Jump to content
IGNORED

Pre-Amp lampowy

anita76

Recommended Posts

Witam.

Mam takie pytanie: czy jest sens budowanie układu przedwzmacniacza jako lampowego (z wykorzystaniem np. ECC 82 lub ECC 83) ? Gdy dalsze części całego zestawu tj. (ew. korektor) i końcówki mocy są tranzystorowe.

Czy taki pre-amp wpłynie pozytywnie na cały zestaw ?

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam. Oczywiście, że jest sens. Układy lampowe są bardzo proste (mam tu na myśli budowę stopni mocy). Poza tym wnoszą dużo ciepła i pozytywnie wpłynie to na całość. Jako przed wzmacniacz to super rozwiązanie - proste i tanie. To co mógłbym zaproponować to wtórnik na PCL86, El86. Z tego co Pan napisał, reszta toru jest tranzystorowa co w niczym nie przeszkadza. Efekt może być bardzo ciekawy, warto spróbować. :)

Hidden Content

Z tym ciepłem to nie ma reguły. Generalnie im większe zniekształcenia generuje przedwzmacniacz tym jest go więcej, ale nie oznacza to, że nie da się zrobić bliskiego neutralności dźwięku z przedwzmacniacza lampowego. Połączenie przedwzmacniacza lampowego i tranzystorowej to moim zdaniem świetny pomysł. Wygoda, ekonomia i dobre wysterowanie trudniejszych obciążeń w połączeniu z łagodnym dla ucha brzmieniem lampowego przedwzmacniacza to świetne połączenie.

ECC82 to świetna lampa do stopni WK w liniowych przedwzmacniaczach. W połączeniu np. z 6N6P lub 6N30P można zbudować super przedwzmacniacz WKWA.

Hidden Content

Polecam projekt, który zrealizowałem. W I wpisie kompletna dokumentacja łącznie z pdf do wykonania PCB.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Kolego Zigi poszukaj schematu preampa wg topologi Vellemana k8020 bodajze. Swietny i prosty przedwzmacniacz jak na poczatek.

Choc wszystko tez zalezy od tego pod jakie koncowki potrzebujesz pre. To juz dluzsza historia.

Hidden Content

Witam.

Dzięki za ciekawą dyskusję i podpowiedzi. Była bym wdzięczna gdyby temat kontynuował się dalej.

Pozdrawiam Anita.

Ps. do Pawel83ck nie mam pretensji za pomyłkę (dziewczyna na forum chyba nie często gości)

Hidden Content

Warto wziąć również pod uwagę klasyczny układ WK-WA, np. według Klimo:

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Zbudowałem ich wiele i ile to jakoś grało (na początku nawet mi się podobało) to każda inna lampa grała lepiej. Teraz moje porady zastosowali znajomi i już nikt nie używa E88CC. To może i dobra lampa, ale na początek. Z drugiej strony napięcia rzędu 300V mogą niektórych przerażać.

Hidden Content

To jaka lampe w jakiej konfiguracji ukladowej polecisz? Skoro przerobiles tego sporo..

Takie topologie jak Merlin czy Marantz7 czy chocby Jadis jp200? Warto sie w to bawic..?

Podpowiedz kilka zdan...moga sie przydac tym ktorzy dopiero zaczynaja...

Ps. Czy to bedzie napiecie 300V Dc czy 100v bez roznicy i tak moze porzadnie trzepnac...wiec zalozenie jest takie ze za lampowke amatorzy sie nie biora:) i nie powinni.

Hidden Content

A ja powiem tak , kolega Muzg ma sporo racji w tym co pisze ....hmmm lampa ECC88 jest tak samo przereklamowana jak kondy BG-N

Używam w chwili obecnej tego oto preampa

Hidden Content

Całośc jest zasialana na prostowniku lampowym

Grałem w tym ukladzie na ECC88 , i teraz gram na 6N6P - nie ma powrotu do ECC88 - nawet szkoda pisać

Pozbylem sie kondow sprzegajacych 0,22 uF ,oczywiscie po pewnej korekcie

Pozostaje mi tylko polecic ten układ ale po pewnych modyfikacjach, sluchalem ukaldu z kondami sprzegajacymi z ECC88 ,z weglem na wejsciu z metalizownym ,bez rezystora ....

Ja po zapieciu w uklad 6N6P jestem przeszcześliwy jak to gra ,bardzo chcialbym w to miejsce wstawic w przyszlosci 6N30P-DR

Pre napedza tranzystorowa koncowke mocy i to naprawde jest kapitalne połaczenie , poprzednio miałem wzmacniacz lampowy ,.....powrotu nie bedzie

Hidden Content

Hidden Content

A ja powiem tak , kolega Muzg ma sporo racji w tym co pisze ....hmmm lampa ECC88 jest tak samo przereklamowana jak kondy BG-N

Używam w chwili obecnej tego oto preampa

Hidden Content

Całośc jest zasialana na prostowniku lampowym

Grałem w tym ukladzie na ECC88 , i teraz gram na 6N6P - nie ma powrotu do ECC88 - nawet szkoda pisać

Pozbylem sie kondow sprzegajacych 0,22 uF ,oczywiscie po pewnej korekcie

Pozostaje mi tylko polecic ten układ ale po pewnych modyfikacjach, sluchalem ukaldu z kondami sprzegajacymi z ECC88 ,z weglem na wejsciu z metalizownym ,bez rezystora ....

