Skocz do zawartości
IGNORED

Dudniący bas Wharfedale Diamond 10.6

prezydent22

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Zwracam się do użytkowników forum z prośbą o udzielnie mi jakiś wskazówek, jak mam zniwelować powstający rezonans przy niskich częstotliwościach, pojawiający się szczególnie w partiach gitarowych/akustycznych podczas odsłuchu muzyki. Posiadam zestaw 2 kolumn wharfedale diamond 10.6 które zasilane są wzmacniaczem nad 316. Muzykę odtwarzam za pomocą laptopa asus do którego podpięta karta prodigy cube. W niedalekiej przyszłości planuję zamienione karty na urządzenie wyższej klasy. Mój kłopot nie polega na złej jakości dźwięku lecz na powstającym rezonansie jak opisałem wyżej, kolumny grają w pomieszczeniu kwadratowym (5 na 5m), nie stoją na kolcach (nie mogę znaleźć na allegro kolców o odpowiedniej średnicy gwintu 5mm). Pokój jest umeblowany normalnie, grube fotele, kanapa, stół, graty etc.Czy zastosowanie kolców pod kolumny pomoże w zniwelowaniu tego zjawiska ? Aha dodam że przy aktach desperacji próbowałem takich metod typu zatkanie otworu bass reflex lub zmiana barwy za pomocą eq odtwarzacza foobar. Efekty mizerne. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.Pozdrawiam serdecznie.

Moim zdaniem kolce tu nic nie pomogą, to akustyka pomieszczenia na winę, lub ustawienie kolumn.Pokombinuj najpierw z ustawieniem .W zakładce Akustyka znajdziesz dużo praktycznych porad. Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Czy zastosowanie kolców pod kolumny pomoże w zniwelowaniu tego zjawiska ?

... no i mamy efekt voodoofilskich postów na tym forum. Oczywiście zapomnij by kolce wyeliminowały rezonans w pomieszczeniu. Narysuj szkic swojego pokoju, umiejscowienie kolumn i słuchacza. Napisz odległości (głowa od ściany za plecami - jaka odległość, odległość od głowy do kolumny i między kolumnami, odległość kolumn do ścian). Inna sprawa, że kwadratowe pomieszczenie = problem.

Tak jak kolega pisze, po pierwsze akustyka , po drugie te kolumny maja dosc specyficzny bas. Zapewne akustyka pokoju mocno podbija zakres ktory ty odbierasz jako to dudnienie. Mozesz pokombinowac z wytlumieniem . Powinno to dac lepsze efekty, a kolumny nie powinny stac bezposrednio na podlodze. Niewazne czy to kolce, podkladki , czy innnego rodzaju nozki.

Jeżeli jest buczący to ustaw pokrętło głośności w subie na mniej , możesz zmniejszyć także częstotliwość fazy odcięcia np. na 80 Herców , tak żeby pasmo suba nie nałaziło na pasmo kolumn , zmienić fazę w subie . Postawić suba w odpowiednim miejscu . Można to wzrobić w ten sposób : stawiasz suba w miejscu odsłuchu ( nie wiem w którym kierunku ma być skierowana membrana ) , czołgasz się po pokoju i tam gdzie bas jest najlepszy stawiasz suba .

Dzięki za zainteresowanie, w załączniku podałem prymitywny szkic pokoju i ustawień kolumn oraz poniżej opisze szczegółowe parametry, mam nadzieje że będzie czytelnie i zrozumiale.

1 - fotele, naprawdę solidne

2 - stoły

3 - kanapa

4 - kredens

5 - stolik TV

6 - firanki/zasłony

gwiazdki to kolumny

Odległość słuchacza od kolumn wynosi ok 2,5 m

Odległość między kolumnami ok 2,2 m

Kolumny stoją od ścian tylnych ok 80 cm.

Jak podałem pomieszczenie jest kwadratowe, ściany mają po 5 m. Bas nie jest dudniący tylko buczący. Pojawia się w określonych partiach typu gitary basowe, akustyczne. Rozumiem że kolce to był zły trop. Nie mam pomysłu na to jak mam je ustawić. Czytałem, że w kwadratowych pomieszczeniach skuteczne jest ustawienie kolumn w linii poprzecznej. Jakoś będę musiał to ogarnąć. Jeżeli macie jakieś pomysły piszcie bo jestem zdolny do wszystkiego, żeby tylko w jakiś sposób zniwelować ten rezonans. :D To jest jak gwóźdź w mojej głowie. Doradźcie coś. Pozdrawiam jeszcze raz.

