Jump to content
IGNORED

Nowe dyfuzory - jak się w tym połapać?

Medaaard

Recommended Posts

Witam

Panowie, pan Cezary z Acoustic Manufacture wprowadził nowe rodzaje dyfuzorów, wyszczególnione na jego stronie internetowej. Ponieważ noszę się z zamiarem ich zakupu, przyznaję szczerze, że jestem całkowicie skołowany...

Dotychczas dostępne były dyfuzory 1D 17N+1 basic oraz 43 N+1 ze sklejki, obecnie dochodzą jeszcze większe 31 N+1 i mogą być w droższej wersji z drewna. Z kolei dyfuzory 2D, które wcześniej były tylko w jednej wersji 7N+1 basic ze sklejki teraz zostały wzbogacone o nowe 17N+1 oraz 19N+1, o szerszym paśmie rozpraszania.

Planowalem zakup tych podstawowych wersji, ale teraz się zastanawiam, czy te nowe i znacznie droższe mogą być lepsze? Tyle, że różnica w cenie jest jak dla mnie jednak dość zaporowa. Z drugiej strony, czy faktycznie różnica we wpływie na brzmienie może być aż tak wielka? Przecież większość z Was posiada te dawne, podstawowe wersje i bardzo je chwali. Doświadczeni w temacie koledzy, pomóżcie!

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 2 weeks later...
Guest Father_PiO

(Konto usunięte)

Trochę drewna za 1000-2000 zł. Nie wolałbyś tego zrobić samodzielnie? Narzędzia matematyczne są powszechnie dostępne.

chętnie zobaczyłbym pomiary pasma dźwięku, które te dyfuzory posyłają w kierunku słuchacza, kiedy kąt padania i kąt odbicia dźwięku jest inny niż 0 stopni a słuchacz znajduje się 2-3 metry od dyfuzora

Hidden Content

chętnie zobaczyłbym pomiary pasma dźwięku, które te dyfuzory posyłają w kierunku słuchacza, kiedy kąt padania i kąt odbicia dźwięku jest inny niż 0 stopni a słuchacz znajduje się 2-3 metry od dyfuzora

Graaf naprawdę męczysz z tym artykułem odnośnie mierzenia dyfuzorów, bo w/w twoja wypowiedź jest jego pochodną.

Zwróciłem Ci uwagę na pewien aspekt, jak byś chciał to poszukał byś dalej. Obecnie zdałeś sobie sprawę, że wymiar praktyczny jest troszeczkę inny od zakładanego przez Ciebie teoretycznego i teraz będziemy wałkować pomiar dyfuzorów.

Co do samych dyfuzorów są lepsze i gorsze. Zoptymalizowane bardziej lub mniej.

Wedle twojego pkt. widzenia stosowanie dyfuzorów w małych pomieszczeniach mija się z celem a ja uważam zupełnie inaczej i nie mam w tym żadnego finansowego interesu.

Trochę drewna za 1000-2000 zł. Nie wolałbyś tego zrobić samodzielnie? Narzędzia matematyczne są powszechnie dostępne.

Co do ceny może się to wydawać dużo i mało. Ale przy dostępnych narzędziach i cenach usług cięcia itp. Wychodzi to taniej istotnie ale trzeba do budowy tego poświęcić dużo czasu jak i do zamówienia "półproduktów". Choć nikt nie powiedział że nie można inaczej. Ja np nie znalazłem firm która by cięła cienką sklejkę na wymaganą szerokość.

Hidden Content

Ja natomiast znalazłem sporo firm, które tną 30-milimetrowe płyty na żądaną szerokość

To super mi żadnej płyty nikt nie chciał ciąć na szerokość 25 mm.

Hidden Content

Graaf naprawdę męczysz z tym artykułem odnośnie mierzenia dyfuzorów, bo w/w twoja wypowiedź jest jego pochodną. ....Obecnie zdałeś sobie sprawę, że wymiar praktyczny jest troszeczkę inny od zakładanego przez Ciebie teoretycznego i teraz będziemy wałkować pomiar dyfuzorów.

