Jump to content
IGNORED

Yamaha R-N500/ONKYO TX-8050 + głosniki

starki

Recommended Posts

Witajcie,

jestem nowy na forum i przychodzę tutaj w kwestii uzyskania paru wskazówek. Planuję zakupić Amplituner stereo sieciowy - prawdopodobnie będzie to Yamaha R-N500 lub ONKYO TX-8050 (ewentualnie HK 3770 ale ten to chyba w kwietniu ma się pojawić). Amplituner musi być sieciowy. Użytkowany będzie w 40% jako radio internetowe, 60% muzyka FLAC/mp3 (jazz, rock,poezja śpiewana,klasyczna, pop) strumieniowana przez LAN. Do tego oczywiście muszę dokupić kolumny - planuję podłogowe. Pokój 7m x 4,5m. Myślałem o Boston Acoustics CS 260 II - czy to dobrze zagra z tymi amplitunerami? Czyt taki zestaw ma sens? Czy coś innego w tym przedziale cenowym jest warte uwagi?

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

masz dosyć duże pomieszczenie, jednak Boston Acoustics CS 260 powinny sobie z nim poradzić, zapewniając równy, dynamiczny dźwięk, gwarantując uniwersalność systemu. Ewentualnie w trochę wyższym budżecie sugerowałbym posłuchać kolumny Kef C7 i Melodika BL40. To potężniejsze konstrukcje, które znacznie swobodniej nagłośnią Twoje pomieszczenie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsluchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsluchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Z przyjemnością bym skorzystał z odsłuchów ale troszkę mam za daleko...kolumnami Kef C7 się zainteresuję. A czy między Yamaha R-N500 a ONKYO TX-8050 jest coś co przemawia za jednym bądź drugim producentem (poza tym, że ONKYO ma więcej możliwości jeżeli chodzi o internet/streaming)?

Hidden Content

Ogólnie są to bardzo podobne urządzenia. Onkyo gra trochę równiej, ma szybszy lepiej kontrolowany bas, trochę więcej szczegółów w górze pasam. Yamaha jest bardziej dociążona, gra bardziej skrajami pasma. Są to jednak niewielkie różnice.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

TX-8050 to bardzo uniwersalne urządzenie. Wraz z klonami Audio Physic Tempo, nagłaśnia mi pomieszczenie o powierzchni ponad 30 m2. Podczas odsłuchów rzadko przekraczam połowy mocy wzmacniacza (40 na wyświetlaczu), gdyż wówczas robi się już zbyt głośno jak dla mnie. Zestaw, którego używam (ND-S1 + BD-SP809 + Reloop RP 6000 MkVI) daje brzmienie analityczne z lekkim wahnięciem w stronę ciepełka.

Hidden Content

Według mnie Bostony to słabe głosniki. Musisz koniecznie iść do sklepu do salonu i posłuchać. Porównaj te głosniki np z Tannoy V4i,

Tylko Ty będziesz tego słuchał.

Hidden Content

Jeszcze takie głośniki rzuciły mi się w oczy: Q-acoustics QA 2050i - w wielu testach wypadają bardzo dobrze. Warto brać je pod rozwagę?

Hidden Content

Kolego sam stałem się szczęśliwym posiadaczem ONKYO TX 8050 pomimo przekonywań do wzmacniacza razem z amplitunerem kupiłem kolumny Audio Pro FS 20 i jak dla mnie zestaw jest rewelacyjny jeżeli chodzi o amplituner to dla mnie jest to strzał w 10 możliwości jak i jakość sprzętu jest świetna, kolumny też są super nie brakuje mi niczego :)

Hidden Content

• 1 month later...

Pierwszy mój post, więc witam wszystkich serdecznie!

Mam na oku tą yamahę R-N500.

Potrzebuję do tego monitorów, jak te urządzenie zagra z Wharfedale Diamond'ami 10.2? Nie ma miejsca a podłogówki. Może lepiej na coś innego spojrzeć?

Muzyka - radio, polski rock, filmy-bo pod TV będzie podpięte.

Nie więcej niż 1000zł za parę.

Pomieszczenie 5x3m, głośniki rozmieszczone dość niefortunnie bo na połowie długiej ściany, jednak nie ma możliwości innego ustawienia.

ADTnRRo.jpg

Hidden Content

• 10 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.