EDIT: czester15.30 dzięki za odpowiedź, ale w zestawie nie posiadam suba. Był ale poszedł do "żyda" :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój kłopot nie polega na złej jakości dźwięku lecz na powstającym rezonansie jak opisałem wyżej, kolumny grają w pomieszczeniu kwadratowym (5 na 5m), nie stoją na kolcach (nie mogę znaleźć na allegro kolców o odpowiedniej średnicy gwintu 5mm). Pokój jest umeblowany normalnie, grube fotele, kanapa, stół, graty etc.Czy zastosowanie kolców pod kolumny pomoże w zniwelowaniu tego zjawiska ? Aha dodam że przy aktach desperacji próbowałem takich metod typu zatkanie otworu bass reflex lub zmiana barwy za pomocą eq odtwarzacza foobar. Efekty mizerne. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.Pozdrawiam serdecznie.

Bardzo trudny pokój sugestie w temacie, jak i co ustawić dostaniesz w zakładce akustyka i najlepiej tam spytaj. Bez pomiarów ciężko będzie znaleźć ten pik, bo przeważnie jest to wąskie pasmo podbicia niemożliwe do wyeliminowania takim zwykłym equalizerem graficznym. Korektorem parametrycznym można się pozbyć tego zjawiska, ale musisz wiedzieć jaka częstotliwość jest podbita mieć wgląd w pomiar, bo inaczej to walka w ciemno. Taki przykładowy korektor parametryczny wygląda tak:

VST-Parametric-Equalizer_2.png

Można się tak pozbyć wąskich pików częstotliwości, ale na ślepo raczej ciężko będzie:)

Aha dodam że przy aktach desperacji próbowałem takich metod typu zatkanie otworu bass reflex lub zmiana barwy za pomocą eq odtwarzacza foobar. Efekty mizerne. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Z wymiarów każdego pomieszczenia wynikają rezonanse, które mogą być przyczyną dudnienia...teoretycznie w tym przypadku są to częstotliwości 34 i 70 (dla wysokości 2.46m) gdzie będzie grało ciszej i 68 oraz 140 gdzie będą górki i powinno dudnieć. Skoro masz kompa możesz zainstalować jakiś generator i określić te częstotliwości (usłyszeć). W tej sytuacji można by próbować zmienić miejsce odsłuchu lub korektorem stłumić maksymalnie przynajmniej w okolicach 34 Hz...nie jest to właściwie rozwiązanie problemu.

...teoretycznie w tym przypadku są to częstotliwości 34 i 70 (dla wysokości 2.46m) gdzie będzie grało ciszej i 68 oraz 140 gdzie będą górki i powinno dudnieć. Skoro masz kompa możesz zainstalować jakiś generator i określić te częstotliwości (usłyszeć).

Rozumiem, że chodzi o zainstalowanie korektora parametrycznego? Tak jak kolega malikali powyżej napisał i dzięki niemu wycisze podbitą rezonująca częstotliwość ? A jak mam rozumieć to, że fq 34 i 70 będzie grała ciszej, a 68 i 140 głośniej czyli trzeba wyciąć te co grają głośniej bo mają "górki" ? Dobrze rozumiem? Dzięki wielkie chłopaki za dobre tropy. Dziś już nie włączę kolumn żeby sprawdzić bo jest późno. Jutro pobawię się tym korektorem parametrycznym i zobaczę z jakim skutkiem. Dzięki wielkie Pozdrawiam wszystkich

Na początek użyj zwykłego korektora np. z foobar i tłumisz max w okolicach 34 Hz pozbywając się rezonansu i górki na 68 Hz, ale niestety kolejny rezonans masz na ok 70 - wynika z wysokości pomieszczenia i górkę na 140. Jak widać rezonanse nakładają się na siebie...trudno powiedzieć, czy w tej sytuacji coś to pomoże...sam jestem ciekaw. Następnie możesz tłumić wyżej aż do 70 Hz...napisz co się dzieje.

Jak by to coś dało jest sens tłumić te częstotliwości bardziej selektywnie (wąskopasmowo) właśnie korektorem parametrycznym, albo od razu użyj parametrycznego jak to nie problem...i generator sinusa potrzebujesz zainstalować.