"zdałeś sobie sprawę" ;-)) Kolega widzę siedzi u mnie w głowie ;-)

ależ to co pokazuje ten artykuł jest logiczne i wynika z teorii, ten artykuł jest godny polecenia, bo pokazuje niezależne pomiary, to wszystko

Zwróciłem Ci uwagę na pewien aspekt, jak byś chciał to poszukał byś dalej.

jakby Kolega coś konkretnie miał do powiedzenia to by powiedział

Wedle twojego pkt. widzenia stosowanie dyfuzorów w małych pomieszczeniach mija się z celem a ja uważam zupełnie inaczej i nie mam w tym żadnego finansowego interesu.

wcale nie twierdzę, że mija się z celem, mijają się z celem pewne popularyzowane zastosowania

Hidden Content

(...)

Co do samych dyfuzorów są lepsze i gorsze. Zoptymalizowane bardziej lub mniej.

(...)

Mógłbyś jakoś uzuasadnić swoją wypowiedź ? Tzn. czy "uważasz inaczej" bo tak, czy też masz jakieś własne doświadczenia - no nie wiem - robiłeś jakieś pomiary ? albo może masz dostęp do jakiś opracowań ?

/żeby nie było - pytam całkiem na powaznie - jestem na etapie "planowania" i próbuję się czegoś nauczyć - co, jak działa i dlaczego ...

Hidden Content

Guest Father_PiO

(Konto usunięte)

To super mi żadnej płyty nikt nie chciał ciąć na szerokość 25 mm.

No patrz, a mi w Castoramie powiedzieli, że nie ma problemu, nawet 14 mm paski mi utną, bo w niektórych miejscach tyle kalkulator wskazał.

No patrz, a mi w Castoramie powiedzieli, że nie ma problemu, nawet 14 mm paski mi utną, bo w niektórych miejscach tyle kalkulator wskazał.

Widzisz a mi Pan w Castoramie wskazał wielki napis, że minimalny wymiar cięcia to 20 cm. Widać nawet w Castoramie masz chody. Nie wiem nawet w tak błahej sprawie jakieś dziwne przepychanki.

Hidden Content

Może nie każdy chce dłubać samemu? To wbrew pozorom dużo pracy i zabiegów a efekt czasem nienajlepszy. Nie każdy też chce mieć na ścianie w pokoju gościnnym coś, co przypomina pracę z lekcji ZPT. Ile ustrojów i jakich parametrach zrobiłeś? Próbowałem i wcale to nie taka bułka z masłem. Owszem, skyline są w miarę łatwe, ale też efekt nie powala. Natomiast ustroje Cezarego są bardzo dobrze wykonane i wg trudniejszej technologii (wąskie i głębokie studnie).

poza tym do dyfuzora wcale nie musi być sklejka, są inne materiały, które sobie można łatwo pociąć samemu

Ciekwe jakie?

Karton? PCV? Paper mache? Które tak łatwo pociąć samemu? Jak, nożyczkami? Oświeć mnie i wszystkich wytwórców uparcie robiących schroedery z drwnianej sklejki. Słyszaleś kiedyś ustroje z PCV? Nie od dziś wiadomo, że drewno jest najlepsze w wielu zastosowaniach, zwłaszcza audio. No i dobrze wygląda.

Witam

Panowie, pan Cezary z Acoustic Manufacture wprowadził nowe rodzaje dyfuzorów, wyszczególnione na jego stronie internetowej. Ponieważ noszę się z zamiarem ich zakupu, przyznaję szczerze, że jestem całkowicie skołowany...

Dotychczas dostępne były dyfuzory 1D 17N+1 basic oraz 43 N+1 ze sklejki, obecnie dochodzą jeszcze większe 31 N+1 i mogą być w droższej wersji z drewna. Z kolei dyfuzory 2D, które wcześniej były tylko w jednej wersji 7N+1 basic ze sklejki teraz zostały wzbogacone o nowe 17N+1 oraz 19N+1, o szerszym paśmie rozpraszania.

Planowalem zakup tych podstawowych wersji, ale teraz się zastanawiam, czy te nowe i znacznie droższe mogą być lepsze? Tyle, że różnica w cenie jest jak dla mnie jednak dość zaporowa. Z drugiej strony, czy faktycznie różnica we wpływie na brzmienie może być aż tak wielka? Przecież większość z Was posiada te dawne, podstawowe wersje i bardzo je chwali. Doświadczeni w temacie koledzy, pomóżcie!

