Jump to content
IGNORED

Odtwarzacz multimedialny + DAC zamiast CD

Harrow

Recommended Posts

Szukam rozwiązania w kwestii źródła.

Na początku chciałem odtwarzacz stricte pod audio ale teraz chciałbym mieć kombajn do oglądania plików avi.

Odtwarzacz musi mieć kieszeń na dysk, wyświetlacz by nie musieć odpalać TV żeby poruszać sie po plikach muzycznych. Koszt 1-2k zł. Nie koniecznie pod 3D.

Śledząc tematykę najbardziej przemawia za mną Dune hd Base 3D jako transport audio plus jakiś DAC do 2-3k zł.

Mam nadzieje ze ten model Dune wypuszcza 24/196 na zewnątrz po coaxialu.

Ciekawe urządzenie ale spoza Europy i nieco droższe.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

Z daca:

Hidden Content

Reszta systemu to Manley JS/Mahi, Cantius 6 - ASW i nieszczęsny Cd koala 1 Bluenote.

Ogólnie widze że jest ogromna dziura na rynku w tego typu tematyce ale może koledzy jesteście bardziej spostrzegawczy i macie jakieś sugestie.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Rozwiazania z kieszeniami na dyski to poroniony pomysl

A dziury nie ma bo byle najtanszy blu ray zapewnia funkcjonalnosc o jaka Ci chodzi

Tylko kwestia wygody pozostaje

Hidden Content

Odtwarzacz musi mieć kieszeń na dysk, wyświetlacz by nie musieć odpalać TV żeby poruszać sie po plikach muzycznych. Koszt 1-2k zł. Nie koniecznie pod 3D.

Śledząc tematykę najbardziej przemawia za mną Dune hd Base 3D jako transport audio plus jakiś DAC do 2-3k zł.

Mam nadzieje ze ten model Dune wypuszcza 24/196 na zewnątrz po coaxialu.

Wypuszcza, ale nie można się po nim poruszać bez włączonego monitora, na wyświetlaczu są tylko podstawowe informacje.

Istnieje możliwość zdalnego sterowania przy pomocy innych urządzeń.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Witaj,

a może lepszym rozwiązaniem będzie odtwarzacz Popcorn Hour C300 wraz z dobrym przetwornikiem. Rozwiązanie takie kilkukrotnie proponowaliśmy jako uniwersalne źródło do nawet bardzo zaawansowanych systemów audio. Przyjrzyj się urządzeniu (szczegóły na stronie dystrybutora humanmedia, u nas możesz to takźe kupić w identycznej cenie), w kwesti brzmienia natomiast dobierzemy optymalny przetwornik, są możliwosci wypożyczenia i przetestowania we własnym systemie audio.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

najbardziej przemawia za mną Dune hd Base 3D

W polsce możesz także kupić taką jej odmianę - masz gotowca i do przeglądania bez TV jak znalazł.

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy pociągnie 24/192 z podłączonym HDMI, to już musisz podpytać .

Hidden Content

Hidden Content

Tez myslalem o Popcorn Hour C300 plus dac ale one podobno sie wieszaja. Maja problemy ze stabilnoscia. Poza tym maja wiatrak, nie wiem czy da sie go deaktywowac na czas sluchania plikow flac.

Przede wszystkim chcialbym zeby to byl zamiennik CD a dodatkowo player do plikow video. NIestety moj tv nie obsluguje takowych mimo ze ma wejscie usb. Nie chce mi sie podlaczac laptopa za kazdym razem. Mam dosyc kabli placzacych sie.

Gdyby Coctail audio x30 zamiast wzmacniacza mial mozliwosc odtwarzania video to byloby idealne urzadzenie. Powiedzmy ze warte dla mnie tych 4k.

Szkoda ze nie robia takich wersji.

Hidden Content

Tez myslalem o Popcorn Hour C300 plus dac ale one podobno sie wieszaja. Maja problemy ze stabilnoscia. Poza tym maja wiatrak, nie wiem czy da sie go deaktywowac na czas sluchania plikow flac.

Popcorn C300 nie ma wiatraka.

