Skocz do zawartości
IGNORED

Długośc tunelu do Usher 8948A

lolo989

Rekomendowane odpowiedzi

witam Panowie,

posiadam monitory na Usher 8948 A. w monitorach sa regulowane tunele BR, moje pytanko: jaka dlugosc powinny miec tunele ?? maja srednice 65mm. wymiary monitoro to 37x37x18 po odliczeniu 2.5cm scinek czyli ok 24l.

obecnie mam ustawione na 18cm.

Bede niezmiernie wdzieczny za pomoc :)

Mógłbyś się przypucować, skąd takie zapytanie ;-) Dudni, gra niemelodyjnie, czyli kłopoty z określeniem wysokości dźwięków kontrabasu czy basu jako takiego ?

Ja bym stroił na rezonans albo tylko 4 - 5 Hz powyżej, więc najmniej 28 cm w przypadku 35 Hz, ale są różne szkoły i metody obliczeń takiego strojenia.

Na 31 - 32 Hz ( rezonans głośnika ) może niestety zabraknąć miejsca i długości tunelu ;-)

Kiedyś wklejałem do tunelu ( chyba też jakiejś 18' tki - tunel miał 70 mm ) wykładzinę 2,5 mm w rulonie, bo inaczej nie szło dostroić do założonej częstotliwości. Ale najważniejsze, że po tym zabiegu grało już dobrze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

jesli chodzi o ilosc jest ok moze nawet ciut za duzo... bylo duzo wiecej ale skorygowalem to pulapkami :) jednak odnosze wrazenie ze niektore czestotliwosci sa ,,wyciszone,, a niekture podbute.obecna dlugosc to 20cm.

ogolnie lubie mniej basu ale za to bardziej zroznicowanego i szybszego...

"Otake muzyke" i mnie chodzi dlatego walczyłem z zamulaniem basu i najlepsze efekty uzyskiwałem już od czasu modernizacji swoich pierwszych Altusów strojąc dokładnie na głośnik. Potem było "z górki", choć z ostatnimi kłopot był taki, że deklarowana przez producenta Fo była 34 Hz, a w rzeczywistości - po zmierzeniu było 47 Hz. Wystarczyło dostroć BR i od razu "miód w uszach". Czy to są firmowe, czy DIY, bo nie wiem, jak tu pomóc; czasem trzeba instalować regulowany BR z kolankiem 90o, bo się nie mieści w pudle. Możesz moją metodą, oczywiście na próbę włożyć tylko do tej długości tunelu, czyli 20 cm dopasowany rulon z wykładziny np. z 2mm pcv ( nie musi wypełniać całej długości, np 15 cm ), żeby zmniejszyć pole przekroju BR. I wtedy posłuchaj, czy będzie różnica. Moim zdaniem optimum będzie na 31 Hz lub nieco wyżej. Konkludując zrobił bym tak 2 x rulon z pcv - wtedy średnica zostaje ok 56 mm, pole przekroju 24 cm2 i długość tunelu ok 26 cm.

Jak masz ochotę, spróbuj. Powodzenia. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Byłoby to zaiste "słuszne i sprawiedliwe", ale na pierwszy rzut oka wydaje się, że trzeba powyżej 33 cm długości rury BR przy obecnej średnicy 65 mm.

Aż tyle zapasu pewnie nie ma ;-(

• 2 tygodnie później...

Tak, jak pisałem - ten sam efekt można uzyskać wsuwając do tunelu np. zwiniętą wykładzinę z PCV ( najlepiej czarną ze 2 mm grubości ) o dobrze dopasowanej długości, aby sztywno utrzywywała się wewnątrz, czyli średnica razy Pi o długości nawet sporo mniejszej, niż te 25 cm; wystarczy pewnie ok 15 cm. Wiele rur BR ma bardzo zmienną średnicę, a nie przekrój stały na długości, więc nie powinno to stanowić problemu.

I tak masz szczęście, że Fs dla małych i dużych poziomów sygnału producent określa na tę samą wartość.

Cieszę się, że jest postęp, ale zalecam dostrojenie do Fs. Powodzenia. Rysiek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.