Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny do dobrego stereo?

KlinQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wkrótce mam zamiar kupić sobie zestaw stereo.

mam wybrany już wzmacniacz (amplituner) Onkyo TX-8050, którego nie chce zmieniać na inny, a zastanawiam się na dobór do niego kolumn.

Mianowicie zastanawiam się nad:

- Melodika BL40

albo polecane przez kolegę audiofila:

- Pylon Audio Topaz 20

Zestawy są w podobnej cenie i zastanawiam się które będą grały lepiej, pełniej i soczyścnie. Bass bez przesadności ale musi być odczuwalny tam gdzie trzeba do praktycznie każdego gatunku muzyki jak i do filmów. Pomieszczenie to 18 m2.

przede wszytkim zależy mi na jak najlepszej jakości i czystości do odsłuchu Flac i koncertów.

po pierwsze ten amplituner tutaj duzo dobrego nie wniesie, po drugie kolumny wybrałes z półki low end, po trzecie z byle komputera to tez zapomnij o dobrej jakości, a po czwarte zacznij składać cos sensownego

Po pierwsze Amplituner mam już w domu bo dostałem za darmo i nie będę grymasił, po drugie na kolumny mam tylko (aż dla mnie) 2500 zł więc to dla mnie full wypas, po trzecie mam DAC zamiast karty w PC i po czwarte prosiłem o wybór z tych dwóch powyżej a nie grymaszenie jaki to badziew...

Mam do wyboru jabłko lub gruszkę. Który owoc będzie mi bardziej smakował? Posłuchać i wybrać, a nie zawracać głowy.

Nie no zakładając tu konto liczyłem na doradztwo profesjonalistów a tym czasem pisze banda amatorów nie potrafiąca nic konkretnego doradzić... A to że badziewny sprzęt a to że posłuchaj sobie... no litości... To was chciałem się zapytać o zdanie i wybór a nie być odsyłanym na odsłuch....

Dzięki za pomoc bandzie psełdo audiofilów ... Jak zawsze w internecie można liczyć na waszą "pomoc"

Niestety to forum ma to do siebie że większość jest tu najlepszymi specjalistami od niczego. Ludzie z naprawdę duża wiedzą nie mają powodu żeby zaglądać na forum, no chyba że mają w tym duży interes :)

Tak naprawdę czy wybierzesz melodikę czy pylon, w obu przypadkach będziesz zadowolony. Chciciaż obie kolumny reprezentują inny sposób grania, obie grają poprawnie. Nie dziw się też że ktoś proponuje ci osobisty odsłuch. To jedyna metoda aby samemu sprawdzić czy taki dźwięk będzie tobie odpowiedał.

Nie no zakładając tu konto liczyłem na doradztwo profesjonalistów

Patrząc na dwie laski nie da się profesjonalnie stwierdzić, która się lepiej bzyka! Trzeba przetestować bo jeden lubi blondynki a drugi brunetki. Pod tym wzmacniaczem wybrane przez Ciebie kolumny zagrają całkiem inaczej jak pod wzmacniaczem stereo, dlatego najlepiej podpiąć te modele pod ten wzmacniacz i przekonać się, które grają dla mnie najlepiej.

Nie no zakładając tu konto liczyłem na doradztwo profesjonalistów a tym czasem pisze banda amatorów nie potrafiąca nic konkretnego doradzić... A to że badziewny sprzęt a to że posłuchaj sobie... no litości... To was chciałem się zapytać o zdanie i wybór a nie być odsyłanym na odsłuch....

Dzięki za pomoc bandzie psełdo audiofilów ... Jak zawsze w internecie można liczyć na waszą "pomoc"

Nie narzekaj, nie marudz jak baba, natomiast jak doradzaja starsi koledzy, ktorych obrazasz - rusz cztery litery i posluchaj sam. Przeciez kupujesz dla siebie, sam bedziesz sluchal !

Bo jak sam nie posluchasz, tylko wybierzesz model polecany przez forum, to byc moze znowu bedziesz jeczal jak baba, ze zle doradziliscie :-)

Gość

(Konto usunięte)

po pierwsze ten amplituner tutaj duzo dobrego nie wniesie, po drugie kolumny wybrałes z półki low end, po trzecie z byle komputera to tez zapomnij o dobrej jakości, a po czwarte zacznij składać cos sensownego

A słyszałeś ten "badziew", że się wypowiadasz...?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Pojęcie dobrego stereo dla każdego znaczy co innego.

Ale ten amplituner to dyskwalifikacja i tyle. Skróć tytuł, wywal "dobre" i już jest OK.

Po prostu szukasz stereo.

Z gówna bata na ukręcisz. Koniec. Kropka.

Pojęcie o elektronice już mamy, budżet też. Jeszcze potrzebujemy info, jaki duży pokój, jakiej muzyki będziesz słuchał, czy muszą być koniecznie nowe i oczywiście czego oczekujesz w brzmieniu.

Szału się nie spodziewaj, ale coś pewnie możemy doradzić.

Nie myśl - słuchaj.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jest w pierwszym poście.

"Bass bez przesadności ale musi być odczuwalny tam gdzie trzeba do praktycznie każdego gatunku muzyki jak i do filmów. Pomieszczenie to 18 m2.

przede wszytkim zależy mi na jak najlepszej jakości i czystości do odsłuchu Flac i koncertów"

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Patrząc na dwie laski nie da się profesjonalnie stwierdzić, która się lepiej bzyka!

Racja-tego nie da się określić . ;)

Trzeba przetestować bo jeden lubi blondynki a drugi brunetki.

jak to mówił Winnetou ,że jak światło gaśnie to i tak wszystkie są takie same. ;)

Dzięki Panowie za aktywność w temacie.

