Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa dla Proac Response D2

Maciej01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegos czasu poszukuje wzmacniacza lampowego (najlepiej na pentodzie) do kolumn Proac D2. Ogolnie bardzo malo jest informacji odnosnie tych kolumn na polskich stronach. Na forach anglojezycznych znalazlem pare informacji odnosnie ich parowania z lampami. Rozrzu jest spory poczawszy od modeli Yaqin, Cayin, Icon Audio, Prima Luna do drogich Ear Yoshino, Unison Research, Cary, Leben czy nawet McIntosh. Co radzicie, na czym sie skupic, od czego zaczac? Czy faktycznie zagraloby to np. w polaczeniu z nowym Cayin a88t mkII, czy jednak siegnac wyzej, lepiej? Mam nieco ograniczony budzet, 8 tys. Na brytyjskim ebayu jest obecnie Unison Research S4 ale to tylko 24w. Poradzcie cos bo temat ciezki. Dziekuje za wszelki odzew.

https://www.audiostereo.pl/topic/109866-lampa-dla-proac-response-d2/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moze taki zestaw jako podstawa + wymiana lamp i kondow w torze sygnalowym

lampy

Ukryta Zawartość

2x

Ukryta Zawartość

6x

Ukryta Zawartość

+ philipsy albo siemensy do pre

35w na kanal powinno wysterowac proac-ki

przy nizszym budrzecie trzeba pokombinowac nieco ale efekt moze byc bardzo fajny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, 35W to troche malo ale moze to i dobry trop (choc producent zaleca min 30W). A co ponadto? Czy jest szansa na kupienie czegos, postawienie i uzytkowanie, bez potrzeby grzebania, wszelakich zmian przeprowadzania, ulepszen? Ciezko wytypowac cos dobrego, za rozsadna kwote i w dodatku lampe, ktora w pelni sprosta D2. Mimo wszystko dzieki za podpowiedz. Pzdr

Witaj donic

Tak, to stara prawda. Proac'ki zawsze potrzebowaly mocnych wzmacniaczy, albo beda graly na pol gwizdka. Niemniej jednak pozbyc sie ich nie chce a i do tranzystora ochoty powracac nie mam. Jazz nigdy wczesniej nie "smakowal" tak jak na lampie, w szczegolnosci na pentodzie. Szukam na forach jakiegos tropu ale nie jest latwo. Pomysly sa rozne. Ludzie napedziaja te kolumny nawet konsolami do gry!? Jest na allegro obecnie do kupienia przez licytacje Unison Research S6. To 34W w klasie A. Przy cichym sluchaniu, w niewielkim pomieszczeniu, przystosowanym akustycznie, nie powinno byc zle.

Z mocnych lamp znalazlem Cayin A100. Na pentodzie (EL34) 70W, tetrodzie (KT88) 100W. Niezle jak na lampe. Ale jak gra ten chinski produkt, pojecia nie mam.

35w z lampy to dosc spora moc.

nie boj sie wymiany kondow, zrobi to piewszy lepszy serwis to jest kwesia kilku dotkniec lutownica i jest po temacie.

akurat 6l6 nie jest ospala lampka, napedza dosc spore kolumny ze sporym zapasem mocy jeszcze.

osobiscie nie slucham glosniej niz na 12godz

chinczyki trzeba o wiele wiecej przerabiac niz phasta, tam czasmem polowe elementow trzeba wymienic zeby zagralo to przyzwoicie.

co nie znaczy ze nie warto jest kilku specjalistow nawet na forum ktorzy zajmuja sie tym na codzien i zrobia to profesjonalnie, oni rowniez doradza co kupic jako dawce.

nie mniej jednak najmniejszy klopot bedzie z przerobieniem phasta. to bardzo porzadna lampka,

patrzylem na allegro, nic wiecej phasta nie ma, bo i zadko trafia to na rynek wtorny.

diabelkow nie polecam, za mala moc, czyba ze nowy produkt phasta na podwojnych diablach w PP ale nie slyszalem, wiec tylko ze jest taki nowy model jak rowniez nie znam jego ceny.

6l6 to bardzo fajna lampa z duzym kopem

Maciej01,

gram już trochę na mniejszych 1sc i do kilku wzmacniaczy je podłączałem.

Aby wydobyć z nich to co najlepsze potrzeba dobrego prądu. Najlepiej moim zdaniem grają z mocniejszą lampą i A-klasowym tranzystorem (ale tak co najmniej 30W)

Bardzo dobrze było z 660ką Leben'a a wracając do Twoich D2 to widziałem, że były wystawiane z 600ką - warto posłuchać tych dwóch, mniejsze 300ka nie dawała rady z 1sc.

