Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + Kolumny + M-DAC max 7k PLN

peem

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o sugestie z jakim sprzętem warto bliżej się zapoznać przy kryteriach opisanych poniżej.

Warunki: pokój 3x6m, jednak połowa to aneks kuchenny, w związku z czym kolumny mogą stać w jednej części i być od siebie oddalone o ok. max 2m. Od ścian o ok. 50-60cm. Miejsce odsłuchu ok. 2m od kolumn.

Muzyka: rock (Nirvana, Radiohead, Dire Straits etc.), jazz (głównie klawisze i trąbki), delikatna elektronika (XX, Air, Moby), od niedawna "odkrywam" klasykę. Także jest bardzo różnorodnie.

Lubię czuć, że dźwięk wypełnia pokój z solidną podstawą basową - ale nie chodzi o drżenie okien. Zależy mi też na detaliczności i "szerokiej scenie".

Pokój to "salon", także adaptacja akustyczna niestety nie wchodzi w grę. Jest kilka mebli : ) Dotychczasowy zestaw trafi zapewne w inne miejsce, stąd przymiarki i prośba o sugestie.

Zostanie źródło - Audiolab M-DAC. Budżet na wzmacniacz oraz kolumny to max 7000 PLN za komplet, biorę pod uwagę wyłącznie urządzenia nowe.

Z góry dzięki za porady!

https://www.audiostereo.pl/topic/109395-wzmacniacz-kolumny-m-dac-max-7k-pln/

Witaj,

moim zdaniem optymalnym dla Ciebie rozwiązaniem do M-Dac jest zastosowanie dobrej końcówki mocy i wykorzystanie przedwzmacniacza, wbudowanego w przetwornik. Zwróć uwagę na końcówkę mocy Audiolab M-PWR, która będzie idealnie dopasowana wizualnie do M-DAC lub model o standardowej szerokości Audiolab 8200P.

Do powyższej elektroniki zastosowałbym moim zdaniem optymalne w Twoim systemie monitory KEF R300, gwarantujące dobrze wypełnione, dynamiczne i bardzo przestrzenne brzmienie lub Kef LS50.

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, wszystkie produkty są oczywiście fizycznie dostępne, można posłuchać, porównać. Dajemy także możliwość odsłuchu systemu w Twoim domu, wypożyczeń.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wzmacniacz : NAD 356 BEE, Marantz PM 7004 lub faktycznie końcówkę mocy jak piszą koledzy.

Kolumny: Czego już słuchałeś? moje Propozycję Tannoy Revolution DC6T, Heco Celan XT 701.

Masz wybór wśród sporej ilości konstrukcji. Wybierz się na odsłuch ze swoją osłuchana płytką i wybierzesz sprzet dla siebie.

Jeśli adaptacja akustyczna nie wchodzi w grę, stawiasz na duża detaliczność i szeroką scenę to pomyśl o monitorach Definitive Technology SM55 - nie mają kłopotliwego bas refleksu, w to miejsce dysponują membraną pasywną, która nie wymaga żadnej adaptacji akustycznej

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-55-kolumny-stereo-surround-2szt

Były testowane przez ludzi z Audiostereo w ramach odsłuchów i przez jednego z moderatorów i w wielu aspektach wypadły lepiej od Dynaudio - zerknij na skrót recenzji poniżej - jest tam mowa o najlepszych wysokich tonach w tej klasie cenowej i takim samym basie

http://sklep.rms.pl/pliki/images/definitive-studio-monitor-55-test-recenzja-opinie.jpg

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Dzięki za odpowiedzi.

Końcówka mocy to rozwiązanie, które biorę pod uwagę, ale ma jeden minus - korzystam też z gramofonu - bardzo sporadycznie, ale korzystam. Także końcówka oznaczałaby rezygnację z gramofonu, bo M-DAC nie ma wejścia analogowego. Q21 - co proponujesz z klasycznych integr?

Słuchałem wielu zestawień i zgadzam się w 100% że wybór jest ogromny, można chodzić po salonach, słuchać, a i tak z listy która najbardziej się podobała, trzeba wybrać kilka połączeń które najlepiej wypożyczyć do domu, bo różne pokoje odsłuchowe mają różną akustykę. Także chcę zawęzić grono teraz i raczej szukać konkretnych zestawów do odsłuchu, a nie iść do sklepu i słuchać tego co akurat jest. Bardzo mi się nie spieszy.

KEFa nigdy nie słyszałem - czy LS50 nie wymagają przypadkiem mocnego wzmacniacza? Wiem że tak jest z ATC i dlatego akurat ta firma odpada.

Dotychczas najbardziej przypadły mi do gustu:

- Harbeth P3 z Naimem (chyba 5i-2) - tutaj wykraczam jednak poza budżet, więc raczej podaję jako wskazówkę dotyczącą brzmienia

- Rega Brio-R z kolumnami Audio Note - najmniejszymi monitorami AX One

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli będziesz korzystał z gramofonu, to rzeczywiście rozwiązanie z końcówką mocy nie wchodzi w rachubę.

A może zaproponuję Ci bardzo ciekawe rozwiązanie, które moim zdaniem powinno świetnie sprawdzić się w swojej roli - wzmacniacz zintegrowany Naim Nait 5si z najnowszą kolumną Guru Audio Junior (http://guruaudio.com/?cat=3). To połączenie, które jest bardzo często podawane jako referencyjne dla integry Naim.

Tak jak pisałem powyżej, jest oczywiście możliwość wypożyczenia sprzętu i odsłuchu w Twoim domu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Warto byloby zastanowic sie nad monitorami aktywnymi APS Aeon.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Załóżmy tutaj, że monitory aktywne lub końcówka mocy odpadają.

Naim 5si przynajmniej na papierze robi dobre wrażenie, słuchałem poprzedniej wersji, także sprawdzę. Czy Guru Junior to jedyna sprawdzona rekomendacja do niego tak by zmieścić się w budżecie? Muszę pamiętać też o koszcie standów.

Zastanawiam się jeszcze nad odsłuchem Proac Studio 100 oraz popularnych na forum RLS Callisto IV - proszę o podpowiedź czy do opisywanych w pierwszym teście założeń te monitory pasują? Może ktoś ich słuchał z Naimem 5si lub Regą Brio R?

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.