a tam skupiono się tylko na wygłuszaniu.

Czy takie rozwiązanie podyktowane jest uproszczeniem budowy pomieszczenia kinowego od strony akustycznej czy jest tego jakiś inny powód?

https://www.audiostereo.pl/topic/109367-akustyka-sali-kinowej/

Czy takie rozwiązanie podyktowane jest uproszczeniem budowy pomieszczenia kinowego

Tak, bo w kinach jest wiele głośników, więc żeby uniknąć echa i zwiększyć dynamikę używa się dużych ilości wełny. Po za tym ona jest tania, więc adaptacja nie pochłania większych kosztów.

Przy cenie jednego fotelika to 115-170zł razy liczba miejsc daje dużą sumę, więc trzeba zaoszczędzić gdzie indziej. A że do kina nie przychodzą głównie audiofile to jest jak jest. A jeśli pod widownią jest miejsce to zapełnia się je wełną. I bywa tak że pod ostatnim rzędem jest 2,5m wełny na głębokość.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Jest jak jest, ponieważ taki jest wymóg aby poprawnie odtworzyć wielokanałową ścieżkę wraz z wszystkimi

jej efektami przestrzenności lub jej braku. Symulacja choćby katedry w takim środowisku jest banalnie prosta.

Tak, bo w kinach jest wiele głośników, więc żeby uniknąć echa i zwiększyć dynamikę używa się dużych ilości wełny. Po za tym ona jest tania, więc adaptacja nie pochłania większych kosztów.

Przy cenie jednego fotelika to 115-170zł razy liczba miejsc daje dużą sumę, więc trzeba zaoszczędzić gdzie indziej. A że do kina nie przychodzą głównie audiofile to jest jak jest. A jeśli pod widownią jest miejsce to zapełnia się je wełną. I bywa tak że pod ostatnim rzędem jest 2,5m wełny na głębokość.

Zapewniam Cię że ceny fotelików w całej inwestycji na pewno nie powoduje grymasu na twarzy inwestora typu Cinema City.

To po co się używa to inna bajka , ale doszukiwanie się sensu stosowania tego czy innego w kinie jest dla mnie przynajmniej bezcelowe. Gdyby jakość dźwięku była zadowalająca to tak, można podpatrywać rozwiązania. Pytanie komu tak naprawdę jakość dźwięku w kinie odpowiada.

To po co się używa to inna bajka , ale doszukiwanie się sensu stosowania tego czy innego w kinie jest dla mnie przynajmniej bezcelowe. Gdyby jakość dźwięku była zadowalająca to tak, można podpatrywać rozwiązania. Pytanie komu tak naprawdę jakość dźwięku w kinie odpowiada.

Tu nie chodzi o próbę naśladowania tego rozwiązania, po prostu zastanowiło mnie, dlaczego nie ma tam żadnych rozpraszaczy, tylko tłumienie. Dźwięk w kinie mnie nie zachwyca, ale czy to przyczyna akustyki czy nagłośnienia to nie wiem, podejrzewam że oba czynniki mają na to wpływ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.