Jump to content
IGNORED

RLS Callisto IV VS RLS Elara II

Margin

Recommended Posts

Cały czas- nie mogąc posłuchać w moim mieście żadnych RLSów- miotam się między zdawkowymi informacjami o Elara II, a trochę szerzej opisanymi Callisto IV.

Bardzo Was proszę, powiedzcie coś o różnicach w graniu, między tymi modelami.

Słyszałem, że Elara II ma więcej basu, ale jest on ślamazarny- Callisto IV podobno lepiej go kontrolują. Wyczytałem też, że Elara gra zaciemnioną górą. Zaciemnioną czy niemęczącą? Jeśli to drugie, to czy z dosyć jasnym Audiolabem 8000SE się spasują? Czy z kolei Callisto IV nie będą z nim zbyt siarczyste?

Jak sprawy się mają? :)

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spróbuj odezwać się na PW do użytkownika Filut.

Posiadał RLS Callisto III jak i IV,ponoć odsłuchiwał je u siebie na różnych wzmacniaczach.

Może podpowiedziałby Ci coś pomocnego.

Hidden Content

Elara gra zaciemnioną górą, reszty dokładnie nie pamiętam, ale przy Callisto III wypadają blado. Słuchałem obu kolumn z NAD C355 i Callisto grają z klasą. Ceba bardzo podobna i nawet Elara II bardziej by mi pasowały gabarytowo, ale bezdyskusyjnie lepiej zagrały Callisto III i to one stoją w moim mieszkaniu. Wzmacniacz zmieniłem a RLS dalej stoją.

Hidden Content

Zgadzam się z opinią kolegi belami. Miałem podobne doświadczenia z wieloma kolumnami i ostatecznie to właśnie Callisto zostawały. Elara II nie była złą kolumną ale w żadnej sytuacji nie prezentowała tej klasy dźwiękowej co Callisto. Obecnie w przypadku modelu Callisto IV i Elara II różnica w postrzeganiu klasy brzmienia jeszcze bardziej przechyliła się na korzyść Callisto.

Zresztą, Elara II w zamierzeniach producenta ma nie być już produkowana. Od dłuższego czasu przymyśliwany jest model Elara III, który będzie kompletnie innym głośnikiem od Elara II i trudno będzie doszukać się wspólnych cech brzmieniowych z Elarą II. Będzie to kolumienka z wyższej niż Callisto klasy brzmieniowej i cenowej (podobno znacząco). Ma być wypełnieniem oferty miedzy Callisto IV a Nereida II ale bliśej nowej Elarze może być do Nereidy niż Callisto.

Udało mi się porozmawiać na wystawie z producentem i tyle mniej więcej zapamiętałem z jego planów.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.