Jump to content
IGNORED

Sprzęt do 3700

zdr

Recommended Posts

Witajcie,

Prosiłbym Was o pomoc w wyborze zestawu domowego 5.1 w cenie nie przekraczającej kwotę 3700 PLN. Na zestaw mają się składać wzmacniacz + kolumny 5.1 (podzespoły nowe).

Pokój jest połączony z kuchnią i całość ma 24m2. Rozmiar samego pokoju, gdzie głośniki będą stały to 17m2.

Na czym mi zależy?

Przede wszystkim zestaw powinien mieć brzmienie jak najbardziej naturalne i szczegółowe. Pierwszy jest wokal i tony średnie, dalej tony wysokie a w tle niskie częstotliwości. Wszystko to ma tworzyć jedną spójną całość. Na całym paśmie przenoszenia nie powinno być większych odchyleń do przodu bądź do tyłu. Nie chciałbym aby jakieś częstotliwości były słyszalne bardziej od innych i jednocześnie przysłaniały pozostałe albo jakiś bardziej brakowało.

Najniższe pasmo powinno zaczynać się od około 30Hz. Bas powinien być szybki, głęboki i dynamiczny - nie punktowy - aby ładnie słychać było przykładowo zejścia. Ważne jest aby nie był na pierwszym tle a uzupełnieniem całości.

Zastosowanie to 50% muzyka i 50% filmy. Jeśli chodzi o gatunki muzyczne to mamy absolutny mix icon_smile.gif. Od klasków metalicy po dzisiejsze rytmy typu dance.

Nie jestem audiofilem mówię od razu. Generalnie całość ma grać tak aby nasza noga sama tupała a sam dźwięk był rytmiczny/dynamiczny i aby po prostu bawił icon_smile.gif

Jak sami widzicie mamy tutaj niezły mix, gdyż zestaw ma być z jednej strony uniwersalny a z drugiej brzmieć powinien jak naturalniej.

Miło by było aby bass reflex był jednak z przodu kolumn, ułatwiło by mi to rozstawianie.

Fajnie by też było aby można było to wszystko wpiąć np. do Spotify bądź innego medium strumieniowego (DLNA)

Znajdziemy coś godnego uwagi w tej cenie?

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na czym mi zależy?

Przede wszystkim zestaw powinien mieć brzmienie jak najbardziej naturalne i szczegółowe. Pierwszy jest wokal i tony średnie, dalej tony wysokie a w tle niskie częstotliwości. Wszystko to ma tworzyć jedną spójną całość. Na całym paśmie przenoszenia nie powinno być większych odchyleń do przodu bądź do tyłu. Nie chciałbym aby jakieś częstotliwości były słyszalne bardziej od innych i jednocześnie przysłaniały pozostałe albo jakiś bardziej brakowało.

Najniższe pasmo powinno zaczynać się od około 30Hz. Bas powinien być szybki, głęboki i dynamiczny - nie punktowy - aby ładnie słychać było przykładowo zejścia. Ważne jest aby nie był na pierwszym tle a uzupełnieniem całości.

z takimi preferencjami to te 3700 chcesz na same fronty wydać Kolego , żartujesz ,

sam amplituner liczmy ok 2 tys ( dlaczego to potem) , 1,7 tys na kolumny i Ty chcesz by grały tak jak sobie założyłeś , hm , może ewentualnie same fronty to może i by się coś wyłuskało ale to Ty musisz ich posłuchać czy Tobie będą się podobały ( w sensie ich brzmienie) , poza tym jeśli jest taka rozpiętość gatunków słuchanych przez Ciebie to nie każde kolumny nadają się do słuchania danego gatunku nie mówię już o słuchaniu wszystkiego , nie każde mają na tyle neutralne brzmienie , żeby słuchać na nich wszystkiego a już na pewno nie w tym przedziale cenowym , masz trudny orzech do zgryzienia ,

popatrz na kolumny z STX i model FX 300 ale to ok 2,5 tys za parę niestety nie wiem czy do nich można by dokoptować reszte głośników do zestawu 5.0 z innych serii , np F , albo inny polski wyrób Pylon Audio Topaz 15 lub Sapphire (tu już ok 3 tys za parę) ,