Nie znam odtwarzacza multimedialnego, który nie miałby problemów ze stabilną pracą. To kwestia poprawek w oprogramowaniu firmware.

Witaj,

a może lepszym rozwiązaniem będzie odtwarzacz Popcorn Hour C300 wraz z dobrym przetwornikiem. Rozwiązanie takie kilkukrotnie proponowaliśmy jako uniwersalne źródło do nawet bardzo zaawansowanych systemów audio. Przyjrzyj się urządzeniu (szczegóły na stronie dystrybutora humanmedia, u nas możesz to takźe kupić w identycznej cenie), w kwesti brzmienia natomiast dobierzemy optymalny przetwornik, są możliwosci wypożyczenia i przetestowania we własnym systemie audio.

W przypadku pytań służę pomocą.

Niestety, C300 ma poważną wadę. Podczas losowego wybierania kolejnego utworu powoduje, że współpracujący z nim DAC (Naim DAC) traci synchronizację (zarówno na Coax jak i na Toslinku).

I ewidentnie nie jest to wina przetwornika CA. Transporty CD współpracują z nDAC bez zastrzeżeń.

Hidden Content

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Właśnie dlatego nie za bardzo przemawia za mna C300. Natomiast z Dune Hd Base 3D nie ma az takich kłopotów, z tego co zdążyłem wyczytać z postów. Jedynie ten żałosny wyswietlacz mnie drażni ale jak pisze malikali można sterować nim np. tabletką, nie musząc właczać tv.

Hidden Content

Granie bez przerw, przeskakiwanie, przewijanie, czytanie tagów, 192/24 bez hdmi, wyszukiwarka w menu i.t.p.

sprawami lepiej się zainteresować. Obsługa z tableta oczywiście wymaga sieci i dodatkowo płatnych programów.

Hidden Content

Właśnie dlatego nie za bardzo przemawia za mna C300. Natomiast z Dune Hd Base 3D nie ma az takich kłopotów, z tego co zdążyłem wyczytać z postów. Jedynie ten żałosny wyswietlacz mnie drażni ale jak pisze malikali można sterować nim np. tabletką, nie musząc właczać tv.

To zależy jak wysokie masz wymagania wobec odtwarzacza multimedialnego... Nie spodziewaj się cudów po żadnym z nich. U jednego lepsze są pewne rzeczy a u drugiego coś innego.

Wcale nie trzeba odpalać TV. Dla C300 na Androida (na telefon/tablet) jest świetny soft 'Na Remote'.

Hidden Content

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Jestem ciekaw jak jest z ta stabilnością C300. Czy to zależy od egzemplarza. Jeden będzie wieszał sie na okrągło a inny rzadziej czy generalnie jest to ich bolaczka?

Na razie poruszam sie miedzy C300 a Hune HD base. Oba maja podobne parametry i mozliwosci. Wybralbym solidniejszy , stabilniejszy.

Hidden Content

Nie znam odtwarzacza multimedialnego, który nie miałby problemów ze stabilną pracą. To kwestia poprawek w oprogramowaniu firmware.

Niestety, C300 ma poważną wadę. Podczas losowego wybierania kolejnego utworu powoduje, że współpracujący z nim DAC (Naim DAC) traci synchronizację (zarówno na Coax jak i na Toslinku).

I ewidentnie nie jest to wina przetwornika CA. Transporty CD współpracują z nDAC bez zastrzeżeń.

Przepraszam że się wkręcam z pytaniem.

Czy to oznacza, że do 3-4k nie ma takiego urządzenia, które dawało by jakość dźwięku na poziomie Creek Evo CD i działało stabilnie?

Jak czytam to wszystko to mi się czarno przed oczami robi. Dokładnie to samo przerabiam w pracy. Jak system ulepi się samemu (co niestety jest czasochłonne) to problemów nie ma, jak wchodzi rozwiązanie komercyjne no to... opadają nie tylko ręce, ale i cała reszta przy okazji. Każda firma zakłada, że w czasie wdrożenia system może się sypać, a błędy będą usuwane online. Rozumiem coś takiego przy zastosowaniach serwerowych (np. 2k użytkowników), ale coś tak małego powinno bzykać aż miło. Tłumaczenie że kosztuje < 2k jest... nawet nie wiem jakiego słowa użyć.