Najlepiej zadzwoń lub napisz i zapytaj. To manufaktura, są elastyczni. Ja osobiście mam 1D 43N+1 w wersji odpowiadającej basic (wcześniejsza robota, inne wykonanie) i bardzo sobie chwalę. rzeczywiście, większe ustroje (przynajmniej w moim pokoju) są wyraźnie lepsze.

Ja natomiast znalazłem sporo firm, które tną 30-milimetrowe płyty na żądaną szerokość.

Chcesz to zrobić z 30-milimetrowej płyty????!!!!! Jeeeezuuu... Cezary robi z 5 mm sklejki. Ciekawe jak to będzie wyglądało i ile ważyło. Koniecznie pokaż zdjęcia gotowca. Poza tym robota nie sprowadza się tylko do przycięcia. Jak chcesz to kleić, jak uzyskasz odpowiednie głębokości studni?

Hidden Content

<br />Ciekwe jakie?<br />Karton? PCV? Paper mache? Które tak łatwo pociąć samemu? Jak, nożyczkami? Oświeć mnie i wszystkich wytwórców uparcie robiących schroedery z drwnianej sklejki. Słyszaleś kiedyś ustroje z PCV? Nie od dziś wiadomo, że drewno jest najlepsze w wielu zastosowaniach, zwłaszcza audio. No i dobrze wygląda.<br />

wytwórców? a co mnie oni obchodzą? zapłacą to mogę udzielić konsultacji lub licencji

papier-mache? Kolega chyba nie wie co można zrobić z papier-mache, bo by nie dowcipkował

Hidden Content

<br />Cezary <br />

kochacie się czy co?

Hidden Content

Hidden Content

Guest Father_PiO

(Konto usunięte)

Może nie każdy chce dłubać samemu?

Możliwe. Właśnie dlatego znak zapytania w moim poście. Widzisz?

Chcesz to zrobić z 30-milimetrowej płyty????!!!!! (...) Ciekawe jak to będzie wyglądało i ile ważyło.

Tak jak na obrazku, "geniuszu"...

129117d1248067876-qrd-diffuser-idea-diffuser.jpg

Próbowałem i wcale to nie taka bułka z masłem.

Cóż, nie każdy ma talent. Ja się chyba zdecyduję na odlewy albo cięty styrodur z jakimś fajnym wykończeniem powierzchni, bo nie mam czasu zabawiać się z drewnem.

Cóż, nie każdy ma talent. Ja się chyba zdecyduję na odlewy albo cięty styrodur z jakimś fajnym wykończeniem powierzchni, bo nie mam czasu zabawiać się z drewnem.

No to wskaż 4 różnice. A najlepiej pokaż stałej partnerce. Niech powie, co woli mieć na ścianie w salonie, „inny geniuszu”. Świetnie pokazałeś, dlaczego lepiej czasami coś powierzyć fachowcom. A tak gwoli pogłębiania wiedzy. Widzisz różnicę między takimi ustrojami a tymi ze „studzienkami”?

Wyświetl postUżytkownik Woodolec dnia 03.03.2014 - 04:08 napisał

Cezary

kochacie się czy co?

Ciekawe czy to znaczy, że nikt nie zwraca się do Ciebie po imieniu w obawie przed posądzeniem o homoseksualizm? Podrzucę Ci proste rozwiązanie zagadki: z racji zainteresowań i miejsca zamieszkania miałem okazję poznać Cezarego osobiście (czego i Tobie życzę).

wytwórców? a co mnie oni obchodzą? zapłacą to mogę udzielić konsultacji lub licencji

papier-mache? Kolega chyba nie wie co można zrobić z papier-mache, bo by nie dowcipkował

No coż, żeby sprzedać, trzeba miec coś, co inni chcą kupić.

No to życzę powodzenia. Zwłaszcza chciałbym wiedzieć ile zajęło koledze wyrzeźbienie 5 mm równych ścianek studzienek? Wydaje mi się, że jednak sklejka to łatwiejszy temat :)

Hidden Content

post-12013-0-26437700-1393885920_thumb.jpg

post-12013-0-06311300-1393885971_thumb.jpg

post-12013-0-59336300-1393886114_thumb.jpg

post-12013-0-34358100-1393886129_thumb.jpg

post-12013-0-86260100-1393887093_thumb.jpg

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Guest Father_PiO

(Konto usunięte)

Świetnie pokazałeś, dlaczego lepiej czasami coś powierzyć fachowcom.