Magnat z serii Quantum , Indiana Line Tesi 560 , może coś z Klipscha lub Roth Oli ale to też ponad 2 tys za parę ,

niestety , kolumny proponuję kupować po "kawałku" , najpierw fronty później reszte a na końcu suba jak chcesz mieć to co zakładasz bo nawet kupując tańszego ampla powiedzmy w granicach 1,5 tys bo tańszego się nie opłaca to na tyle lepszych (o 500 zł) kolumn nie kupisz jeśli chodzi o cały zestaw , a tańszego się wtedy nie opłaca kupować bo nie da rady jako tako w stereo przy lepszych kolumnach , masz po prostu duże wymagania co do brzmienia kolumn a to "trochę" kosztuje , przypuszczam , że czeka Cię długi czas jeżdżenia i odsłuchiwania nim trafisz na coś godnego Twojej uwagi ,

dlaczego ampli w takiej cenie , bo np Yamaha jako jedyna w tej cenie ma wyjście pre-out do którego mógłbyś podłączyć wzmacniacz a do niego z kolei kolumny które robiłyby w kinie za fronty i służyłyby do słuchania stereo , a to wszystko dlatego tak , bo piszesz , że kino/muza jest po połowie więc miałbyś dobre stereo i kino , wiadomo cena takiego zestawu wzrośnie o cenę wzmaka ale opłaca się , zresztą nie trzeba kupowac od razu wzmaka a furtka by była .

Pozdrowionka

Nie jestem audiofilem mówię od razu

z tym co wypisałeś na początku (brzmienie kolumn)w porównaniu do tego tu wyżej to rozśmieszyłeś mnie

bez złośliwości i obrazy

Hidden Content

W sumie w miarę realne w oparciu o tańsze i słabsze w kwestii mocy kolumny podstawkowe (zachowują jakość dużo droższych podłogówek za mniejsze pieniądze) z dobrym subwooferem. Na ładnie grające podłogówki, ze świetnym basem i do tego cały zestaw do kina, nie ma najmniejszych szans w tym budżecie. Można kupić mocne ale na pewno nie dobrze grające. W dodatku takie duże kolumny mają znacznie większe wymagania w kwestii mocy i wydajności prądowej co do amplitunera kinowego. Stąd to pierwsze rozwiązanie miałoby większy sens wg mnie, tym bardziej że pokój nie przesadnie duży.

Hidden Content

Dziękuję za choć jedną odpowiedź ;-)

Spodziewałem się iż tak zadane pytanie może być problematyczne ;-)

Zastanowiłem się jeszcze raz na tematem i doszedłęm do wniosku iż powinienem położyć nacisk bardziej na kolumny niż na AMP.

Bo to jest chyba klu całego rozwiązania. A może znowu się mylę...

Z drugiej strony parametry techniczne o których pisałem to tylko czyta technika i może całkowicie odbiegać od subiektywnego odczucia.

Jak pisałem nie jestem audiofilem bądź purystom dziwiękowym mimo iż na technicznych aspektach odrobinę się znam, chciałbym po prostu uzyskać zestaw który w założeniu byłby miły dla ucha, cieszył dzwiękiem i powodował uśmiech.

Aby nie "pierdział" czy niemiłosiernie "wył", po prostu grał....

Z jednej strony proste a z drugiej chyba niemiłosiernie trudy wybór.

Może aby było łatwiej, zredaguję pytanie...

Czy w tych widełkach cenowych dla człowieka który pewnie nie usłyszy swoim gumowym uchem subtelnych przejść między barwami i tonami a poszukuje dobrego nazwijmy go uniwersalnego zestawu który będzie cieszył się coś znajdzie?

W moim przypadku niestety nie mam czasu na ciągłe jeżdżenie po sklepach i zastanawianie się czy akurat przy tym zestawie i odsłuchu fortepian z drugiego planu grał lepiej niż ten z pierwszego czy to tylko dźwiękowa fatamorgana.

Podejrzewam, że im więcej usłyszę tym większy będę miał problem, a w takim stanie jak pojawię się w sklepie wcisną mi po prostu chłam.

Zależy mi na zawężeniu do kilku naprawdę mocnych kandydatów.

Jeszcze raz z góry za pomoc.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.