Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wysokiej jakości głośników do posiadanego sprzętu.

Tomasz Pudelewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie zaznaczę, że moje doświadczenia z dobrym sprzętem audio są bardzo znikome, niemniej planuję w nowym mieszkaniu zadbać o dobre nagłośnienie, dlatego potrzebuję Waszej pomocy.

Potrzebuję dobrać odpowiednie głośniki przednie i subwoofer, do posiadanego amplitunera i głośników tylnych (tych ostatnich jeszcze nie zakupionych, ale tutaj mam nie duży wybór - o czym dalej).

Zestaw ma mi zapewniać nagłośnienie salonu o powierzchni 35-40 metrów.

Zakupiłem już amplituner Yamaha RX-A1010, oraz mam podtynkowo poprowadzone kable we wszystkie miejsca w salonie, w których mają zostać umieszczone głośniki

To co jest istotne, to fakt, iż dla głośników tylnych zostały przewidziane dziury w suficie podwieszanym, które mają obecnie 20 cm średnicy, tak więc tutaj muszę się zdecydować na głośniki instalacyjne. Z tego co się zdążyłem zorientować w temacie najlepszą opcją w tym rozmiarze będą głośniki firmy Jamo IC606FG (oczywiście jeżeli ktoś mądrzejszy zaproponuje coś innego, odpowiednio to argumentując, to na pewno to rozważę). To czego w zestawie (5.1) brakuje to głośnik centralny, frontowe boczne i subwoofer. O pomoc w doborze tych właśnie elementów proszę. Zestaw ma służyć przede wszystkim do słuchania muzyki, a w drugiej kolejności do filmów.

Jeśli chodzi o budżet jaki chciałbym na te elementy systemu przeznaczyć to około 5-7 tys pln. Niemniej podejdźmy do tego luźno, jeżeli jakiś niesamowity efekt można osiągnąć dokładając nieco do tej ceny, to na pewno się nad tym zastanowię, lub też jeżeli bardzo dobre efekty w pomieszczeniu o takim rozmiarze, można osiągnąć znacznie niższym kosztem, a dokładnie kolejnych złotówek żadnej istotnej różnicy w jakości dźwięku już nie wniesie to nie widzę powodu, dla którego podany przeze mnie pułap miałby na siłę zostać osiągnięty.

Dodatkowo to co jest dla mnie istotne to kształt i kolor kolumn (gdyż pod taki zostały zaprojektowane meble w salonie), mianowicie, kolumny frontowe boczne powinny być wysokie i czarne. Jeśli chodzi o głośnik centralny i subwoofer, to kształt już tutaj jest bardziej dowolny, niemniej kolor powinien być również czarny.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc od osób znających się na rzeczy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,.

Witaj,

pewnym problemem może być w Twoim salonie akustyka pomieszczenia, tak więc przed pierwszymi konkretnymi propozycjami konfiguracji dobrze by było wiedzieć trochę więcej o pomieszczeniu. Opisz dokładnej salon ze szczególnym naciskiem na materiały jakie będą wykorzystane na podłodze i ścianach (sufit rozumiem będzie podwieszany płyta g-k).

Druga sprawa to kwestia doboru brzmienia kolumn - wspomniałeś że zestaw będziesz wykorzystywany w dużej części do odsłuchu muzyki. Podaj proszę gatunki najczęściej odsłuchiwanej muzyki, opisz także, jakie brzmienie lubisz, preferujesz.

Czekam na informacje, które pozwolą mi na zaproponowanie konkretnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Chcesz zestaw kina domowego do słuchania muzyki? Wg mnie to wywalanie pieniędzy w błoto. Lepiej się ogląda filmy na dobrym stereo niż słucha muzyki na zestawie KD.

Chcesz zestaw kina domowego do słuchania muzyki? Wg mnie to wywalanie pieniędzy w błoto. Lepiej się ogląda filmy na dobrym stereo niż słucha muzyki na zestawie KD.

Kolega dobrze mówi i pewnie każdy z nas już to kiedyś na początku drogi przerabiał - amplitunery nie grają w stereo i już. Niezależnie czy wydasz 15k na ampli czy 5k, efekt będzie słaby.

Nie wiem jak wybierałeś amplituner (na taką powierzchnię to brałbym inne klocki - albo klasa D albo systemy dzielone), ale skoro już go masz, to dobierz kolumny, które nie będą grały zbyt mocno górą, a które będą gęste na średnicy. Yamaha zawsze miała jasny charakter gry i trzeba to skorygować kolumnami. Jak grają Jamo niestety nie wiem, ale jeśli tak Ci zależy na jakości, to może pożycz z Q21 (lub innego sklepu) jakieś 2-3 zestawy kolumn i dobierz charakterystykę brzmienia do swojego gustu.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość

(Konto usunięte)

Jest zakładka KIno Domowe i tam należało umieścić ten wątek! Nie zaśmiecać zakładki High-End!