Świetnie pokazałeś, że nie masz pojęcia, co napisałem i do czego się odnosiłem (podpowiedź: 30 mm). Przeczytaj jeszcze raz, może cie twój "jeeeezu"-s oświeci.

Widzisz różnicę między takimi ustrojami a tymi ze „studzienkami”?

Tu się różnimy. Ty tylko widzisz i kupujesz oczami, ja słyszę.

<br />No to życzę powodzenia. Zwłaszcza chciałbym wiedzieć ile zajęło koledze wyrzeźbienie 5 mm równych ścianek studzienek? Wydaje mi się, że jednak sklejka to łatwiejszy temat :)<br />

ja wcale nie papier-mache miałem na myśli, trochę wyobraźni ;)

<br />Wydaje mi się, że jednak sklejka to łatwiejszy temat :)<br />

Fajne mebelki, tylko co one robią w typowych zastosowaniach?

Np. z odbiciami bocznymi? Konstruktor kolumn stara się, żeby kolumna zachowywała równowagę poza osią a tu bęc - "dyfuzor" - i cała praca na marne.

Ma to może jakiś sens przy ustawieniu na boczne przeciwległe i rzeczywiście szerokiemu pasmu rozpraszania, którego ja w tych ustrojach niestety nie widzę.

Z kolei jaki sens wstawiać za kolumny coś co działa od 750 Hz czy od 850 Hz??

Ma to może jakiś sens na ścianie za słuchaczem pod warunkiem zachowania odpowiedniej odległości słuchacza od tej ściany.

Ale nie zaprzeczę - sens akustyczny zastosowania takich ustrojów JEST. Ale nie w kategoriach HiFi.

Ogólny klimat akustyczny pomieszczenia poprawiają i jako elementy wystroju wnętrza jak najbardziej OK. Elegancja, wyrafinowanie, klasa i miło generalnie.

Ale w kategoriach HiFi bez sensu.

Hidden Content

Świetnie pokazałeś, że nie masz pojęcia, co napisałem i do czego się odnosiłem (podpowiedź: 30 mm). Przeczytaj jeszcze raz, może cie twój "jeeeezu"-s oświeci.

Tu się różnimy. Ty tylko widzisz i kupujesz oczami, ja słyszę.

Również proponuję ponowną, uważną lekturę. Którego ze słów w zdaniach:

„Świetnie pokazałeś, dlaczego lepiej czasami coś powierzyć fachowcom. A tak gwoli pogłębiania wiedzy. Widzisz różnicę między takimi ustrojami a tymi ze „studzienkami”?”

nie rozumiesz? Studzienka (well z angielskiego)? Czy może „różnica”?

„Tu się różnimy. Ty tylko widzisz i kupujesz oczami, ja słyszę.”

Tak, bardzo się różnimy. Pewnie słyszysz tak samo jak widzisz i dlatego nie przeszkadzają Ci na ścianie wytwory z 30 mm płyty przyciętej w Castoramie. Ani to, że ich skuteczność jest znacznie mniejsza niż ustrojów z mojej bajki. Zamiast wymądrzać się na tematy o których nie masz bladego pojęcia, może pożyczysz prawdziwe ustroje i porównasz działanie?

ja wcale nie papier-mache miałem na myśli, trochę wyobraźni ;)

Fajne mebelki, tylko co one robią w typowych zastosowaniach?

Np. z odbiciami bocznymi? Konstruktor kolumn stara się, żeby kolumna zachowywała równowagę poza osią a tu bęc - "dyfuzor" - i cała praca na marne.

Ma to może jakiś sens przy ustawieniu na boczne przeciwległe i rzeczywiście szerokiemu pasmu rozpraszania, którego ja w tych ustrojach niestety nie widzę.

Z kolei jaki sens wstawiać za kolumny coś co działa od 750 Hz czy od 850 Hz??

Ma to może jakiś sens na ścianie za słuchaczem pod warunkiem zachowania odpowiedniej odległości słuchacza od tej ściany.

Ale nie zaprzeczę - sens akustyczny zastosowania takich ustrojów JEST. Ale nie w kategoriach HiFi.

Ogólny klimat akustyczny pomieszczenia poprawiają i jako elementy wystroju wnętrza jak najbardziej OK. Elegancja, wyrafinowanie, klasa i miło generalnie.

