Skocz do zawartości
IGNORED

Mata Harmonix TU-800EXi vs. Boston Audio Mat 2

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio miałem okazję porównać dwie maty – Harminixa TU-800EXi (improved – 3 mm) oraz Boston Audio Mat 2 (5 mm).

Próby były prowadzone na gramofonie typu mass loader, gdzie powierzchnia talerza jest miedziana i pokryta cienką warstwą lakieru, stąd mata jest niezbędna w pierwszej kolejności ze względów ochronnych, a w dalszej kolejności ze względów sonicznych.

Generalnie obie maty są bardzo dobre, ale jednocześnie obie maty różnią się od siebie diametralnie. Sonicznie to dwa zupełnie różne światy.

Mata Harmonixa wykonana jest z czegoś, co wygląda na prasowane warstwy papieru.

Brzmieniowo daje ładniejszy, taki bardziej ludzki wokal, bardziej dźwięczne wysokie tony, lepsze wrażenie powietrza i rozciągnięcia w górę.

Mata Harmonixa daje jednocześnie bardziej zaokrąglony dźwięk i całościowo przypomina odbiór jak z lampy.

Z wad tej maty – osłabia krawędzie ataku, atak nie jest tak szybki i dynamiczny.

Słuchana bezpośrednio po Boston Audio daje wrażenie dźwięku leciutko podkolorowanego. Na średnicy u mnie dźwięk się trochę schaotyzował, robiąc wrażenie mniejszego porządku niż z Boston Audio.

Boston Audio wykonana jest z bloku grafitowego.

Odsłuchowo idzie w kierunku brzmienia bardziej suchego, precyzyjnego, analitycznego. Całościowo brzmi bardziej jak tranzystor. Daje szybszy atak i lepsze krawędzie.

Nie ma takiej płynności, analogowości, jak z Harmonixa, ale całościowo brzmienie niesie więcej emocji. Bardzo porządkuje brzmienie – wszystko jest na swoim miejscu podane w bardzo czysty i precyzyjny sposób. Z wad – nieco redukuje najwyższe częstotliwości i aurę pogłosową, co wychodzi w bezpośrednim porównaniu do Harmonixa.

Podsumowując każda z tych mat brzmi zupełnie inaczej i każdemu spodoba się inna.

Je jeszcze będę starał się szukać dalej by znaleźć rozwiązanie łączące najlepsze cechy obu powyższych mat.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Użycie maty to zawsze jakiś kompromis.Na jednej płycie zagra fajnie a na innej będzie źle. Przerabiałem to osłuchując Harmonixa i maty innych producentów.Zdecydowałem się na granie bez maty- i to jest właśnie mój kompromis w temacie maty.

>Milimetr

Z mass-loaderem jest ten problem, że maty dają wyraźnie słyszalny efekt i tutaj jest duże pole do popisu w modelowaniu brzmienia.

Jestem zwolennikiem łączenia materiałów, daje to dobry efekt i pozwala rzeźbić pod siebie.

Testowałem kilka rozwiązań:

- mata Harmonixa - mniej więcej takie spostrzeżenia jak Twoje. Według mnie dźwięk jest zrobiony tak, by przytemperować bas, i górę,

coś jak lekarstwo na technicznie brzmiące systemy. Średnica jest całkiem fajna, ale szybko zmęczyła mnie maniera tego dźwięku. Budowa skłoniła mnie

do eksperymentowania.

- mata carbon fiber - 1mm. Bardzo dobry kontur, nautralny lecz nieco osuszony dźwięk. Ciekawy efekt dało położenie

dodatkowej warstwy silikonu - mata o gr. 2mm dała dźwięk dużo dynamiczniejszy i żywy przekaz, ale równocześnie spore odbicie na skrajach pasma.

To się może sprawdzić przy systemach z przykrytymi skrajami pasma.

- mata Shinko audio CU-500 (micro Seiki) - efekt zbliżony do carbon fiber - szybko ją odsprzedałem, nic specjalnego w kontekście ceny.

- mata używana w gramofonach Micro seiki - lekka guma (butyl?) ze współśrodkowymi kręgami, NOS kupiony w Japonii. Świetna na carbonie. Łączy muzykalność z precyzją.

Być może dlatego ludzie tak kochają napędy Garrarda. Ten sam design.

>Milimetr

możesz spróbować tej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - swego czasu testowałem kilka mat i ta na twardym Micro Seiki DD-8 sprawuje się super, dodatkowo masz dwie strony, gładszą i porowatą, przekładając również można wyłapać zmiany, ja wolę porowatym do góry i gra mi najlepiej bez docisków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć Stary,

Nie w tym rzecz. Raczej zastanawiam się, czy tego typu mata sprawdzi się na werku TW Acustic Raven AC. Piszą, że guma raczej wytłumia brzmienia i maskuje sporo detali. W dużej mierze odpowiada za charakterystyczne brzmienia Garrarda.

Niby nie majątek, ale nie chodzi o wydawanie pieniędzy na darmo, jeśli to w ogóle miałyby jedno do drugiego nie pasować. Co radzicie?

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Napiszę tak ,że jak sam nie sprawdzisz to nie przekonasz się jaki wpływ ma mata na finalne brzmienie. Brzmi to banalnie, ale w każdym systemie bedzie brzmiało inaczej. Pamiętaj o zmianie wartości VTA przy zmianach mat ,bo ma to istotny wpływ na finalne brzmienie.

Kontynuując temat, zrobiliśmy w większym gronie kolejne porównania.

Na warsztat poszły trzy rodzaje gumy vintage, płyta winylowa, granie bez maty, itd.

Bardzo dobre rezultaty dało granie bez maty, a w dalszej kolejności płyta położona na innej płycie winylowej. To wskazuje, że warto byłoby przeprowadzić próby z jakąś dedykowaną matą wykonaną z winylu, coś a'la Clearaudio Harmonicer.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.