Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny + wzmacniacz, uzywane do 5k

11radekw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie forumowiczów, proszę o pomoc w wyborze komponentów audio dla nieaudiofila.

Do zakupu mam kolumny i wzmacniacz. Źródło jak narazie mam .

Sprzęt wchodzi w grę tylko używany. Na kolumny przeznaczam 3000zl. Na wzmacniacz 2000zl.

Muzyka to typowy jazz, pop plus radio. Generalnie nie lubię dużego basu, a lubię bardzo ciepła barwę.

Pomieszczenie to duży salon około 30m. Generalnie nie słucham muzyki głośno.

Z ofert na allegro zastanawiam się nad monitoraudio bx6 lub rx6.

https://www.audiostereo.pl/topic/109825-kolumny-wzmacniacz-uzywane-do-5k/

rozwaz i inny podzial

na kolumny przeznacz 4200

na wzmacniacz 800

inaczej to nie ma to wiele wspolnego z audiofilowaniem;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Na kolumny przeznaczam 3000zl. Na wzmacniacz 2000zl.

Bardzo słuszny podział budżetu.

Kupić kolumny za 4000 i napędzić je Technicsem za 800 ?

Jakie masz źródło ? Z czasem sugerowałbym dozbierać i kupić niedrogiego DAC-a .

Fajnym wzmacniaczem ( w swoim budżecie ) jest używany MF A3 - brzmi ciepło. Może NAD C370/372 ?

uwazam odwrotnie -bardzo nie sluszny

kolumny powinny kosztiowac 5x tyle ;) co wzmacniacz

Infinity Kappa 8.2i - okolo 4000 (z niepozólkłymi sredniakami)

wzmacniacz (tyle ze taniej ;) chcoc watpie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wsrod innych luxman

ps

pomijam jazz i smiało mozna je napedzic i technicsem np se 9021

oczywiscie nie nadaje sie zeby zrobic cukier i ciepełko chyba ze sie go odpowiednio zlampizuje na zródle

z odpowiednim przedwzmacniaczem wydajnosc pradowa jako taka jest potezna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Źródłem docelowo będzie odtwarzacz plików. Docelowo myślę nad odtwarzaczem sieciowym ca sm6.

Sprzęt miał być nie audiofilski, ale na dobrym poziomie, używany aby zaraz znowu go nie wymieniać. Czadu na słuchanie mam mało, ale z kolei wyroslem już pianocrafta i chce czegoś więcej.

jesli nie ma byc audiofilski to kup Pan

za 2000 i daj zonie albo biednym 3 :)

nie bardzo rozumiem po co ktos chce wydawac 5 tysiecy a mowi sprzet nie ma byc audiofilski ot jakis

powiedzmy tak - i tak nie jest audiofilski

audiofilski bedzie jak pomnozymy sume X kilka

jest przyzwoity lub na b.wysokim poziomie za wydany pieniadz

ps

jesli nowsze to moze dali 6 mk2 - 3tys za uzywki

wowczas smiało mozna odpuscic potezne wzmacniacze i skupic sie na marce i pasowaniu

Co chwilę czytam ( nie tylko tu) że za tyle-i-tyle można kupić fajne kolumny, zacne. Ale jak trzeba wymienić jakieś konkretne to już nie jest tak łatwo.... To co dla jednego zacne, to dla drugiego marna budżetówka....I tak w kółko......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Jak pisałem wcześniej zajezdzilem pianocrafta. Teraz celuje w zestaw stereo do większego pomieszczenia za konkretną kasę.

Więcej nie wydam , poprostu chce w tej sumie mieć jak najzacniejsze rozwiązanie. W tej cenie mogę mieć nowe monitor audio mr6 i wzmacniacz yamahy czy demona.

Decyduje się świadomie na sprzęt używany zakładając, że w tej cenie kupię sprzęt o klasę lepszy na który obecnie nie mogę sobie pozwolic.

A niestety w salonach audio proponują mu to samo czyli nad lub ca i najtańsze kolumny.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Właśnie czytam testy tych kolumn, co prawda pokój ma swoje metry ale na głośności mi nie zależy.

Warto posłuchać-do tego jak ci by przypasowały-możesz sobie fornir u producenta wybrać.To jest bardzo na plus.

Widziałem i słuchałem jego kolumn i wykonanie jest ok-przyzwoite.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Erazm rządzi ze swoją magiczną teorią...

MA i ciepło? Ni ch. AA? Nuda. Sorka.

Może jakiś duży monitor ProAc? Dużo bliżej neutralności niż popodbijane na skrajach MA. Coś się dzieje na średnicy. Przestrzeń! Tannoy, KEF... ale powinieneś posłuchać by wiedzieć co to za szkoły grania bo może MA to jednak będzie to?