Ale w kategoriach HiFi bez sensu.

Po pierwsze: pasmo rozpraszania masz słyszeć (a raczej nie słyszeć) a nie widzieć.

Po drugie: równowaga poza osią główną nie ma na celu generowania „wyrównanych” odbić od ścian bocznych, tylko jak najszerszy sweet spot i możliwość dostrajnia brzmienia do gustu przez skręcenie kolumn.

Po trzecie: niewielu konstruktorów kolumn uwzględnia „pozytywne” działanie odbić od ścian bocznych. Dla zdecydowanej większości konstruktorów to dopust boży, z którymi muszą się liczyć. I każdy z nich powie, że im mniej ich będzie, tym lepiej. Ponieważ docierają do słuchacza z opóźnieniem w stosunku do dźwięku bezpośredniego, skutecznie go zamazując.

Po czwarte: sens działania ustrojów od 750 Hz jest wielki, bo bas nie jest jedynym ani największym problemem w większości pomieszczeń. O wiele gorsze są tzw, echa trzepoczące czy podbicia wąskopasmowe. Zazwyczaj odbiera się je jako wyostrzenia dźwięku (zwłaszcza przełomu średnicy i góry), zawężoną i spłyconą scenę, czy podbicie wysokich.

Po piąte: z mojej praktyki wynika, że akurat za słuchaczem nie warto umieszczać rozpraszaczy, lepiej pochłaniacze.

Po szóste: sens stosowania dyfuzorów jest właśnie w kategoriach HiFi. Nie ma sensu, gdy wystarczy „byle gdzie i byle jak”, co jak wiadomo jest zaprzeczeniem High Fidelity. Śmiało mogę stwierdzić, że dyfuzory podniosły jakość mojego systemu o klasę.

Z Twojego wpisu wnoszę, że nie miałeś jeszcze do czynienia z porządnymi ustrojami. Proponuję wypożyczenie i sprawdzenie. Bardzo kształcące. Zwłaszca moment, gdy trzeba oddać i słyszy się ile z nimi ubywa.

Odsylam Cię do moich doświadczen, które opisałem w wątku:

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Kolega jest taki zorientowany i doświadczony i wnoszący z mojego wpisu, a także ze swojej praktyki, że doprawdy rezygnuję z polemiki, nie miałaby ona najmniejszego sensu

gratuluję i serdecznie pozdrawiam!

Hidden Content

Guest Father_PiO

(Konto usunięte)

Ja również rezygnuję. Małpeczka nie rozumie, co się do niej pisze i słucha wyłącznie własnego głosu. Nie jestem przedszkolanką, żeby tłumaczyć zasadę działania dyfuzora, przesunięć fazowych, itd.

Dodam jeszcze, że ta nachalna reklama serwowana przez kolegę Wodolec jest już męcząca.

Ja również rezygnuję. Małpeczka nie rozumie, co się do niej pisze i słucha wyłącznie własnego głosu. Nie jestem przedszkolanką, żeby tłumaczyć zasadę działania dyfuzora, przesunięć fazowych, itd.

Dodam jeszcze, że ta nachalna reklama serwowana przez kolegę Wodolec jest już męcząca.

Jaka raklama? Małpeczka rzeczywiście nie rozumie. Być może chodzi o to, że nie zareagowała z entuzjazmem na reklamę dyfuzoropodobnych „wytworów” Szanownego Kolegi? Ktorymi to Szanowny Kolega zechciał pochwalić się w odpowiedzi na pytanie zalożyciela wątku. No cóż, mam nadzieję, że założyciel wątku słucha nie tylko sercem pażdzieża ale też patrzy i czyta oczami i zaryzykuje wypróbowanie ustrojów. I dziękuję Panom bardzo za rezygnację z zaśmiecania wątku. Małpeczka Szanownym Mędrcom dziękuje.

Witam

To jak zawsze jest wypadkowa. Trzeba ważyć i środki i potrzeby. Podstawowe są niezłe (ja preferuję 1D). Jednak osobiście wolałbym kupić 1x43N+1 niż 2x17N+1. Mam i takie i takie. 43N+1 mam w wersji która teraz na stronce nazywa się basic a która jest tylko dla 17N+1. Może skontaktujesz się z producentem i zapytasz, czy nadal ją ma.

