Skocz do zawartości
IGNORED

Lepszy większy czy mniejszy pokój?

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się powoli do nowego pokoju odsłuchowego. No i pytanie jak go zaprojektować.

Myślę, że nie chcę większego niż 50 m, ale pytanie jak dobrać jego rozmiar nie jest dla mnie takie oczywiste.

Lubię sobie na przykład posłuchać z żoną lub znajomymi, a przy małej bazie jest też mały sweet spot.

Z dugiej strony nie wiem, czy w dużym pokoju nie będzie więcej niekorzystnych zjawisk akustycznych i czy nie musiałby być za wysoki, aby zachować pewne proporcje.

Dodam tylko, że pokój nie będzie na poddaszu i ma służyć do dwóch celów: odsłuchu muzyki oraz ma być tam także biurko do pracy.

Biurko ma być tak ustawione, że też w miarę przyjemnie będzie się słuchało sprzętu.

Może jakieś refleksje w tym temacie?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Czy masz/stać Ciebie na większe kolumny do nagłośnienia większego pomieszczenia?

Większe pomieszczenie to też więcej ustrojów, aby uzyskać lepszą akustykę.

Ja jakbym miał wybierać to bym z chęcią zamienił moje 29 na 40mkw.

Przy powierzchni 30+ mkw biurko można ustawić frontem za miejscem odsłuchowym, ale tak żeby nie siedzieć całkowicie przy tylnej ścianie. Czyli potrzeba z 7m długości pomieszczenia i 5m szerokości. 203/2 dadzą radę nagłośnić 35mkw?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

biurko można ustawić frontem za miejscem odsłuchowym

Własnie taki mam plan z tym biurkiem.

Nie patrzę na ten pokój poprzez pryzmat obecnego sprzętu. Nie zamierzam go trzymać do grobowej deski, a pokój owszem. Niemniej 203/2 potrafią grać głośno.

Zastanawiam się nad innymi aspektami: podaje się powiedzmy, że kolumna od każdej ściany powinna być tak co najmniej na metr oddalona, ale czy to znaczy, że 2m, to będzie jeszcze lepiej? Czy to już nie ma znaczenia?

Inne pytanie: na ile dokuczliwe są mody takiego dużego pomieszczenia, to są już dość niskie częstotliwości, w sumie w muzyce ich prawie nie ma.

Zakładając te 5x7 m. Jak to rozplanować, kolumny na krótszym, czy dłuższym boku? A gdyby było 6x8 ?

Pytanie jaka wysokość? Planując to od zera nie mam tu żadnego ograniczenia.

Obecnie baza kolumn ma umnie szerokość 2,3 m. No to jeśli by doliczyć 1,5 metra z każdej strony wolnej przestrzeni, to mamy 5,3 metra, a rozstaw kolumn taki sam i odległość odsłuchu też ta sama.

Jak kolumna ma 2m zamiast 1m do bocznej ściany to tylko lepiej, bo można osiągnąć większą scenę muzyczną. Odbicia od ścian bocznych docierają później względem dźwięków bezpośrednich co też jest na plus. Jedynie minusem będzie dłuższe echo, bo większe odległości pomiędzy ścianami to dłuższa droga dla fali do odbicia się pomiędzy tymi ścianami.

7m to pierwszy rezonans przy 24,5Hz czyli nisko. W adaptacji u Awo pominęliśmy ten pierwszy rezonans i wyszło bardzo dobrze, bo jak zauważyłeś w muzyce rzadko one występują. Nawet dub step ma najczęsciej podbicia przy 40-80Hz żeby ładnie "dawało basem" z wieży czy głośników komputerowych.

Przy 5x7 zaczął bym od ustawienia 1,3m od ścian bocznych. 2m od ściany tylnej do kolumn. 2,5m do słuchacza. 1m za nim biurko. Zostaje około 2m na fotel i odstęp do ściany tylnej. Przy dłuższym pomieszczeniu starał bym się odsunąć jeszcze bardziej z kolumnami od ściany za nimi. U siebie przy dł. pomieszczenia 7,2m wyjechałem z kolumnami na 2,4m (mierzone do przedniej ścianki).

Wysokość jak masz możliwość dowolnego planowania wymiarów pomieszczenia to bym proponował ponad standardowe 2,4 na przykład 2,8m. Najlepiej wszystkie wymiary dobrać tak żeby ich rozkład był jak najbardziej optymalny przy zachowaniu "audiofilskości", bo wg niektórych złotych proporcji wychodzą tramwaje w których ciężko uzyskać zadowalającą szerokość sceny.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Jest jeszcze opcja, żeby pokój przykrywał bezpośrednio skośny dach. Wtedy rezonanse pionowe byłyby rozproszone. Ale trochę się boję takiej otwartej do góry przestrzeni ze względu na pogłos.

