Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawy DIY wzmacniacz operacyjny, ciekawe parametry

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szanowni, Jak w temacie. Znalazłem na face kolegę w USA, Kolorado, który produkuje DIY wzmacniacze operacyjne.

Dość nietypowe wzmacniacze operacyjne.

Z tego, co wstępnie przeczytałem na stronie, a zarazem z tego co zrozumiałem,

można odnieść wrażenie, że parametry tych wzmacniaczy są ponadprzeciętne.

Niejeden OPA, niejedno AD wymięka przy tych maluchach.

Czy któryś z kolegów tutaj na forum miał kiedyś do czynienia z tym "produktem" ?

Czy ktoś w Polsce robi tego typu "op-ampy" ?

Czy widzicie jakieś zastosowanie dla takich ręcznie robionych op-ampów ? (np. aktywne zwrotnice głośnikowe dla wielokanałowych torów lampowych) ?

Ukryta Zawartość

Współczuję lutowania. :)

Planowałem opampy, ale nie sądziłem, że da się zrobić tak małe.

Zastosowanie to zapewnie CDki, DACi, wzmacniacze czyli wszelkie tuningi i DIY.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Z tego, co wstępnie przeczytałem na stronie, a zarazem z tego co zrozumiałem,

można odnieść wrażenie, że parametry tych wzmacniaczy są ponadprzeciętne.

Niejeden OPA, niejedno AD wymięka przy tych maluchach.

Zygmuś a mógłbyś napisać które to parametry konkretnie tego OpAmpa są ponadprzeciętne i które

to operacyjne BB czy też AD wymiękają, bo odnoszę wrażenie, że o parametrach wzmacniaczy operacyjnych to rozeznania zbyt dużego raczej nie masz.

Przyznaję bez bicia, op-ampy - dopiero nadrabiam zaległości. Dlatego zresztą rzuciłem pytanie, co o tym sądzicie.

Pytam, bo chcę się dowiedzieć.

Ten człowiek z Kolorado podaje tam taką tabelę / zestawienie, która wygląda przekonywująco.

Vittorio, powiedz, co z tego opisu wynika i jak Ty to widzisz ?

... odniosłem wrażenie że mają dość dobrą wartość "loop gain" przy otwartej pętli (140dB?) , a co ciekawe, na wykresie Bode'go, przy 10kHz, wciąż ta wartość jest dość zacna (90dB?). Ciekawa jest też chyba ta niska wartość szumów własnych, na poziomie 3 mV na pierwiastek z Hertz'a ?

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Z opisu wynika, że gość nie chodził na zajęcia i nie odrabiał ćwiczeń z projektowania bipolarnych wzmacniaczy operacyjnych.

Z przedstawienia nie wynika nic korzystnego ponieważ brak jest w całej dokumentacji podstawowych danych na których można by było się oprzeć (np. poziom szumów wejściowych w którym brak informacji o szerokości pasma częstotliwości - przecież mógł zawęzić pasmo do 10Hz), brak też jakichkolwiek informacji o temperaturowym dryfcie napięć i prądów wejściowych, CMMR, settling time, przy tak dużym deklarowanym wzmocnieniu w otwartej pętli brak informacji o liniowości wzmocnienia (co sugeruje silną nieliniowość, tym samym użyteczność tego opampa stawia pod dużym znakiem zapytania).

Podawane przez niego dane w postaci wykresów charakterystyk np. amplitudowa czy też fazowa w funkcji częstotliwości wskazują na poważne zaburzenia, zwłaszcza w paśmie akustycznym; prąd wyjściowy również jak na układ dyskretny niewielki z kolei prąd wejściowy duży jak nie przymierzając we wzmacniaczach szerokopasmowych czy też z prądowym sprzężeniem zwrotnym.

Summa summarum moja ocena jak pierwszym zdaniu.

Dodam tylko, że porównywanie tej konstrukcji do opampów BB czy też AD to ewidentna obraza konstruktorów tych firm i świadczy o ignorancji stawiającego takie opinie.

Opampy mają jeszcze parę innych parametrów. Impedancja wejścia/ wyjścia, pojemność wejścia, szybkość, że o THD nie wspomnę. Pytanie czemu kolega z kolorado się nimi nie chwali, no i czy te parametry co już podał są wiarygodne to też inna kwestia.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Facet ma, po prostu takie hobby. Jak hodowanie bonsai...

Najwyraźniej ;-) to hobby połączone jest z rżnięciem jeleni w necie ;-)

Hobby cokolwiek by nie powiedzieć, wielowymiarowe.

Obejrzałem sobie notę ze strony i nie byłbym tak krytyczny wobec wzmacniacza (wzmacniaczy).

Co do parametrów to nie ma czym sie strasznie podniecać. Wzmocnienie w otwartej petli to parametr, o ktory warto sie bić w pewnych sytuacjach i zdecydowanie nie zawsze. W układach audio chyba akurat nie jest priorytetem (delikatnie mówiąc).

Dla mnie najwiekszym problemem jest fakt, że nie za bardzo wiem, do czego jest niby ten wzmacniacz przeznaczony. Na układy wejściowe? Na bufory?

Zaletą takich małoseryjnych produktów jest możliwość ich specjalizacji a tego tutaj nie widzę.

Nie do końca widzę też wykorzystanie pewnych przewag użycia układów dyskretnych np. dobre parametry tranzystorów pnp.

Na miejscu producenta określiłbym kilka obszarów na których warto się skupić (małoszumne układy wejściowe pod niska i wysoką impedancję, bufory wyjściowe) i pod to zaprojektował wyspecjalizowane wzmacniacze. Kolejny, setny opamp do wszystkiego nie ma większego sensu.