W domu audio i video mam rozdzielone. Chyba zacznę się rozglądać za drugim CD, który schowam w kartonie na grosze czasy, kiedy będą wyłącznie multimedialne odtwarzacze i pliki z całym bogactwem problemów przy okazji.

Hidden Content

No niestety. Tak jest z wieloma rzezami. Wypuszcza sie buble za kupę pieniędzy.

A co maja powiedzieć użytkownicy drogich aut? Albo ciężarówek – bubli, które stoją w serwisach zamiast zarabiać na siebie a kosztuja kilkaset tysięcy.

W gruncie rzeczy w tych urządzeniach prawie nic w środku nie ma, jeśli chodzi o elektronikę. Tu kłaniaja sie bardziej programiści, którzy nie przykladaja sie do zrobienia porządnego oprogramowania i nie potrafia uczynic go stabilnym. Do tego dochodza tandetne czule napedy ktore reaguja na najmniejszy kurzyk.

Mam starego technicsa CD, ktory nigdy sie nie zawiesił i nie miał problemów z czytaniem płyt. Owszem gra ostro jak Technics ale ile problemow miały markowe kompakty za grube tysiace ktorych mialem okazje sluchac u siebie. Dlatego miedzy innymi chce przejsc na pliki bo mój obecny Koala Bluenote to kaprysna panienka, której mam dosyć.

Włosi powinni zająć sie budową czegoś mniej skomplikowanego skoro to im nie wychodzi.

Tylko na razie tak na prawde nie ma w czym wybrać w rozsądnych pieniądzach.

Hidden Content

Z playerem multimedialnym jest o tyle problem, że każdy z nich (chyba, że czegoś nie wiem ) traktuje CD

z jego 44.1 po macoszemu. Tutaj rządzi niepodzielnie 48kHz i jego krotności, pod to ma zestrojony zegar

a uzyskanie 44.1 wiąże się z nie lada kombinacjami. Jak zapewne wiesz, to blok formowania SPDiF w takim urządzeniu jest krytyczny w ocenie całości, więc jeśli "serce nie puka precyzyjnie", to ma wpływ na efekt końcowy.

Poszukaj może pełniejszej odpowiedzi na ten problem, bo co chwilę wszystko się zmienia i ciężko być na bieżąco. :)

Hidden Content

• 3 weeks later...

Chyba poprzestane na samym audio. Video obarcze innym urzadzeniem.

Mysle o Yamaha cd n500. Jest cd i mozliwosc strumienia 24/196, do tego sterowanie z androida i co dla mnie bardzo wazne jest szybka. Dostep do sciezek natychmiastowy a jesli chodzi o jakosc to zawsze mozna podpiac DAC. Musze ja wziac na odsluch i potestowac.

Hidden Content

- CD/DVD/BD/BD3D z płyt

- bardzo poprawny DAC na pokładzie

- 2 x HDMI (audio +audio video )

- procesor obrazu Qdeo ( jak w OPPO )

- brak wiatraka

- jako JEDYNY (!) czyta z HDD pełną zawartość BD i BD3D wraz z pełnym MENU

- potrafi zdekodować HD Audio do wielokanałowego LPCM via. HDMI

- oczywiście WAV i FLAC do 192/24

- zmiana regionów BD i DVD

- radio internetowe

- łączność bezprzewodowa WiFi

- pełny wymiar i wygląda nawet przyzwoicie.

świetny kombajn ... cena w okolicach 750-850 pln.

Hidden Content

Ten asus ma zwykly, jedno wersowy wyswietlacz?

Edit.

Zainteresowal mnie ten asus. Mam jedno pytanie nt. Tego strumieniowego przesylania. Chcialbym odtwarzac flac bezposrednio z dysku komputera. Jakie wymogi musze spelnic zeby to dzialalo?