Zanim zaczniesz coś mieszać i adaptować, sprawdź jaki efekt daje ustawienie diagonalne kolumn.

Jutro spróbuję tego ustawienia dziś już nie będę szalał :D

Na początek użyj zwykłego korektora np. z foobar i tłumisz max w okolicach 34 Hz pozbywając się rezonansu i górki na 68 Hz, ale niestety kolejny rezonans masz na ok 70 - wynika z wysokości pomieszczenia i górkę na 140. Jak widać rezonanse nakładają się na siebie...trudno powiedzieć, czy w tej sytuacji coś to pomoże...sam jestem ciekaw. Następnie możesz tłumić wyżej aż do 70 Hz...napisz co się dzieje.

Jak by to coś dało jest sens tłumić te częstotliwości bardziej selektywnie (wąskopasmowo) właśnie korektorem parametrycznym, albo od razu użyj parametrycznego jak to nie problem...i generator sinusa potrzebujesz zainstalować.

Eq foobara bawiłem się dziś, tłumiłem te częstotliwości o których piszesz lecz bez zadowalających efektów, buczenie było dosłownie minimalnie mniejsze ale kosztem degradacji dźwięku. W foobarze eq zaczyna się chyba od 55 Hz o ile dobrze pamiętam i od tego zakresu zacząłem zbijać suwak.

Ja bym próbował zmienić strojenie BR na niższe, sprawdzając jednocześnie, czy ktoś nie podprowadził choćby części wytłumienia komór głosników. Można próbować zwiększyć długość tunelu o ok. 5 - 8 cm lub też zmniejszyć jego przekrój, wklejejąc ( na początek może tylko wsuwając ) do środka dodatkowy tubus o grubości ścianki ok 2 - 2,5 mm. U mnie zdało egzamin to drugie rozwiązanie, ale 4 mm, co dało zmniejszenie średnicy o 8 mm. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podepnij do systemu wysokiej klasy CD, włóż oryginalne CD i porównaj do tego samego materiału z kompa.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Witajcie,

Na te chwile zastosowałem ustawienie diagonalne kolumn. Co prawda z powodu umeblowania itp zestaw nie będzie mógł zostać w takiej formie ustawiony, ale muszę przyznać, że już wiem w jakim kierunku mam iść. Samo ustawienie w sposób diagonalny kolumn, spowodowało uszczuplenie basu po bocznych rogach pokoju, w samym miejscu odsłuchu zdecydowanie ten bas się poprawił tzn partie gitarowe są wyraźniejsze, byłem przyzwyczajony do wcześniejszego basu jaki się wydobywał z kolumn i to tolerowałem. Teraz to brzmi lepiej, lecz sam rezonans nie zniknął tylko tak jakby przesunął się na niższy zakres częstotliwości... plus jest taki że te niższe partie mogę bardziej skutecznie wytłumić samym pokrętłem niskich wzmaka (bo basu sie zrobiło naprawdę sporo), nie powoduję to drastycznych uszczupleń w dźwięku. Da się słuchać. Jeszcze pokombinuję z zmniejszeniem średnicy rury bass relfex tak jak kolega parę postów wyżej radzi. Na moje ucho jednak zdecydowanie wiem że muszę raczej iść w kierunku totalnej zmiany umeblowania pomieszczenia, żeby kolumny miały swoje odpowiednie miejsce, a nie stały jak teraz :d w poprzek i wyglądały nieco komicznie :) Nie wiedziałem że zabawa z audio będzie wymagała tyle poświęcenia. No nic ale czego się nie robi dla komfortu i zadowolenia ze sprzętu. Pozdrawiam

Też miałem podobną historię z rezonansami jak zmieniłem wzmacniacz. Najpierw miałem Harman Kardon HK670 i nie było żadnych słyszalnych rezonansów,ale niestety padło w nim zasilanie (może kiedyś go naprawię).

Potem kupiłem nowego Nada C356BEE i pojawił się problem rezonansów w niektórych rejestrach.Powiem szczerze,że byłem zdziwiony,no bo przecież nawet o milimetr nie przesuwałem kolumn i nie zmieniałem dosłownie niczego w pokoju,ale pojawiły się rezonanse.Problem musiałem rozwiązać stosując korektor w programie JRiver MC19.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.