Ja od siebie polecę jeszcze mocnego A-klasowego Sugdena - u mnie IA-4 z 1sc gra nie najgorzej ;)

Pozdrawiam

----------------------------------------------------

Ukryta Zawartość

Znam ten wzmacniacz i uważam, że jest bardzo zacny.

Ukryta Zawartość

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Spróbuj Cronus Magnum Rogue Audio, spokojnie je wysteruje, a barwę.....trzeba już sprawdzić samemu. U mnie bez żadnego problemu napędza to AP Tempo 6, jakkolwiek piecyk nie jest typowym lampowym misiem.

CronusM-03.jpg

Teraz na KT120...100 Wat mocy.

bart-azazel

Nie obawiam sie 35W z lampy. Ani troche. Wlasnie celuje w Unison Research S6, ktory to ma 34W i jest dobrym kompanem do D2. Moze sie uda. Chcialbym juz zaprzestac przerobek, poprawek. Chce kupic sprzet ktory bedzie gral muzyke sam z siebie bez zadnych ulepszen. Chinskich produktow tez przerobilem kilka w zyciu. Dobra jakosc do ceny, ale mozna lepiej.

zildjian

Popularnosc Proac'ow spada ogolnie. W UK jeszcze niedawno byl mocno promowany w What HIFI czy HIFI Choice, teraz tego zaprzestano. Odnosze wrazenie, ze wieksze jest zainteresowanie marka PMC.

squad05

Widze, ze spora popularnoscia ciesza sie maluchy 1SC. W klubie Proac'a tez sa ich wlasciciele, uzytkownicy. O polaczeniu Lebena CS600 z D2 czytalem na Stereophile. Opisujacy doznal nirvany. Niestety cena 600setki jest porazajaca, a 300setka mimo, ze tansza, za slaba. Bardziej nadaje sie do Stu 115. Dzieki za polecenie Sugdena. Kawal dobrej konstrukcji i wagi. Mimo wszystko szukam jak pisalem wyzej lampy. Mysle, ze Unison Research powinien podolac zalozeniom.

Panie mgrkleszcz dziekuje za wpis. Potezna to konstrukcja, ale celuje w Unison Reserch na te chwile. Jesli zie z nim rozmine wezma pod uwage i te produkcje.

Waty z lampy są inne niż z trana....

Nie bałbym się że dobra lampa nie wysteruje Proków...

A KT 120 to baaardzo silna lampa (również stosowana przez polecaną przeze mnie w innym wątku Octavą)

A w kwestii popularności: kogo to obchodzi!!! Ma grać!!! A wiadomo,że dobre Proaki grają...I tyle!

Chce kupic sprzet ktory bedzie gral muzyke sam z siebie bez zadnych ulepszen.

Wiesz co Ci powiem... Jak chcesz kupić porządny sprzęt, który tak jak piszesz żeby grał muzykę to kup sobie monobloki Manley Mahi... Wtedy zobaczysz co to znaczy prawdziwy rock na Twoich Proacach.... Daruj sobie te wynalazki na lampach co są opisane powyżej w tym wątku, oprócz (Ear Yoshino, Cary, Mcintosh)... szkoda zawracać sobie nimi głowę... Uwierz mi na słowo :-)

Nie muszą być nowe te Mahi... Kup zadbane z drugiej ręki, w 8 tyś. się zmieścisz a nie pożałujesz swej decyzji...

W życiu piękne są tylko chwile...

Juz przelecialem znane mi gieldy i nawet wzmianki nie uswiadczysz. Ale poczytalem o tej firmie. Robia sprzet do studiow nagraniowych i sa niewiarygodnie drodzy. To najdrozsza rzecz jaka mi zaproponowano do tej pory ale na pewno warta uwagi. Dzieki, bede sie rozgladal

A tak przy okazji. Czy sluchales lamp tej marki i czy mozesz powiedziec w jakim zestawieniu?

Juz przelecialem znane mi gieldy i nawet wzmianki nie uswiadczysz. Ale poczytalem o tej firmie. Robia sprzet do studiow nagraniowych i sa niewiarygodnie drodzy. To najdrozsza rzecz jaka mi zaproponowano do tej pory ale na pewno warta uwagi. Dzieki, bede sie rozgladal

A tak przy okazji. Czy sluchales lamp tej marki i czy mozesz powiedziec w jakim zestawieniu?

Tak słucham cały czas na tym sprzęcie, lecz na większych monoblokach...na Manley Snapperach a przedwzmacniacz to Manley The Wave...

Dynamika, drive, moc, rozdzielczość, barwa oraz muzykalność i przestrzeń... to cechy tego sprzętu...

