Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman L-435 czy L-410?

michalLFC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Chciałem wymienić mojego wysłużonego Denona PMA-560 na coś nowego. Trochę poczytałem i zastanawiam się nad zakupem czegoś ze stajni Luxmana. Rozważałem kwestie 2 modeli L-435 lub L-410. Który możecie mi polecić? Ile ogólnie warto zapłacić za taki używany wzmacniacz?

Dzięki wielkie za odpowiedzi!

https://www.audiostereo.pl/topic/109571-luxman-l-435-czy-l-410/

Warto w takim razie kupić L-435 za 750 zł? Aktualnie posiadam Marantza 1090 i Denona PMA-560 ale chyba już mi się oba znudziły i chcę coś lepszego. Może jednak za tą cenę powinienem kupić coś innego? Głównie słucham różnych odmian rocka (Pink Floyd, Rolling Stones, The Who po jakieś nowsze wymysły w stylu folk-rock).

To zależy jeszcze od kolumn. Te wzmacniacze grają ciepło i dobrze się zgrywają z jasno grającymi kolumnami. jeżelii Twoje kolumny grają ciepło - to raczej jaśniej grający Rotel np. 970, 971.

Jeśli chodzi o kolumny to posiadam KEF'y 304.Czy taki luxman nadawałby się do nich? Czy tak jak mówiłem lepiej coś innego?

Rozważałem jeszcze opcję Luxmanów z serii LV. Mam możliwość zakupu LV-113 za 550 zł.

435 jest lepszy i to sporo,ja miałem i 410,435,oraz430 nie tak dawno sprzedałem tu na forum świetny wzmacniacz,ale leciwy,i zawsze coś tam wymagało pracy,trochę mnie to męczyło,ale grał lepiej od wszystkich nowych do 2,5 tyś.

zdecydowanie tak,nie wiem co to za głośniki,ale wzmacniacz jest bardzo mocny,i z dobrymi kolumnami to poezja,warunek jeden nie naprawiany,i w oryginale.Cokolwiek dokupić do tego pieca to nierealne,chyba że drugi na częsci,ale musi być w oryginale.

Po tylu latach kondensatory już nie domagają...Miałem 405 i grał nieźle ciepło i dynamicznie ale mało basu z trianglami.

Podejrzewam była to wina wyschniętych kondensatorów.W legendy ze wytrzymują tyle i tyle nie wierze... więc sprzedałem.

Po tylu latach kondensatory już nie domagają...Miałem 405 i grał nieźle ciepło i dynamicznie ale mało basu z trianglami.

Podejrzewam była to wina wyschniętych kondensatorów.W legendy ze wytrzymują tyle i tyle nie wierze... więc sprzedałem.

Zgadzam się z tym ja sam jestem świeżo po wymianie kondów w swoim 25 letnim wzmacniaczu i dopiero teraz widzę, a raczej słyszę jakie braki miał ten wzmacniacz przed "odświeżaniem" Poprzez wyschnięte kondensatory najbardziej cierpi bas i dynamika, góra pasma jest matowa, traci blask...

405 to zupełnie inny wzmacniacz jest słabszy,dlatego brak mu dynamiki,i basu,akurat w moich 430,i 435 kondy wcale nie były powysychane,problemy były z potencjometrami,nie mogłem dostać oryginałów.trzaski i nierówne granie ,zabiegi typu preparat kontakt pomagały na krutką metę.Warto zapłacic nawet 1 tys,ale dobrze go najpierw posłuchać,jak jest wyschnięty tom są szumy i szybko je zlokalizujesz.

405 to zupełnie inny wzmacniacz jest słabszy,dlatego brak mu dynamiki,i basu,akurat w moich 430,i 435 kondy wcale nie były powysychane,problemy były z potencjometrami,nie mogłem dostać oryginałów.trzaski i nierówne granie ,zabiegi typu preparat kontakt pomagały na krutką metę.Warto zapłacic nawet 1 tys,ale dobrze go najpierw posłuchać,jak jest wyschnięty tom są szumy i szybko je zlokalizujesz.

Są to bliżniacze wzmacniacze z 435.Basu nie było bo po prostu kondensatory były wyschnięte.Były to triangle comete es więc basu mają bardzo dużo i są wysokoskuteczne.Na dynamikę nie narzekałem tylko na bas.Praktycznie go nie było

więc na 100% to wina wzmaka a nie podejrzewam żeby ten model był bezbasowy.Tak czy siak po zakupie używanego wzmaka 25-30 lat trzeba było by oddać do pomiarów czy wszystkie kondensatory są ok , zwłaszcza te małe.

Pozostaje kwestia, ile masz do wydania na ten cel?

Jeśli chodzi o kwotę na sam wzmacniacz to posiadam około 800 - 900 zł. Jaki byłby najlepszy wybór jeśli chodzi o wzmacniacz? Nie powiem trochę się "napaliłem" na tego Luxmana, ale może niepotrzebnie... Rozważę także inne propozycje :)

Jeśli chodzi o kwotę na sam wzmacniacz to posiadam około 800 - 900 zł. Jaki byłby najlepszy wybór jeśli chodzi o wzmacniacz? Nie powiem trochę się "napaliłem" na tego Luxmana, ale może niepotrzebnie... Rozważę także inne propozycje :)

Bierz 435 , pożniej ewentualny przegląd w jakimś profesjonalnym serwisie.Z nowych nic lepszego nie kupisz w tej cenie.

Właśnie dotarł do mnie mój Luxman L-435 i muszę Wam powiedzieć, że jestem w szoku. Gra rewelacyjnie! Zjada mojego Denona w przedbiegach. Bardzo Wam dziękuję za rady, mam nadzieję że Luxman będzie mi służył przez długi czas bez żadnych problemów. Pozdrawiam

• 2 lata później...

Jak jest z basem w Luxmanie L-435, czy jest pod dostatkiem? Podobno jest bardziej ostrzejszy, jaśniejszy na górze w stosunku do L430/L410.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Witam miałem chyba ponad 5 lat luxmana l-400 jest to właściwie to samo co l-230 ich nowsze odpowiedniki to l-405 i l-235 (l-235 posiadam obecnie) Ogólnie seria z 5 na końcu jest ciut nowsza (jedno z wejść jest oznaczone cd :) ) czy te nowsze są ostrzejsze i jaśniejsze na górze ciężko mi teraz jednoznacznie stwierdzić ale chyba są to raczej niuanse niż olbrzymie różnice. Nie jest prawdą, że l-405 to bliźniaczy model z L-435 jak wspomniał ktoś wyżej. Mam l-235 i porównywałem fotki wnętrza z L-405 i to właśnie są bliźniacze modele. L-435 to "kontynuacja" L-430 jest mocniejszy i ma już "normalne terminale głośnikowe" modele do L-405 mają jeszcze te zaciskowe modele od l-410 już "normalne"

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.