Mam pokój 21 m2 i dobre rezulaty zacząlem uzyskiwać od 6 x 17N+1 (2 za kolumnami i po 2 po bokach w miejscu pierwszych odbić) na wysokości głośników. Wyraźnie lepiej było po zamianie każdej pary na pojedynczy 43N+1. Ostatecznie mam 43N+1 postawione na parach 17N+1. W sumie 9 dyfuzorów i dalej nie szukam. Ale niektórzy (Ci z lampami) woleli np. 2D, albo pary 17N+1. Niestety, każde pomieszczenie i system inaczej wspólgrają z ustrojami i co ważniejsze: każdy szuka innego dźwięku.

Hidden Content

Guest Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie pokazywałem tu żadnych swoich "wytworów", łosiu :-) Zacznij używać mózgu, to nie boli :-)

Podciągnij się też z ortografii :-)

No to sobie Panowie powymieniali uprzejmości :)

A teraz co do tematu.

Natomiast ustroje Cezarego są bardzo dobrze wykonane i wg trudniejszej technologii (wąskie i głębokie studnie)

Nie jest to jakoś bardzo skomplikowana technologia. Oczywiście nie widzę powodu dla którego nie mają być dobrze wykonane. Sam uważam że w/w dyfuzory są ładnie zrobione, ale nie szalejmy z tą technologią. Kwestia wsadzenia paska sklejki między denka :).

Chcesz to zrobić z 30-milimetrowej płyty????!!!!! Jeeeezuuu... Cezary robi z 5 mm sklejki. Ciekawe jak to będzie wyglądało i ile ważyło. Koniecznie pokaż zdjęcia gotowca. Poza tym robota nie sprowadza się tylko do przycięcia. Jak chcesz to kleić, jak uzyskasz odpowiednie głębokości studni?

Zaskoczę Cię ale to co ojciec wymyślił nie jest najgorsze i bez problemu można uzyskać dowolną głębokość. Co do samej wagi to jest ona na plus i tutaj dyfuzor z cienkiej sklejki ma pewne wady.

Charakterystyka kontowa zespołów głośnikowych do działania dyfuzora ma niewiele wspólnego. Możesz lubić lub nie Pana Woodolec ale wytłumaczył Ci to właściwie.

równowaga poza osią główną nie ma na celu generowania „wyrównanych” odbić od ścian bocznych, tylko jak najszerszy sweet spot

Nie jestem przedszkolanką, żeby tłumaczyć zasadę działania dyfuzora, przesunięć fazowych, itd.

Owszem nie jesteś ale rozjazd fazy ma sama kolumna i nie jest źródłem idealnym pod względem fazowym. Poza tym postrzeganie fali odbitej przez pryzmat fazy to zupełna bzdura. Każde odbicie powoduje przesunięcia czasowo fazowe.

Żeby nie było personalnie to od nowego akapitu.

Widzę że teraz fajnie jest ponarzekać na dyfuzor, jaki on feee i jak on to przeszkadza w słuchaniu muzyki. Jest on lepszym tworem niż płaska ściana i koniec kropka. Ktoś obecnie próbuje wytłumaczyć, że optymalizowana forma pod kontem rozpraszania dźwięku jest gorsza niż płaska ściana. Dochodzimy do kuriozalnych przemyśleń gdzie ludzie na tym forum starają się przekreślić kilkadziesiąt lat rozwoju akustyki.

Co do interferencji fali odbitej od dyfuzora a odbitej od ściany. Jeśli ktoś nie dostrzega ewidentnych zalet sytuacji z dyfuzorem to o czym tu dyskutować?!

Finalnie jeszcze co do dyfuzorów Pana Cezarego, wszystko fajnie. Ale na szybki rzut okiem są to wyliczenia z QRDude. Jeśli dobrze pamiętam część opcji w tym kalkulatorze jest do użytku niekomercyjnego. Ze względu na to, że część optymalizacji jest własnością RPG Diffusor Systems ;) o taki mały psikus.

Ktoś kiedyś może się upomnieć o należna kasę z praw patentowych.

Dodatkowo dla równowagi są rozwiązanie niekomercyjne dyfuzorów, które są naprawdę bardzo dobre. Ostatnio dzięki sugestii jednego z forumowiczów przeczytałem pewien artykuł, który kiedyś pominąłem. Co zabawne są rozwiązania "darmowe", które "koszą" jedne z lepszych rozwiązań na rynku komercyjnym w tym jedne z najbardziej rozbudowanych dyfuzorów RPG.

