Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory bliskiego pola - problematyczne pomieszczenie

Rey1986

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zamieniłem pokój, na mniejszy (wymiary 2,3 x 3,5m) wcześniej był większy pokój i stereo jakie aktualnie posiadam to 10letnie Paradigmy Mini Monitory - dźwięk jaki generują, to miód dla uszu, piękny, mięsisty... problem jest jednak taki, że na aktualne pomieszczenie są one za duże, nie mogę ustawić sceny stereo... membrany są 80cm od moich uszu, jakby tego mało, tyłami przyparte są one praktycznie do ściany... (w dodatku lewy głośniki jest praktycznie wciśnięty w kąt.... z powodu braku miejsca... oczywiście używam ich przy biurku, do komputera.

Wpadłem na myśl, żeby kupić monitory bliskiego pola (chyba najlepiej z bass reflexem z przodu?) aby zniwelować problemy z prawidłowym ustawieniem i badziewną akustyką mojego pomieszczenia; nie wiem, czy to powinny być monitory aktywne? Nie zależy mi na żadnym płaskim, precyzyjnym dźwięku jak do studia; chcę dźwięk mięsisty, jak w paradigmach, żeby było atrakcyjnie i z wykopem.. słucham muzyki elektronicznej;

budżet nie ma znaczenia; to ma być przede wszystkim trafna inwestycja..

Jeszcze jedna kwestia - czy w takim stereo ma prawo funkcjonować coś takiego jak subwoofer? czy to może grzeszne myślenie?

Sub jak najbardziej, dlaczego nie?

Trafną inwestycja zaczyna się od określenia budgetu ;-)))

Budżet myślę - że spokojnie nawet 2-3tyś mogę wydać, jeżeli będzie to uzasadnione; nie mniej nie chodzi o pieniądze, to nie jest dla mnie bariera, problem mam z tym, że chciałbym soczysty dźwięk z wykopem - przed komputerem - siedząc 70-80cm od głośników w małym pokoju...

Witam

Po pierwsze nie zniwelujesz jak to piszesz słabej akustyki pomieszczenia monitorami bliskiego pola, w dalszym ciągu będą Cię drażnić przede wszystkim osiowe rezonanse, pomijając inne panujące w tak małym pokoju.

Po drugie jeżeli chcesz więcej "mięsa" postaraj się o to aby kolumny były jak najbardziej oddalone od rogów pokoju, i w miarę możliwości ustaw je na krótszej ścianie, bazę stereo proponuję rozstawić na ok. 170cm a same głośniki skręcić w stronę uszu.

Po trzecie nie napalaj się że kupując monitory aktywne czy inne kolumny bez jakiejkolwiek adaptacji akustycznej zagra to jak w dużym pomieszczeniu jakie miałeś wcześniej.

Po czwarte dobre stereo moim zdaniem nie potrzebuje subwoofera, do kina domowego jak najbardziej polecam.

Były kiedyś kolumienki firmy NHT Super Zero i Super One do małych pomieszczeń. Obudowa zamknięta, bardzo naturalny dźwięk, niezbyt wymagające w ustawieniu, przy Zero wskazany Sub, może to by się sprawdziło....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.