Wtym co ja mam czyli Snapperach, tak siedzą EL34...A w tych co Ci proponowałem czyli w Mahi siedzą EL84... Bardzo porządnie grające lampki...

Z drugiej ręki ciężko jest natrafić ale czasami zdarzają się... Z pół roku temu na allegro gość wystawiał je za 8000zł... I zaraz znikły...

No wolalbym te z EL34. Myslalem ze te lampy sa umieszczane w sprzecie powiedzmy do 10 tys zl, bo z takim sie spotkalem, a tu prosze.

Nie, no przeciez Unison Research S6 posiada je rowniez a koszt nowego okolo 16 tys.

Dopisuje sprzet tej marki na liste ma. Dzieki.

No wolalbym te z EL34. Myslalem ze te lampy sa umieszczane w sprzecie powiedzmy do 10 tys zl, bo z takim sie spotkalem, a tu prosze.

Nie, no przeciez Unison Research S6 posiada je rowniez a koszt nowego okolo 16 tys.

Tylko między Unison Research S6 a Manleyem jest wielka przepaść... Gdy byś posłuchał to byś wiedział o czym piszę... W Manleyach siedzą bardzo dobrej klasy transformatory wyjściowe... Jedne z najlepszych na rynku i co dziwne to Manley sam je produkuje w swojej fabryce, w przeciwieństwie do innych firm gdzie zamawiają gotowe trafa z firm zewnętrznych... Manley to potega dźwięku, dynamiki i muzykalności. Wiesz jaki jest bas z tych monobloków Snapper...Inne klocki na KT88 lub KT120 mogą im buty lizać...

Monobloki Mahi na EL84 mają 50W... Te Twoje Proaki tak rozkręcą jak chcą i jeszcze im nawiązka mocy zostanie... To właśnie jest zasługa dobrych traf wyjściowych...

Polecam Ci jeszcze ukraińskiego PHASTA... To jest dobra szkoła grania za rozsądne pieniążki... Jak miałbym brać tego Phasta to tylko na diabełkach i w Push-Pull, ponieważ do rocka są lepsze niż SE... Moc, drive, muzykalność,,,duża wydajnośc prądwa... Twoje Proaci wysterują z nawiązką...

Nie wiem jak grają monobloki Manleya, którym buty mogą czyścić inne lampy, ale jeśli charakter mają podobny do Manley Stingray, to niekoniecznie z Res. D2 musi być ciekawie. Ja słuchałem MS z Res. D15. W dźwięku faktycznie pełna kontrola, bas precyzyjny jak skalpel, zresztą inne pasma też. Wszystko pięknie ładnie, ale dłużej niż tydzień nie wytrzymałbym z tą precyzją. A klimaciku tam na pewno za dużo nie było. Słuchałem również na moich byłych Res. 1.5 cedeka Marka Levinsona z preampem podłączonym do końcówki mocy Audio Research i właśnie na taki dźwięk powinieneś postawić dla Twoich D2 (moim zdaniem). Tam można było się zagłębić.

Nie wiem jak grają monobloki Manleya, którym buty mogą czyścić inne lampy, ale jeśli charakter mają podobny do Manley Stingray, to niekoniecznie z Res. D2 musi być ciekawie. Ja słuchałem MS z Res. D15. W dźwięku faktycznie pełna kontrola, bas precyzyjny jak skalpel, zresztą inne pasma też. Wszystko pięknie ładnie, ale dłużej niż tydzień nie wytrzymałbym z tą precyzją. A klimaciku tam na pewno za dużo nie było. Słuchałem również na moich byłych Res. 1.5 cedeka Marka Levinsona z preampem podłączonym do końcówki mocy Audio Research i właśnie na taki dźwięk powinieneś postawić dla Twoich D2 (moim zdaniem). Tam można było się zagłębić.

Manley Stingray a Manley MAHI to dwa różne brzmienia... W Mahi jest duża rozdzielczosć i muzykalność...

Audi Research to bardzo dobra lampka jest, tylko kolega operuje budżetem 8 tyś. zł i ciężko będzie znaleźć klocki tej firmy w takiej cenie. Żeby były z drugiej ręki w tej cenie dosatępne to bym je również polecił... Moje zdanie jest takie że wszystkie lampy amerykańskie są wyśmienite... Mnley, Cary Audio, McIntosh, Audio Research ,BAT. Te firmy mogę polecić z czystym sumieniem...

A o wspomnianych butach co mogą im czyścić inne lampy, to miałem na myśli proponowane chińskie wynalazki i inne im podobne przytoczone w tym wątku.

