Jump to content
IGNORED

Dream Theater w Spodku 2014

adym

Recommended Posts

W uszach najpierw był ból potem już tylko świst.... i świst już pozostał ale było warto... w trakcie sobie pomyślałem co by na to powiedzieli Ci słyszący kable?

Ktoś był? :)

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bylem, slyszalem, faktycznie cos bylo nie tak z dzwiekiem nie da sie ukryc (zwlaszcza wokal). Na poczatku myslalem ze za duzo sluchalem ich na sluchawkach bez udzialu jakiejkolwiek akustyki pomieszczenia, potem stwierdzilem ze spodek moze slabo wytlumiac bo jest w sumie tylko w polowie zapelniony (trybuny). Po przerwie przenioslem sie na odleglosc 1/3 plyty od sceny i bylo lepiej (chociaz slyszalem komentarze obok od stojacych tam od poczatku ze po przerwie bylo lepiej).

Hidden Content

Ja stałem na początku w pobliżu akustyka ale cwaniak miał słuchawki :) Potem podszedłem bliżej i było lepiej. Mialem wrażenie, ze zwyczajnie zbyt mocno dowalił do pieca. Fakt wibracje robiły wrażenie.

Hidden Content

Na koncerty chodzi się po to, żeby wiedzieć jak brzmi muzyka na żywo, żeby potem na forach pisać teksty, że najlepszy system to taki, który zaprezentuje muzykę tak jak brzmi na żywo :) Kto był na tym koncercie Dream Theatre ma teraz wzorzec ich brzmienia na żywo i powinien szukać sprzętu, który identycznie odda brzmienie Dream Theatre ;) Myślę, że poszukiwania systemu najwierniej oddającego wzorzec brzmienia tego zespołu zakończą się na altusach w studni.

Hidden Content

Na koncerty chodzi się po to, żeby wiedzieć jak brzmi muzyka na żywo, żeby potem na forach pisać teksty, że najlepszy system to taki, który zaprezentuje muzykę tak jak brzmi na żywo :) Kto był na tym koncercie Dream Theatre ma teraz wzorzec ich brzmienia na żywo i powinien szukać sprzętu, który identycznie odda brzmienie Dream Theatre ;) Myślę, że poszukiwania systemu najwierniej oddającego wzorzec brzmienia tego zespołu zakończą się na altusach w studni.

Daj spokój z sarkazmem. Sprowadzanie koncertów do rytualnego przesłuchiwania i analizowania dźwięków vide tematy słuchania kabli to efekt dewiacji audiofilskiej. Akurat myślę, ze każdy, kto był na tym koncercie ma to totalnie w d. Nie ten klimat muzyczny.

Tutaj problem jest czysto akustyczny związany z gatunkiem, wiadomo najbardziej wymagającym w tym temacie.

W obiektach zamkniętych wygląda to podobnie.

i mnie jedynie zastanawia ile tutaj zależało od Pana akustyka bo na pewno nie od sprzętu.

Hidden Content

Byłem kilkanaście lat temu na Yessymphonic w Spodku i brzmienie było bardzo dobre.

Myślę, że akustycy nie stanęli na wysokości zadania.

Hidden Content

Witam chyba jednak akustycy , byłem 2 lata temu też na ich koncercie w Poznaniu i było podobnie tyle że tu chyba jeszcze więcej decybeli aż pod koniec koncertu myślałem że łeb rozwali :) , ale mimo pewnych niedociągnięć chłopaki zagrali jak zwykle po mistrzowsku , zresztą niech całą atmosferę w Spodku określi ten materiał:

Hidden Content

Koncert był całkiem dobry, a jego druga część dla mnie wspaniała. Awake i Metropolis to moje dwie ulubione płyty, a wykonania na żywo tego materiału robią wielkie wrażenie. Jak na dłoni widać było różnicę pomiędzy ówczesnym Dream Theater , a jego obecnym wcieleniem. Ostatnie płyty odbieram trochę tak jakby było na nich za dużo nut :-) Tyle nut , a gdzieś ulotniła się magia. Nowy Mike za bębnami jest świetny ale porównując go do Portnoya to tak jakby porównywać świetny wzmacniacz tranzystorowy do dobrej lampy :-)

Hidden Content

No nie wątpliwie Portnoy był typem frontmena , charyzma , styl etc. nie miałem niestety przyjemności słuchac go z DT na żywo ale jak to sie mówi życie toczy sie dalej , tak w przypadku DT chłopaki moim zdaniem wybrali najlepiej jak mogli :).

Hidden Content

jak macie konto na dimie to pojawil sie juz ten koncert:

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.