Hidden Content

?👈

Nie czytałem całego tematu bo w pracy nie mam czasu na smartphone ale ja polecam samemu sobie złożyć taki odtwarzacz. Ja tak zrobiłem. Mam napęd dvd, dysk 1tb, obudowy HTPC robią teraz bardzo ładne. Do tego mam pilota i oczywiście klawiaturę i mysz bezprzewodowa. System openelec z xbmc. DACa zamówiłem sobie teraz z chin smsl , sprawdzony model przez mojego znajomego może z powodzeniem konkurować z cd za kilka tysięcy. Całość zamyka się w około 1200pln

Oczywiście można nim sterować bez włączania tv używając aplikacji yatse na smartfonie czy tablecie. Wszystko wtedy jest na ekranie, okładki płyt, wszelkie info, piękna obsługa po prostu. Np. Siedzę sobie na ogrodzie i przyłączam muzykę w domu z kilkunastu metrów

Wysłane z mojego ZP810 za pomocą Tapatalk 2

Hidden Content

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Oo, prosze. Nie zwrocilem na tego Asusa uwagi. A jakze interesujaca skrzynka. Daca zawsze mozna podpiac i sterowanie z androida. Calkiem sensownie.

Hidden Content

Chcialbym odtwarzac flac bezposrednio z dysku komputera. Jakie wymogi musze spelnic zeby to dzialalo?

Strumieniowanie zawartości z komputera dzięki certyfikacji DLNA

Certyfikowany przez Digital Living Network Alliance (DLNA), O!Play BDS-700 umożliwia łatwe,

bezprzewodowe strumieniowanie plików multimedialnych z komputera na duży ekran telewizora.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Bawią mnie te prezentacje, szczególnie jak obraz wyprany kompletnie z detali nagle po użyciu skalera ma mnóstwo szczegółów :D Od 4:30 mnie rozwaliło, że też Asus bredzi o kablach sieciowych :) Ale swoją drogą to bardzo dobra pozycja zakładając, że wsio co deklarowane działa jak należy.

Hidden Content

Qdeo siedzi także w OPPO i coś tam jednak dobrego robi.

Asus jest 4 razy tańszy od najtańszego OPPO, więc to chyba ciekawa alternatywa.

Posiada także cechy, których w OPPO na próżno szukać - brak CINAVII, czyta BD i BD3D z HDD z pełnym MENU.

A "profi" wejście pod zasilanie to oczywiście marketingowa ściema - jak z każdym VOODOO. :)

Hidden Content

a uporali się już z softem w Asusie? Z tego co czytałem jest problem z odtwarzaniem plików, wielu nie czyta, są problemy z płynnością obrazu itp.

Hidden Content

Posiada także cechy, których w OPPO na próżno szukać - brak CINAVII, czyta BD i BD3D z HDD z pełnym MENU.

Jak im się udało, przecież podobno to zabezpieczenie, to obowiązek chcąc mieć licencję BD z pełnym menu?

Hidden Content

Tak, to obowiązkowe zabezpieczenie w konstrukcjach od stycznia 2012 r. ASUS licencjował swój player na jesieni 2011. :)

Aby CINAVIA zadziałała niezbędne są: zabezpieczona płyta + układ w elektronice playera. ASUS nie ma takiego układu.

Jest to więc ostatnia okazja na urządzenie z "innej epoki", a przy tym z tak dużą funkcjonalnością w śmiesznej cenie.

Najnowszy firmware ustabilizował urządzenie - wszystko co ważne czyta jak z nut.

Hidden Content

Zainteresowaly mnie te modele Oppo i Asusa tylko zastanawia mnie roznica ceny.

Oba maja bardzo podobne opcje. Taniosc Asusa powinna byc czyms obarczona.

Oppo jest widac lepiej wykonany ale jak jest z faktyczna jakoscia brzmienia?...

Troche boje sie tej taniosci Asusa. NIe wierze ze cos moze oferowac wiele fajnych funkcji i byc tanie. Albo w takim razie Oppo jest naprawde dobry i cena jest wyzylowana albo asus jest tandetą. Codow nie ma. Nie wiem co o tym myslec. Roznica cen jest ogromna a funkcjonalnosc bardzo podobna.

Jestem w stanie dac te 3 kola za przyzwoity kombajn ale czy warto przeplacac?...

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.