Wiesz jaki jest bas z tych monobloków Snapper...Inne klocki na KT88 lub KT120 mogą im buty lizać...

Czyli słuchałeś wszystkich konfiguracji na KT-88 i KT-120 rozumiem?

Marka nie gra, grają zastosowane komponenty i ich odpowiednia implementacja. Jakkolwiek na tym forum wybitnie grają metki i ceny....

Marka nie gra, grają zastosowane komponenty i ich odpowiednia implementacja. Jakkolwiek na tym forum wybitnie grają metki i ceny....

Oczywiście że marka nie gra, lecz grają komponenty z jakich jest dobrana i skonstruowana... Tu liczy się myśl techniczna... a inżynierowie amerykańskich firm wiedzą co robią...

Pokaz mi w cenie 8 tyś. złotych (jaka dysponuje autor tego wątku) używane monobloki lub integrę na KT-88 lub KT-120 które zagrają tak jak Manley Snapper? (oczywiście wykluczam tutaj klocki z U.S.A, bo te na KT88 lub KT120 graja super... np. Audio Research, Mcintosh, itp.)

Przecież Snappera i tak nie kupi, właśnie ze względu na kwotę, może kupić Mahi, te mają 50 W z tego co piszesz. I śmiem twierdzić, że taki Rogue Audio na KT120 ze stówką na kanał również Made in USA nie będzie gorszy. Prawdopodobnie lepiej wysteruje Proaci, bo jest po prostu mocniejszy. Co najwyżej barwa może się komuś nie podobać, no ale to już kwestia indywidualna. Nie można jednak zaklinać rzeczywistości i twierdzić, że 50 wat pochodzenia Manleya zmiecie wszystko z ziemi. Jednym z ważniejszych czynników odpowiedzialnych za kontrolę nad kolumnami jest moc. Barwa jest już natomiast kwestią gustu, jeden lubi ostre krzyki, drugi okrąglutkie wydźwięki.

Uscislajac. Poszukuje lampy ale nie do rocka. Ostatnio rockowa rzecz jaka sluchalem byla to plyta Dave Holland PRISM, notabene bardzo fajne granie, polaczenie rocka z jazzem. Nie poszukuje rowniez analitycznego grania, bardziej takie, o ktorym pisal Piotr, z klimatem, z otwarta srednica, ciekawym wokalem, lagodne wysokie. Te kolumny widze juz na chwile obecna najbardziej faworyzuja wlasnie wysokie.

Co do amerykanskich produkcji. Przegladam gieldy i europejskich produkcji w zatrzesienie, tych 1wszych prawie wogole. Na AudioMarkt np kilkunastoletni juz Cary wciaz trzyma cene 1400euro. Sam nie wiem. Moze na razie odpuscic, dozbierac troche kasy i ponowic probe w poszukiwaniu czegos lepszego.

Ostatnio rockowa rzecz jaka sluchalem byla to plyta Dave Holland PRISM, notabene bardzo fajne granie

Byłem na tym koncercie, kompletnie mi nie przypadło to połączenie, na żywo nie dało się tego słuchać. I pomimo, że lubimy z dziewczyną jazz, to nie starczyło nam cierpliwości aby wytrwać do końca. Uciekliśmy wbijając się w tłum uciekinierów....Jak zwykle gusta i guściki :)

. Nie można jednak zaklinać rzeczywistości i twierdzić, że 50 wat pochodzenia Manleya zmiecie wszystko z ziemi. Jednym z ważniejszych czynników odpowiedzialnych za kontrolę nad kolumnami jest moc. Barwa jest już natomiast kwestią gustu, jeden lubi ostre krzyki, drugi okrąglutkie wydźwięki.

Źle mnie zrozumiałeś... Nie twierdze ze firma Manley jest najlepsza na świecie... lecz w kurw.. mnie to że ludzie wciskają innym jakieś nowe chińskie dziadostwo za parę tyś. złotych, jak za tę kwotę można chłopu polecić bardzo dobry sprzęt z drugiej ręki, nie musi być nowy a odwdzięczy się piękną muzyką i oszczędzi nerwów...

Co byś wolał?... nowy wzmak chiński na KT88 lub KT120 czy dobry sprawdzony z drugiej ręki w tej cenie amerykański wzmak lampowy? Takie monobloki MAHI można wyrwać w cenie 8 tyś.zł i śmiało wysterują te Proaki. Dobre końcówki na KT88 lub KT120 pewnie że lepiej wysterują te kolumny ale i cena jest inna...

Rogue Audio to dobra firma... Wiedzą co robią... Jak można dostać tę końcówkę w cenie 8 tyś. zł. to polecam bez wahania...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.