Czego się spowdziewałeś po gośćiu, który zarejestrował się kilka godzin wcześniej?

Przecież nie będzie tracił czasu na czytanie regulaminu lub miliona podobnych tematów. Pzodrawiam

Jeśli szukasz czarnych, wysokich kolumn dedykowanych do kina domowego z bardzo dobrą centralką i szerokim wyborem mocnych kompaktowych subwooferów to bardzo dobrym wyborem będzie Definitive Technology, który specjalizuje się w tego typu kolumnach.

Pomimo, że jest to świetna marka do kina domowego masz duże szanse zmieścić się w swoim budżecie. Proponuje podłogówki BP6 lub BP10, czyli w technologii bipolarnej, która poprawia przestrzenność dźwięku w muzyce i filmach

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-bp-6-bp6-kolumny-podlogowe-2szt

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-bp-10-bp10-kolumny-podlogowe-2szt

Do tego kolumna centralna - w zależności od budżetu i miejsca

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-procenter-2000-kolumna-centralna-1szt

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-mythos-7-mythos-seven-glosnik-centralny-z-mozliwoscia-powieszenia-na-scianie-1szt

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-cs-8040hd-cs8040hd-kolumna-centralna-1szt

i bogaty wybór surroundów

http://sklep.rms.pl/kolumny-surround?pr=142&red=0#ProductFilters

Jeśli chodzi o subwoofer to także jest w czym przebierać

http://sklep.rms.pl/subwoofery-do-kina-domowego?pr=142&red=0#ProductFilters

Chociaż wtedy jeśli brałbyś większe BP10 rozważyłbym rezygnację z subwoofera i dołożenie do wyższego modelu z aktywną sekcją niskotonową (każda kolumna ma wbudowany subwoofer podłączany oddzielnym wejściem LFE) i w kwocie dobrego suba będziesz miał jeszcze lepsze kolumny i dwa suby niejako gratis

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-bp-8040st-bp8040st-kolumny-podlogowe-bipolarne-2szt

System oparty na BP8000 grał na tegorocznym Audioshow - sporo osób na tym forum chwaliło dźwięk jako najwyższej światowej klasy

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Sklepy zaoferują Ci nirvanę, ale Muzykę to znajdziesz raczej tylko w dobrym systemie stereo (do filmów też się nada..)

pozdr!

swego czasu zlozylem znajomemu zestaw na onkyo 905 (jeden z niewielu ampli ktore nadawalo sie w miare dos luchania nuty) z w miare dobrymi kolumnami przednimi (tez uzywki z allegro) + dolozone elementy do zestawu kina domowego bez suba, nie byl zwyczajnie potrzebny - to wersja budrzetowa na uzywkach

jesli bys chcial caly zestaw zlozony przez kogos kto rozumie zawilosci to polecam studio 16htz (tak samo dobre stereo + reszta do kina

Bardzo istotne jest zrodlo

Fajne jest oppo a ostatnio widzialem ciekawa nowosc z cambridge audio, blue ray ze strumieniowcem, zadna tam wyzsza polka ale ciekawa podstawa,

do muzyki mozesz przepuscic to dodatkowo przez jakiegos lampowego daca i bedzie fajnie.

zestaw nr 2 nie jest juz bardzo budrzetowy, ale napisales przeciez w zakladce hi end wiec chyba celujesz w miare wysoko...

Na podstawie swojego doświadczenia polecam dali z serii ikon. Ja miałem kino domowe zbudowane na ikonach 7 na froncie, ikon vokal 2 jako centralny plus ikony 1-ki jako satelity. Do tego był ampli harman kardon 347. Sub do tego nie był juz potrzebny. Taki zestaw to potęga dźwięku. Bywały sceny w filmach akcji że cała chałupa drżała. Dziś przesżedlem do hi-endu ale ikony zostały i nigdy ich nie sprzedam. Grają jako drugi zestaw w sypialni. Wg mnie szkoda kasy na nowe kolumny bo tak się porobiło , ze dziś każdy używany towar kupisz za polowe ceny nowego.7-ki kupisz juz za 4 k. Centralnego nie widziałem w używkach ale nowy kosztował 2 kę wiec używkę kupisz pewnie za ok. 1 k. Jak je kupowałem to latałem po salonach z ampli i DVD i robiłem odsłuchy. Ikony z palcem w... wygrywały z kolumnami ze swojej półki cenowej. Do powierzchni o której piszesz bedą idealne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.