No kto wie?

rozwaz i inny podzial

na kolumny przeznacz 4200

na wzmacniacz 800

inaczej to nie ma to wiele wspolnego z audiofilowaniem;)

Hhehehhe widac masz spore doświadczenie w audio :)

nie no typowy przykład wywalania kupe kasy na kolujmny bo przecierz elektronika nie gra ! jakbys kolego posłuchał np. Musical Fidelity A3 za 2 tys w porównaniu do np. Nada C352 za 900 zł to bys zmienił zdanie.

gra wystrarczajaco dobrze i za 800zł :p

za to kolumny za nawet i x tysiace - owszem nie grają :p

ps

nie napisałem chcbys mi sugerował -kup "ymahe rx 350" bo elektronika nie ma znaczenia

jakbys kolego posłuchał duala cv441 tez bys zmienił zdanie - tak to mozemy do konca swiata i dłuzej- sensu to nie ma wielkiego

kazdy zrobi jak uwaza ma swoj rozum + wielką czytelnie w internecie , nawet jesli nie ma ogladu/osłuchu spraw

za czyjs rozum to wybacz bym odpowiadał i co on kupi za te "800"

wiec powiadasz

mF A3 + kolumienki za 3 klocki (nowe) to wysmienitosc -ok spoko Twoj wybór

ja powiadam

A9000+ kappa 8.2 / jbl ti3000 / itd

kazdy zrobi jak uwaza

bo jesli powiadasz

kolumienki za 10000 i do tego te "A3" to ja nie widze problemu :)

(czysto teoretycznie- załozmy ze to supeeer A3)

problem jest taki ze trzeba wybrac

Panowie nie ma co dyskutować nad wyższością jednego systemu nad drugim. Z tego co wiem gusta są różne i każdemu coś innego przypasuje.

Obecnie szukam używanego wzmacniacza w okolicach 2500 i używanych kolumn w okolicach 4000 do muzyki jazz/pop i miękkiej, nadyconej barwy. Myślę, że w tej kasie coś się znajdzie. Kwestia porady od osób które mają podobny gust muzyczny.

baaardzo przceniasz role wzmacniacza

za 1500 mona kupic wrecz wysmienite klocki luxmana /sansui/ gruniga a nawet na accu tyle nie potrzeba ile dokladasz

dokladanie z tej strony niewiele pomoze

za to diabelsko nie doceniasz roli kolumn

dali grand (bez diva /coupe bo to ubodzy bracia) - ponoc schodziły i bywają nawet po nawet 5.000

na "głupim" luxmanie 410 za 700zybla te dali zagraja o wiele lepiej o wielelee niz

jakies "dziady" chocby te "dziady" sie nazywały usher V - czyli bardzo wysoka pólka na najcudowniejszych wzmacniaczach z milionami reklam i gigantyczną kasą wlozona w promocje

(przyklad -nie licze wydajnosci pradowej l410)

ale OK nic wiecej nie mowie

jak chcesz na wzmak 3 a na kolumny stosunkowo mało - Twoja wola

Gość rydz

(Konto usunięte)

Obserwuję dzień w dzień od conajmniej roku wzmacniacze Luxmana na alle.

Byłem nawet zainteresowany zakupem modeli poczynając od serii 410 wzwyż , ale przy okazji oglądam niższe modele , większość

wzmacniaczy Luxmana widzę po raz kolejny ( tych samych ) wniosek , kupują i po kilku tygodniach/ miesiącach wracają te same egzemplarze na aukcję.

Nie kupię bo większość to złom.

Erazm2 nie skupiam się na podziale i zakresie tych kwot. Raczej obserwuje ogłoszenia i jak się coś trafi to zobaczymy. Szukam pomocy na co można zwrócić uwagę.

Przykładowo na allegro jest dostępny marantz pm-17 KI i właśnie na te dwie liiterki jako laik w temacie nie zwróciłem wcześniej uwagi.

trafic dobry wzmacniacz to jest drobiazg

do fatygi jaka trzeba włozyc by trafic DOBRE kolumny - (pomijam fart bo i tak mozna:)

ogólnie zycze powodzenia - grunt to trzymac reke na pulsie i obserwowac

obserwowac mozna czy kupic- jeden czort wie ;) - ja tam nikomu "nie bronie" :)

te dwie literki to sa dla posiadaczy kolumn highendowych istotne o ile wogóle;)

poza "legendą" i posiadaniem czegos w pewnym stopniu wyjatkowego

pytanie jest inne czy te dwie literki za 2,5 k sprawiaja ze to co oberwujesz jest naprawde lepsze od tego czego nie obserwujesz za pól ceny

ja tam szczerze mowiac nie uswiadczyłem i raczej sobie tego nie wyobrazam ale kilku medrków (z tysiacami postów - etatowych zapychaczy do "media" marketu) na tym forum stwierdziło ze ten "szrot" za tyle zaleguje ;)

bo cena 7 to juz ponoc kosmos wyjety z "tyłka" :)

gdybym zobaczył to nie wiem czy sam bym nie poszedł po kredyt - choc nie mam gdzi ich ustawic, dla samej zasady i przyjemnosci oblukania zwyciezcy w absolute spitzen

wiec napisze ze moze i 5k - a kto tam wie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.