Jump to content
IGNORED

Monitory bliskiego pola - problematyczne pomieszczenie

Rey1986

Recommended Posts

Ostatnio zamieniłem pokój, na mniejszy (wymiary 2,3 x 3,5m) wcześniej był większy pokój i stereo jakie aktualnie posiadam to 10letnie Paradigmy Mini Monitory - dźwięk jaki generują, to miód dla uszu, piękny, mięsisty... problem jest jednak taki, że na aktualne pomieszczenie są one za duże, nie mogę ustawić sceny stereo... membrany są 80cm od moich uszu, jakby tego mało, tyłami przyparte są one praktycznie do ściany... (w dodatku lewy głośniki jest praktycznie wciśnięty w kąt.... z powodu braku miejsca... oczywiście używam ich przy biurku, do komputera.

Wpadłem na myśl, żeby kupić monitory bliskiego pola (chyba najlepiej z bass reflexem z przodu?) aby zniwelować problemy z prawidłowym ustawieniem i badziewną akustyką mojego pomieszczenia; nie wiem, czy to powinny być monitory aktywne? Nie zależy mi na żadnym płaskim, precyzyjnym dźwięku jak do studia; chcę dźwięk mięsisty, jak w paradigmach, żeby było atrakcyjnie i z wykopem.. słucham muzyki elektronicznej;

budżet nie ma znaczenia; to ma być przede wszystkim trafna inwestycja..

Jeszcze jedna kwestia - czy w takim stereo ma prawo funkcjonować coś takiego jak subwoofer? czy to może grzeszne myślenie?

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sub jak najbardziej, dlaczego nie?

Trafną inwestycja zaczyna się od określenia budgetu ;-)))

Budżet myślę - że spokojnie nawet 2-3tyś mogę wydać, jeżeli będzie to uzasadnione; nie mniej nie chodzi o pieniądze, to nie jest dla mnie bariera, problem mam z tym, że chciałbym soczysty dźwięk z wykopem - przed komputerem - siedząc 70-80cm od głośników w małym pokoju...

Hidden Content

Witam

Po pierwsze nie zniwelujesz jak to piszesz słabej akustyki pomieszczenia monitorami bliskiego pola, w dalszym ciągu będą Cię drażnić przede wszystkim osiowe rezonanse, pomijając inne panujące w tak małym pokoju.

Po drugie jeżeli chcesz więcej "mięsa" postaraj się o to aby kolumny były jak najbardziej oddalone od rogów pokoju, i w miarę możliwości ustaw je na krótszej ścianie, bazę stereo proponuję rozstawić na ok. 170cm a same głośniki skręcić w stronę uszu.

Po trzecie nie napalaj się że kupując monitory aktywne czy inne kolumny bez jakiejkolwiek adaptacji akustycznej zagra to jak w dużym pomieszczeniu jakie miałeś wcześniej.

Po czwarte dobre stereo moim zdaniem nie potrzebuje subwoofera, do kina domowego jak najbardziej polecam.

Hidden Content

Były kiedyś kolumienki firmy NHT Super Zero i Super One do małych pomieszczeń. Obudowa zamknięta, bardzo naturalny dźwięk, niezbyt wymagające w ustawieniu, przy Zero wskazany Sub, może to by się sprawdziło....

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.