Zbyt duże pomieszczenie do odsłuchu niesie moim zdaniem więcej wad, niż zalet. Chociażby kwestia pogłosu, materiałów, które trzeba użyć, aby zaadoptować je akustycznie. Pytanie, jak lubisz słuchać muzyki, co preferujesz, jak brzmi pomieszczenie, jaki gra tam sprzęt itp.

Muzyki lubię słuchać głośno, włączając w to muzykę klasyczną. Redukcja pogłosu, to głównie wełna minaralna, która nie jest znowu jakaś ekstremalnie droga.

Tak na pierwszy rzyt oka, to widzę to tak: pokój około 50m i skośny dach, czyli wysokość w najwyższym punkcie pewnie z 5m, a może i trochę więcej.

Niemniej bardzo jestem ciekaw waszych sugestii.

Mam podobną sytuację - wrzuciłem sobie przed świętami z ciekawości kolumny do salonu 60 m2 i jest ogromna różnica, gdy masz bazę 3m na 6m ścianie, a gdy masz bazę 6m na 10m ścianie. Coś jak pomiędzy LCD 42 cale, a projektorem z ekranem 4m :2,25m. Wychodzą wtedy różne ciekawe rzeczy z dobrze znanych nagrań, które giną gdzieś w tłoku i ścisku na mniejszej scenie :) A czy ściana krótsza czy dłuższa to zależy od możliwości wysunięcia kolumn, od samych kolumn, od rozmieszczenia w pokoju okien, od użytych materiałów konstrukcyjnych, ale przede wszystkim od gustu - nie ma sztywnej reguły. Racja też, że z większym pomieszczeniem skreślasz sobie większość dostępnych na rynku kolumn i sporo wzmacniaczy, a więc masz zawężony wybór. Racja, że dobre systemy do większych pomieszczeń kosztują zazwyczaj znacznie więcej. Wydaje mi się, że w większych pomieszczeniach, czyli powiedzmy w okolicach 50m2 i wyżej, ważniejsze niż metraż są proporcje pomieszczenia i szerokość bazy, dla których dopasowania warto nawet czasem poświęcić parę m2. Tutaj zgadzam się z Mirkiem, duży metraż nie zawsze przekłada się na dobry dźwięk.

Co do odsłuchów grupowych - tutaj sprawa się komplikuje, gdyż klasycznej konstrukcji stereo raczej średnio się sprawdza, a wydaje mi się, że trzeba wybierać prawdopodobnie elektrostaty czy inne kulki cebulki. Nie mam jednak doświadczenia w urządzaniu takich odsłuchów i mogę się mylić. Zastanów się - ile procentowo czasu słuchasz indywidualnie, a ile grupowo? Pomocną może być też odpowiedź na pytanie 'jak słuchasz muzyki', z tła akustycznego pokoju, w sweet spocie do gazety, książki, laptopa czy z pełną uwagą?

• 2 tygodnie później...

Wydaje mi się, że w większych pomieszczeniach, czyli powiedzmy w okolicach 50m2 i wyżej, ważniejsze niż metraż są proporcje pomieszczenia i szerokość bazy, dla których dopasowania warto nawet czasem poświęcić parę m2

byle ich nie zmniejszać w celu uzyskania jakichś idealnych proporcji, bo takowych nie ma

Nie słyszałeś nigdy o 90-60-90? :)

Everest chyba podał jakiś szczyt proporcji, pamiętam wykres x,y z plamami, gdzie najciemniejsza plama to były najlepsze proporcje, wypadkowa na podstawie iluś tam badań czy opinii. Jedno jest pewne - proporcje nie są bez znaczenia i szerokość bazy również nie jest bez znaczenia.

ale przede wszystkim wielkość ma znaczenie ;-P

Nie słyszałeś nigdy o 90-60-90? :)

jednak Marilyn Monroe to nie tylko wymiary ;-)

Everest chyba podał jakiś szczyt proporcji, pamiętam wykres x,y z plamami, gdzie najciemniejsza plama to były najlepsze proporcje, wypadkowa na podstawie iluś tam badań czy opinii.

gdzieś to leży, ale gdzie, poszukam

anyway, Everest to nie papież ;-) wypadkowa to nie dogmat

O, przypadkowo wpadłem na to - akurat zacząłem szukać proporcji dla siebie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dd6, wyliczysz sobie sporo rzeczy z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale jak ją znam to rzeczywistość i tak to zweryfikuje ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.