P.S.

Zgadzam się z oceną parametrów kolegi vittorio. Mój niepokój wzbudziła zwłaszcza niemonotoniczna (trudne słowo) i bardzo rozchwiana charakterystyka fazowa wróżąca problemy przy implementacji.

Akurat wielkość prądu wejściowego (przyjmuję że chodzi o prąd polaryzacji) akurat mnie nie niepokoi bo zakładam, że jest wynikiem sporego prądu pracy wejściowej pary różnicowej. Ale trzeba o tym napisać w datashicie, bo oznacza to, że wzmacniacz jest optymalizowany pod małe impedancje źródła i do wysokich ze względów szumowych jest nieprzydatny.

Jestem Europejczykiem.

Pozwolę sobie zacytować dzisiejszą wiadomość a Face'a od Andrew Sparks:

"...

Hey man. It looked like the people in the forum had some questions. I can't comment on it and I don't speak Polish !

Anyway, I just wanted to say that the noise specs do have a bandwidth associated with it.

Its 3nV per square root Hz over a 20kHz bandwidth - I didn't cheat and use the 10 Hz as was suggested

Also, the phase response looks different from single pole schemes, but is not a problem.

When the loop is closed, that shift does not exist.

All 2 pole compensation schemes do this.

Perhaps they are unfamiliar with how 2-pole compensation works ?

IF one does not understand 2-pole compensation, the graph will loop suspicious - which I think was the case.

..."

Moje tłumaczenie powyższego:

"...

Witaj. Wygląda na to, że ludzie na forum mają jakieś pytania. A ja nie mogę się wypowiedzieć, bo nie mówię po Polsku !

W każdym razie, chciałem tylko powiedzieć, że specyfikację poziomu szumu są powiązane z pasmem przenoszenia.

Szumy wynoszą 3nV na pierwiastek kwadratowy z Hz w paśmie o szerokości 20 kHz. Ja nie oszukuję i nie stosuję 10 Hz, tak jak może sugerowano.

Ponadto, charakterystyka fazowa wygląda inaczej dla systemów jednobiegunowych, ale to nie jest problemem.

Gdy pętla jest zamknięta, to przesunięcia nia ma.

Wszystkie systemy kompensacji 2-biegunoweej tak mają.

Być może nie wiedzą, jak działa system kompensacji 2-biegunowj ?

Bo jeśli ktoś nie rozumie, jak działa kompensacja 2-biegunowa, to wykres będzie wyglądał bardzo "podejrzane" i myślę,

że tak mogło to zostać zinterpretowane w tym przypadku.

..."

Naprawdę nie ma się czym podniecać. Mozna z podziwem popatrzeć, jako na ciekawostkę hobby tego tego Pana, ale ściganie się ze współczesnymi profesjonalnymi układami operacyjnymi jest już zdecydowanie przerostem formy nad treścią.

Parametry wcale nie sa takie rewelacyjne. Niewielki SR, na dodatek różny dla narastania i opadania świadczy o niesymetryczności układ. A sam układ jest podobny do wzmacnicza Klapczyńskiej z lat 70tych ubiegłego wieku.

Podwójna korekacja częśtotliwościowa (kombinacja opóżniającej z wyprzedzającą) jest problematyczna, bo daje w wyniku nieprzewidwywalne do końca włąsciwości częstotliwociowo-fazowe a stromy spadek wzmocnienia w otwartej pętli w zależności od częstotliwości na pewno pogarsza odpowiedź impulsową wzmacniacza.

Same wąłściowści szumowe to nie wszystko.

Nie ma danych nic na temat znieksztaceń THD, brak ilustarcji na odpwiedź impulsową itd... pewno już takie rewelecyjne nie są.

Walka o duże wzmocnienie w otwartej pętli skutkuje cięciem przy 600 Hz a zamykanie pętli z tak małym marginesm fazy przy częstotliwościach w zakresie od kilku do 100kHz jest problematyczne. Ciekawe jak wyglądaja odpowiedzi na impulsy tych wzmacniaczy...

Ponadto, charakterystyka fazowa wygląda inaczej dla systemów jednobiegunowych, ale to nie jest problemem.

Gdy pętla jest zamknięta, to przesunięcia nia ma.

Wszystkie systemy kompensacji 2-biegunoweej tak mają.

Być może nie wiedzą, jak działa system kompensacji 2-biegunowj ?

Bo jeśli ktoś nie rozumie, jak działa kompensacja 2-biegunowa, to wykres będzie wyglądał bardzo "podejrzane" i myślę, że tak mogło to zostać zinterpretowane w tym przypadku.

..."

Jakoś nie kojarzę, żeby charakterystyka fazowa czystego układu dwubiegunowego nie była monotoniczna (oczywiście moge sie mylić).

Jestem Europejczykiem.

A co możecie powiedzieć o tym? Burson w wyniku konkurencji na dniach wypuszcza nową wersję.

Ebay

Ukryta Zawartość

Datasheet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...

smiech na sali-wzmacniacze operacyjne są bardziej neutralne niż dyskretny burson! ą które to? ja używałem min bb 627,opa 2134,opa 2604,opa 2107op 1612,ad8620,ad8066,ad8599,ad8397,muses8820,tl,lm i KAZDY ma swoją sygnature dżwiękową,,Mam nowego bursona i to jest to!Chyba że vittorio ma jakiś genialny op to poda nazwę ale najpierw niech posłucha bursona

Jest gdzieś podany SETTLING time tego ustrojstwa?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Po DAC-u jako wtórniki i filtry służą mi OPA620, w wersji ceramic + gold (to dla bajeru, bo wyglądają pysznie), raczej ciężko to przebić domowym sposobem...

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.