Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Studio 20 V3 czy Paradigm Studio 40 V4?

spiter007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem, że temat był już przerabiany, ale mimo podpowiedzi nadal mam dylemat, czy nie zamienić moich Paradigmów Studio 20 v3 na 40 v4???

Zdania w tej materii są bardzo podzielone; na anglojęzycznych forach przeważają komentarze typu, 20 jest gorsza od 40, która odstaje od 60, a ta od 100. Chodzi mi zwłaszcza o ilość basu i średnicy w powietrzu ....

Już koledzy Zoller i Krzem odradzali mi zamianę na 40, ale prosiłbym zwłaszcza doświadczonych użytkowników tych Paradygmatów o swoje opinie. Jest to dla mnie bardzo ważne.

40 na pewno mają bas lepszej jakości. Ilość basu to pochodna akustyki pomieszczenia. Ja wybrałbym 40 ( co też uczyniłem). U mnie grają podparte subem Rel. Soczystość, dociążenie, impakt..... Jestem bardzo zadowolony. Nie wiem jak wypadają 20 serii 3 ale seria 5 mniej mi przypasowała.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

I właśnie przede wszystkim o ten bas idzie na pierwszym miejscu; potem o średnicę, która eksponowałaby scenę a na końcu o wysokie, ale bez iskrzenia i szpilkowania, tylko lekko słyszalne. Myślałem, że Paradigm to mistrz niskich częstotliwości i nie zawiodłem się. Podoba mi się bardzo! Nie wiem dlaczego w Polsce istnieje pogląd, że 40 mają słabszy bas, ale lepszą kontrolę nad nim i pełniejszą średnicę. Na razie 1 : 1 w opiniach porównawczych. Proszę o dalsze komentarze.

Maxglow, skoro te 40 maja tego mięska więcej niż 20, to dlaczego dokupiłeś suba? 5 czy 7?

Z paradigmem jest niestety tak, że każda następna wersja jest gorsza. V3 jest lepsza od v4 i na pewno gra ładniej środkiem, nowsze wersje stawały się coraz bardziej ostre i niestety proste.

Jeśli chodzi o wymianę na większe to ma to sens jeśli 20 są za małe do twojego pomieszczenia. Do małych pomieszczeń studio 40 będą moim zdaniem za duże a jeśli masz choć trochę problem z akustyką pokoju, to będzie jak na dyskotece w remizie...

Rydz przyjacielu, jakby wypożyczanie drogiego sprzętu było tak dostępne jak jego kupowanie, zapewne nie byłoby problemu z próbami. Sęk w tym, że każdy sprzęta chce się pozbyć, a nie wypożyczyć. Odsłuchy ewentualnie w sklepie albo u sprzedającego na drugim końcu Polski......

40 w chwili obecnej są na zbyciu za 3kzł, ale muszę jechać 200km, żeby dokonać odsłuchu, który może okazać się zupełnie inny, niż w moim pomieszczeniu. I to też jest problem ....

Gość rydz

(Konto usunięte)

Spiter , mam nadzieję że nie odebrałeś mojego postu jako złośliwy , tam zawarta prawda jest :)

Jeżeli chcesz wymienić na 40tki bez wymiany wzmacniacza , zostaw 20tki i zmień wzmacniacz.

Nie za drogo trochę 3k?

Pewnie że tak.

Daj spokój Rydz, przecież próbujesz mi pomóc, a nie dogryźć :-)) Co do zmiany wzmacniacza na np polecanego przez Was Rotela RMB-1075 to odpada, ze względów logicznych: pradożerność, gabaryty i waga - toż to smok jest. Już raz poszedłem w Yamahę A-500 - jak szybko kupiłem, tak szybko sprzedałem ...... Chłopaki u mnie muza gra non stop, przy 800W poboru prądu, chyba bym się nie wypłacił ......

spiter, witaj

Słuchaj się "starszych" :D, jak mówiłem zmień wzmak, i tego powinieneś posłuchać.

Koniec żartów.

Jeżeli chodzi o zużycie prądu przez wzmaki, to jest to wartość wyrażana w VA (woltoampery) czyli jest to elektrycznie rzecz biorąc moc pozorna. W watach (W) określana jest moc czynna. Czyli jak coś ma napisane 800W, znaczy że tyle zużywa, a jak 800VA, to znaczy, że maksymalnie może pobrać 800W ale nie musi. Tyle mówi teoria. Jeszcze jedno np. NAD podaje prąd w amperach np. 1,8A i wtedy możesz obliczyć sobie mniej więcej prąd pozorny z wzoru P=U*I czyli 230*1,8=414VA. Reasumując maksymalnie 800VA , ale przy normalnym odsłuchu w zależności od klasy (A, AB ..itd) 20-50W, im głośniej tym więcej. To jest dla Ciebie bardzo ważna informacja

Nie myśl - słuchaj.

Właśnie zdecydowałem się na zakup Rotela SA 1060 - informacji w necie na jego temat niewiele. Na pewno jest 2 - 3 razy tańszy od wersji 1070, ale podobno gorszy dźwiekowo. Jak go zainstaluję do systemu do założę nowy watek ku jego czci. Chester na razie za wszystko dziekuję i pozdrawiam.....

Oczywiście nie RA tylko SA......

Boże, RA .....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.