Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do cichego słuchania

kamil17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam kolumny tannoy m3,wzmacniacz yamaha ax590 oraz cd yamaha cdx 880. Ostatnio jednak warunki domowe umożliwiają mi jedynie ciche słuchanie muzyki (małe dziecko w domu). Jestem zadowolony z dźwięku jaki daje mój system, ale jedynie w przypadku głośniejszego słuchania. Na minimalnym poziomie głośności zanika scena, braknie szczegółów oraz jeden kanał gra ciszej. Dlatego pomyślałem, że wymiana wzmacniacza przynajmniej w jakimś stopniu załatwi sprawę. Czy możecie polecić jakiś wzmacniacz do 1000 zł., który sprawdziłby się z moimi kolumnami przy cichym słuchaniu.Sprzęt może być używany, dobrze byłoby gdyby miał pilota. Myślałem nad audiolab 8000s, ale czy on sprawdzi się przy cichym słuchaniu? Z góry dzięki za rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/109900-wzmacniacz-do-cichego-s%C5%82uchania/

Ostatnio był wymieniany potencjometr - niestety nie pomogło. Problem jest gdzieś w przełącznikach strefy kolumn, bo czasem przy delikatnym wciśnięciu, kolumny zaczynają grać równo, ale po chwili lub przy kolejnym włączeniu sytuacja się pogarsza. Niemniej jednak, chętnie kupiłbym inny wzmacniacz. Co do lampy, to w cenie do 1000 zł., do tego z pilotem, raczej nie znajdę odpowiedniej do moich kolumn. Może jakieś propozycje wzmacniaczy?

To chyba jednak nie odległość od ściany. Ostatnio podłączyłem jedną lewą kolumnę do lewego kanału w strefie A, a prawą kolumnę do prawego kanału w strefie B. Balans wydaje się równy. Czy tego typu połączenie jest prawidłowe?

Może ktoś polecić jakiś wzmacniacz, dobrze grający cicho?

Masz do wymiany przekazniki zalaczania kolumn. Pewnie przy naciskaniu przelacznikow A i B ginie dzwiek w jednym kanale, albo znieksztalca. Abo wlasnie graja nierowno itd. To czesty objaw. Bardzo wypalone styki lub zasniedziale w duzym stopniu pogarszaja dzwiek. Polecam wymienic i wtedy podjac decyzje. Przekazniki to nieduzy koszt i wystarczy wylutowac i wlutowac. Choc te Yamahy do najlepszych nie naleza. Szczegolnie przy cichym sluchaniu przydal by sie loudness jak bardzo brakuje niskich tonow. Choc ja polecam sluchanie z opcja source direct. Szczegolnie w tej Yamaszce. Bo jakiekolwiek krecenie loudnessem powoduje degradacje dzwieku, dzwiek staje sie plaski a bas kartonowy. Czy na kolumnaxh podlaczonych pod B dzieje sie to samo? Zalecam sprawdzic.

• 2 tygodnie później...

Zaniosłem ostatnio wzmacniacz do elektronika, jednak mimo, iż twierdzi, że wymienił przekaźnik problem pozostał. Problem występuje zarówno, gdy kolumny podłączone są pod złącze A lub B. Efekt nierównego balansu zanikł, gdy podłączyłem jedną kolumnę do prawego wyjścia A, a drugą do lewego wyjścia B. Teraz jest nieźle, ale na minimalnych poziomach głośności czuć różnicę. Słucham zawsze na source direct - tak dla mnie wzmacniacz brzmi najlepiej.

Nie znam się na elektronice, a noszenie tego sprzętu do elektronika mija się z celem, bo gdy jeszcze raz zapłacę za usługę, to za moment wydam na elektroników tyle, ile sam wzmacniacz jest warty.

Dlatego szukam innego wzmacniacza do ok 1000 zł.. plus minus 200 zł.

Ważne dla mnie żeby miał pilota, był srebrny (warunek postawiony przez moją lepszą połowę) oraz dobrze brzmiał przy cichym słuchaniu z tannoy m3.

Witam,

posiadam kolumny tannoy m3,wzmacniacz yamaha ax590 oraz cd yamaha cdx 880. Ostatnio jednak warunki domowe umożliwiają mi jedynie ciche słuchanie muzyki (małe dziecko w domu). Jestem zadowolony z dźwięku jaki daje mój system, ale jedynie w przypadku głośniejszego słuchania. Na minimalnym poziomie głośności zanika scena, braknie szczegółów oraz jeden kanał gra ciszej. Dlatego pomyślałem, że wymiana wzmacniacza przynajmniej w jakimś stopniu załatwi sprawę. Czy możecie polecić jakiś wzmacniacz do 1000 zł., który sprawdziłby się z moimi kolumnami przy cichym słuchaniu.Sprzęt może być używany, dobrze byłoby gdyby miał pilota. Myślałem nad audiolab 8000s, ale czy on sprawdzi się przy cichym słuchaniu? Z góry dzięki za rady.

Poszukaj czegoś z drabinką zamiast klasycznego potencjometru. Miałem audiolaba i uważam go za świetny wzmacniacz w swojej cenie ale zmieniłem go m.in ze względu na problemy z nierównym balansem między kanałmi.

Kamil - pomyśl o słuchawkach do tej Yamahy zamiast wymiany. Znam sporo osób, u których po pojawieniu się potomstwa pojawiły się również słuchawki. Wg mnie to normalny stan przejściowy - po 2-3 latach wracasz do tego co było wcześniej o ile znajdziesz czas na słuchanie :)

Witam,

Rozwiązanie problemu widzę następująco ale pod warunkiem słuchania wyłącznie muzyki z CD lub z innego odtwarzacza o podobnym poziomie napięcia wyjściowego:

albo wzmacniacz z rozłączanym pre i zamiast tego podłączona drabinka lub pasywka na potencjometrze a jeszcze lepiej pre-bufor,

albo końcówka mocy i pasywka lub pre-bufor. Niestety powinno to być dopasowane do impedancji wejściowej wzmacniacza. Mówię niestety bo to nie jest takie proste w przypadku pasywek.

W sprzęcie no powiedzmy z dolnej i średniej półki nie liczmy na to, że potencjometry będą miały bardzo zbliżone charakterystyki. A już na pewno nie na małym wychyleniu bliskim położeniu zerowemu. Niestety większość wzmacniaczy zintegrowanych ( a szczególnie starszych konstrukcji) ma wysoką czułość na wejściach liniowych i sygnał z CD (ok. 2V) jest dla nich za duży stąd konieczność pracy potencjometru na początku krzywej przy nawet niezbyt cichym słuchaniu. Problem jest raczej dość powszechny. Producenci chcieli zadowolić zarówno słuchających muzyki z tunera radiowego czy winyli przez pre gramofonowe a te źródła dźwięku z ledwością osiągają poziom ok. 500 mV. Stąd uniwersalizacja konstrukcji wzmocnienie np. 10db i większe i powstaje w/w problem. Guru audio Nelson Pass opisał to w artykule z roku 2008 dotyczącym przedwzmacniacza o wzmocnieniu równym 1 tj." The first Watt B1 Buffer Preamp". No i nie zapominajmy, że charakterystyka słuchu związana jest z poziomem dźwięku i to mocno nieliniowo i stąd popularny kiedyś we wzmacniaczach "loudness" do cichego słuchania.

Pozdrawiam

MM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.