Hidden Content

Guest Father_PiO

(Konto usunięte)

Owszem nie jesteś ale rozjazd fazy ma sama kolumna i nie jest źródłem idealnym pod względem fazowym.

Nikt nie mówił, że jest.

Każde odbicie powoduje przesunięcia czasowo fazowe.

To w takim razie zdefiniuj to pojęcie, bo mnie całkiem łatwo przychodzi przeliczanie czasu na kąt fazowy przy danej częstotliwości, więc dla mnie nie jest to bzdura, tylko praktyka.

To w takim razie zdefiniuj to pojęcie, bo mnie całkiem łatwo przychodzi przeliczanie czasu na kąt fazowy przy danej częstotliwości, więc dla mnie nie jest to bzdura, tylko praktyka.

Chcesz powiedzieć, że robisz to z kartką papieru i ołówkiem w ręku, dla całego pomieszczenia :). Dodatkowo uwzględniasz załamania związane z dyfrakcją dla każdej powierzchni w pomieszczeniu. Oboje wiemy że tego nie robisz bo nie o to w tym chodzi. Od tego jest oprogramowanie, kosztuje dużą kasę i sprawdza się przy projektowaniu wielkiej sali a nie pokoju odsłuchowego.

No ale już poważnie, do czego dążę. Dyfuzor jest już tworem zoptymalizowanym pod tym względem. Efekt jakiego się od niego oczekuje to rozproszenie fali, w czasie i przestrzeni, co dodatkowo objawia się zmniejszeniem natężenia fali odbitej docierające do słuchacza. Dzięki czemu propagacja fali w pomieszczeniu ma charakter losowy co oczywiście jest pożądane. Oprócz czynników mierzalnych są jeszcze efekty psychoakustyczne o które się zabiega.

Generalnie nie widzę powodu dla którego graaf zaczyna narzekać na dyfuzory. Praktycznie każda nieregularna wypukłość będzie na plus w stosunku do gołej ściany. Choć jak zwykle jest to duże uproszczenie.

A i sorry za ten "kont" w poprzednim poście.

Hidden Content

Charakterystyka kontowa zespołów głośnikowych do działania dyfuzora ma niewiele wspólnego. Możesz lubić lub nie Pana Woodolec ale wytłumaczył Ci to właściwie.

to Kolega Wodolec coś wytłumaczył? co konkretnie?

ja na początek proponuję:

Hidden Content

Owszem nie jesteś ale rozjazd fazy ma sama kolumna i nie jest źródłem idealnym pod względem fazowym. Poza tym postrzeganie fali odbitej przez pryzmat fazy to zupełna bzdura. Każde odbicie powoduje przesunięcia czasowo fazowe.

jw.

Jest on lepszym tworem niż płaska ściana i koniec kropka. Ktoś obecnie próbuje wytłumaczyć, że optymalizowana forma pod kontem rozpraszania dźwięku jest gorsza niż płaska ściana. Dochodzimy do kuriozalnych przemyśleń gdzie ludzie na tym forum starają się przekreślić kilkadziesiąt lat rozwoju akustyki.

jw.

Co do interferencji fali odbitej od dyfuzora a odbitej od ściany. Jeśli ktoś nie dostrzega ewidentnych zalet sytuacji z dyfuzorem to o czym tu dyskutować?!

jw.

Dodatkowo dla równowagi są rozwiązanie niekomercyjne dyfuzorów, które są naprawdę bardzo dobre. Ostatnio dzięki sugestii jednego z forumowiczów przeczytałem pewien artykuł, który kiedyś pominąłem.

to ciekawe, jaki artykuł?

Hidden Content

Hidden Content

Guest Father_PiO

(Konto usunięte)

Chcesz powiedzieć, że robisz to z kartką papieru i ołówkiem w ręku, dla całego pomieszczenia

Nie, chcę powiedzieć, że nie trafia do mnie twoje określenie o czasie i fazie, bo jest to zamienne.

Nie, chcę powiedzieć, że nie trafia do mnie twoje określenie o czasie i fazie, bo jest to zamienne.

Ok masz racje że pisanie czasowo fazowe to masło maślane.

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.