Jump to content
IGNORED

Zestaw stereo do 20-22 m2. Zensor 7, MA BX6...

bigboy

Recommended Posts

Witam

Przyszedł i na mnie czas. Postanowiłem zainwestować w zestaw stereo. Zależy mi głównie na muzyce choć oczywiście czasami również jakiś film obejrzę. Muzyka jaką lubię to raczej spokojniejsze klimaty (indie rock, jazz, troche elktroniki - Daft Punk choć czasem coś mocniejszego też na pewno poleci) Mój pokój ma trochę ponad 20 metrów kwadratowych. Bardzo podobają mi się kolumny Dali Zensor 7. Słuchałem ich wczoraj i było ok. Chcę je porównać z Monitor Audio BX6. Co sądzicie o tych kolumnach? Co jeszcze warto przesłuchać w tej klasie cenowej? I czy nie będą za duże do mojego pokoju? :)

Druga kwestia to wzmacniacz stereo. Ampli odpuściłem czytając opinie. Dali słuchałem z Denonem PMA-720AE. Czy sądzicie że zakup takiego nowego wzmacniacza jest dobrym rozwiązaniem czy może poszukać czegoś używanego? Myślałem o jakimś NADzie. Na pewno ich wszystkich nie odsłucham dlatego pytam o opinie.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje oraz wielkość pomieszczenia odsłuchowego, poza wzmacniaczem Denon PMA-720AE, proponowałbym odsłuch NAD C326BEE oraz Xindak A-06. NAD będzie najmocniejszy, gwarantując szybkość, dynamikę i dobre wypełnienie. Xindak jest odrobinę łagodniejszy, grając dźwiękiem spokojniejszym, trochę zaokrąglonym.

W kwestii kolumn wybór Dali Zensor 7 i Monitor Audio Bx6 jest jak najbardziej optymalny. To dobre, uniwersalne kolumny, które w podanych konfiguracjach są w stanie naprawdę dobrze zagrać. Jako alternatywa zaproponowałbym polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III. To kolumny o trochę równiejszym brzmieniu, lepszym wypełnieniu szczególnie w środku pasma.

Moja prywatna rekomendacja to NAD C326 BEE z Audio Academy Phoebe III.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z elektroniki warto zwrócić jeszcze uwagę na takie pozycje jak Cambridge Audio 351A, zagra to inaczej - delikatniej niż Denon, ale wielu osobom takie brzmienie odpowiada.

Warto zwrócić jeszcze uwagę na markę Hegel.

Ogólnie tak jak powiedział przedmówca - MA i Dali będą dobrym wyborem, ale co do elektroniki to polecał bym tego najpierw posłuchać

Serdeczne dzięki za informację. Chciałem jeszcze zapytać Was o zdanie co sądzicie o wzmacniaczu używanym? Przyznam, że jeśli wydam ponad 3k na głośniki mój budżet będzie mocno ograniczony. Czy możecie polecić wzmacniacze używane na które warto zwrócić uwagę takie które będą odpowiednie dla powyższych głośników?

Hidden Content

Tutaj wybór masz tak szeroki że ąż....

Musial byś bardziej uściślić jak wiekowy miałby być ten wzmacniacz. Coś z obecnie nowych konstrukcji które da się nabyc używane czy cos starszego już nie produkowanego.

Hidden Content

Dzięki za informacje. Kolumny już nabyłem. Wybrałem Zensory 7. Spodobały się mojej żonie a to połowa sukcesu. ;) Teraz szukam wzmacniacza. Słuchałem ich z Denonem PMA-720. Przyznam, że kusi mnie żeby pójść na łatwiznę i go kupić. Jak wyglądają Wasze opinie?? Warto pójść w tego Denona?

Co do używek nie mam zielonego pojęcia :) Może tak - z mojego punktu widzenia jeśli mam pójść w używkę to chciałbym pójść raczej w coś tańszego żeby trochę oszczędzić. Jeśli chodzi o nowe myślałem też o Onkyo 9050. Tutaj kusi mnie DAC. Co sądzicie? Nowe wzmaki powyżej 2k raczej odpadają. Kiepsko już tutaj z budżetem :) A może macie inne pomysły? Reasumując coś optymalnego do Zensorów 7 w cenie 1 - 1,5 k

Hidden Content

bigboy, nie śpiesz się, to kiepski doradca. Optymalne będzie zakupienie Onkyo TX-8050. Funkcjonalny i świetnie grający sprzęt. Dodatkowo będziesz miał możliwość odsłuchu radia internetowego oraz gniazda cyfrowe.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

bigboy, nie śpiesz się, to kiepski doradca. Optymalne będzie zakupienie Onkyo TX-8050. Funkcjonalny i świetnie grający sprzęt. Dodatkowo będziesz miał możliwość odsłuchu radia internetowego oraz gniazda cyfrowe.

Dzięki za wiadomość. Myślałem jednak o wzmacniaczu zamiast ampli z racji opinii że jednak wzmacniacze grają dużo lepiej. Przyznam, że wygodniej byłoby mi pójść w ampli z racji możliwości podłączeń. Jak sądzicie faktycznie dużo lepiej gra wzmacniacz i warto pójść tą drogą czy rozważyć ampli??

Hidden Content

Zaproponowałem amplituner, ponieważ znaczna część klientów chce mieć od razu radio oraz wejścia cyfrowe. Jeżeli nie zależy Ci na tym, wówczas faktycznie wzmacniacz stricte stereo będzie lepszym rozwiązaniem. Zatem, jeżeli skupiamy się na wzmacniaczu stereo, to zainteresuj się Advance Acoustic X-i60/ Genialna jednostka w tej cenie.

Zaproponowałem amplituner, ponieważ znaczna część klientów chce mieć od razu radio oraz wejścia cyfrowe. Jeżeli nie zależy Ci na tym, wówczas faktycznie wzmacniacz stricte stereo będzie lepszym rozwiązaniem. Zatem, jeżeli skupiamy się na wzmacniaczu stereo, to zainteresuj się

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) / Genialna jednostka w tej cenie.

Dzięki za podpowiedź. Podjadę odsłuchać tego AA xi60. Szkoda, że nie ma jeszcze opinii ale tak to jest z nowościami :) Co sądzisz o nim w porównaniu do Denona 720?? Jest dużo lepiej? Pytam bo różnica w cenie dość spora. I czy będzie pasował z Zensorami 7?? :)

Hidden Content

Hidden Content

bigboy moim skromnym zdaniem nie ma za bardzo co porównywać, X-i60 jest genialny, a cena za niego jest śmieszna. Bez problemu wysteruje Twoje Zensorki i na pewno dźwięk będzie precyzyjniejszy w każdym części pasma. Bezapelacyjnie jestem tutaj za Advance Acoustic. Jak odsłuchasz oba jednocześnie potwierdzisz moje słowa;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.