Ja po zapieciu w uklad 6N6P jestem przeszcześliwy jak to gra ,bardzo chcialbym w to miejsce wstawic w przyszlosci 6N30P-DR

Pre napedza tranzystorowa koncowke mocy i to naprawde jest kapitalne połaczenie , poprzednio miałem wzmacniacz lampowy ,.....powrotu nie bedzie

I to u Ciebie E88CC pracowała jako wtórnik, gdzie się jakoś jeszcze sprawdza, w stopniu WK jest sporo gorzej.

To jaka lampe w jakiej konfiguracji ukladowej polecisz? Skoro przerobiles tego sporo..

Takie topologie jak Merlin czy Marantz7 czy chocby Jadis jp200? Warto sie w to bawic..?

Podpowiedz kilka zdan...moga sie przydac tym ktorzy dopiero zaczynaja...

Ps. Czy to bedzie napiecie 300V Dc czy 100v bez roznicy i tak moze porzadnie trzepnac...wiec zalozenie jest takie ze za lampowke amatorzy sie nie biora:) i nie powinni.

Sprawdzoną i dopracowaną przeze mnie konfiguracje przedstawiłem w 4 poście. Nie budowałem klonów, a tworzyłem własne. Generalnie poruszałem się pomiędzy WK, WKWA, SRPP, połączenia SRPP z wtórnikami itp. Efektem tych eksperymentów jest przedwzmacniacz jaki pokazałem tutaj:

Hidden Content

Dla 300V jeżeli chcesz do lamp dostarczyć jeszcze trochę prądu, to niestety zasilcz robi się kobylasty jak w tym moim preampie. To już nie zabawa z małymi kondami i rezystorami.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Jaki punkt pracy dobierałeś dla 6N6P w układzie WK-WA, jeśli to nie tajemnica oczywiście?

Hidden Content

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Guest stary bej

(Konto usunięte)

Mam takie pytanie: czy jest sens budowanie układu przedwzmacniacza jako lampowego (z wykorzystaniem np. ECC 82 lub ECC 83) ? Gdy dalsze części całego zestawu tj. (ew. korektor) i końcówki mocy są tranzystorowe.

Czy taki pre-amp wpłynie pozytywnie na cały zestaw ?

Sensu w tym mało, zważywszy na fakt że podobne, a w wielu przypadkach lepsze brzmienie można uzyskać stosując choćby j-fety mocy LU1014.

Dla mniej zaawansowanych przeszkodą może być również stosowanie wysokich i bardzo niebezpiecznych napięć do zasilania takich układów.

Ja osobiście od lamp odszedłem bo tranzystory i wzmacniacze operacyjne oferują w odpowiedniej aplikacji równie fantastyczne brzmienie.

tak jak piszą koledzy WKWA jest bardzo dobrą konfiguracją tylko z małym zastrzeżeniem ( jak u Muzg): inna lampa WK inna WA.Większosć pcb( chyba nawet wszystkie forumowe) są projektowane :lampa na kanał i tu jest zonk.I jak pisał klasyk(McGywer): na wyjściu najlepsze kondensatory na jakie cię stać.

Hidden Content

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Wiele tez dobrych opiini krąży o lampce 6SN7 i o jej pieknym brzmieniu, mial ktos do czynienia z ta lampka w topologii nazwanej "Aikido" ?

Jak ten konkretnie preamp zachowuje sie z koncowkami tranzystorowymi?chodzi mi o dopasowanie impedancyjne..

Hidden Content

Tak, taką konfigurację też ćwiczyłem i byłem z niej zadowolony. Co prawda nie idzie tak w stronę neutralności, przestrzeni, powietrza i detalu, a raczej w stronę dynamiki i przesyconego dźwięku. Tu tak jak dla ECC82 najlepiej sprawdzało mi się 8-10mA przy ok. 135V na lampie.

Hidden Content

Czy przy ECC82 ważny jest producent lampy aby uzyskać to co piszesz czyli neutralność, przestrzeń ,powietrze i detal. Czy 135V to jest napięcie zasilania czy na anodzie?

Hidden Content

ECC82 z lamp które testowałem wydaje mi się najbardziej wyważona, niezależnie od producenta. Producentem można dostroić w dużo mniejszym zakresie. Mam już chyba kilkadziesiąt różnych par ECC82 i różnice są, ale ogólny charakter pozostaje.

Pisząc 135V miałem na myśli napięcie anoda - masa ( u mnie zazwyczaj ok. połowa zasilania).

Hidden Content

Dziękuje teraz wszystko jasne. Spróbuje tej konfiguracji. Obecnie gram na dwóch 6N6P + dac na sabre es9018 dzwiek jest dobry ale czegoś mu brakuje.

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.