Póki co mieszkam na zadupiu i żeby dojechać do jakiegoś punktu odsłuchowego muszę przejechać ponad 140 km a jak się pracuje w tygodniu to ciężko znaleźć chwilę...

Ponadto żaden z was nie podpowiedział mi które waszym zdaniem kolumienki były by lepsze z tych opisanych powyżej.

PS. Interesuje mnie tylko nowy sprzęt :)

Póki co w internecie masę pozytywnych opinie zbierają Pylon Audio Topaz 20 ale boję się że są to głównie opisy sponsorowane, natomiast o Melodice poczytam jutro jak kupie magazyn "Audo-Video" bo są tam opisane.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Poczytaj jeszcze o AA Phoebe iii.-cena podobna.

Myślę że bardziej będziesz zadowolony z nich jak z Pylon-parę setek więcej-ale warto by było przesłuchać-no ale jak nie masz możliwości to masz obszerne testy w necie,tylko pamiętaj że odsłuch to nie to co doradzanie forumowiczów.

Między innymi-ten salon może ci wysłać te kolumny do odsłuchu za kaucją-q21,możesz zadzwonić i porozmawiać,jak ci się nie spodobają to stracisz tylko na kaszcie odesłania.-kombinuj.;)

Poczytaj jeszcze o AA Phoebe iii.-cena podobna.

Myślę że bardziej będziesz zadowolony z nich jak z Pylon-parę setek więcej-ale warto by było przesłuchać-no ale jak nie masz możliwości to masz obszerne testy w necie,tylko pamiętaj że odsłuch to nie to co doradzanie forumowiczów.

Tak wiem i zdaję sobie z tego sprawę. Na odsłuch wybiorę się jak znajdę kilka godzin wolnego w tygodniu :)

Ale dzięki poczytam.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

po trzecie z byle komputera to tez zapomnij o dobrej jakości,

A jaki to jest byle komp?Po następne z tego Onkyo-czy ja zapodam z wypasionego komputera (procesor,karta, itd),czy CD to i tak ch...j z tego więc nie wiem po co wnikanie w kompa.W moim mniemaniu tu zródło ma mało do wpływu.

Gość

(Konto usunięte)

Pojęcie dobrego stereo dla każdego znaczy co innego.

Ale ten amplituner to dyskwalifikacja i tyle. Skróć tytuł, wywal "dobre" i już jest OK.

Po prostu szukasz stereo.

Z gówna bata na ukręcisz. Koniec. Kropka.

A co dla Ciebie znaczy dobre stereo?

Melodika to są Roth Audio Oli 40 a o nich dużo masz opini w necie. Sam miałęm Oli40 i słyszałem pylony wiec tak jak napisałem w pierwszej odpowiedzi

Melodika = dużo basu, mniej średnicy i przestrzeni.

Pylony = zupełnie odwrotnie

Pytanie czy bardziej zależy Ci na niskim mocnym basie czy na wiernej średnicy i przestrzenności dźwięku musisz sam zdecydować. Jak ktoś ma Ci powiedzieć które będą lepsze dla Ciebie i bardziej Ci się spodobają ? Dla mnie lesze są Pylony a dla Ciebie ?

Jeśli chcesz nowe kolumny nowe to w tej cenie nie dostaniesz wszystkiego i musisz iść na kompromis albo dobry bas albo dobra reszta.

full komplet

nie potrzeba rozgraniczac czy basu czy srodka czy przestrzeni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

solidne kolumny uniwersalne - zadne z nich nie sa i tak audiofilskimi ani "super" kolumnami

te przynajmniej maja konkretne przetworniki ktore swoje potrafią oddac

nie bedzie ani blado ani bez masy

zeby kupic dobre kolumny nowe trzeba wydac niestety wiecej kasy

wiec nikt Ci nie poleci bo głupio mowic kupujesz za 2,5 koła ale tu nie ma tego tam tamtego i tak na poczatek

zmien amplituner zmien tamto

przyjmij prawde ludzie sa dymani wydaja kupe kasy i kupuja zabawki

za 2k to masz doskonałe kolumny uzywane

z nowych nic nie masz - poza dziwacznymi wyborami

te tez bardzo dobre kolumny

Ukryta Zawartość

sensownie wydane 2 tysiace

zapomnij o podłogówkach- te zagraja o wiele lepiej

edit

oo na allegro widze cantony karat 300 za (niebywale smieszna kwote licytacja od 150 stan wzorowy nikt nie kupił hahaha) 150 zł - graja duzo lepiej od tych wszyskich podłogówek po 2k

beda sie do smierci przekrzykiwac czy pylon lepiej czy jakies inne dziadostwo

a preły lezą po 150 - no łeb mnie normalnie rozbolał :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

przepraszam za napisanie beda sie do smierci przekrzykiwac

nie mam na mysli tematu ani bioracych udział jesli by ktos odczuł ku sobie

przerza mnie poprostu jak nikłe jest zainteresowanie porzadnym sprzetem

i jak wielka robote (czarną i brudną jak sciek) zrobił marketing wmawiajac ludziom jakie to cuda czekaja w sklepikach

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Co kto lubi. MA, które podaleś jako podniecającą ofertę grają agresywna górą. Dla mnie krew z uszu.

Te Cantony świetnie grają? He, he. Nie dla mnie. Za darmo by nie wziął. A wyżej podaną Indiana Line już tak.

Jak widzisz założycielu wątku nie masz wyjścia. Musisz iść posłuchać osobiście i określić co ci się podoba, a co nie.

Będzie ci łatwiej pomóc.

przepraszam za napisanie beda sie do smierci przekrzykiwac

nie mam na mysli tematu ani bioracych udział jesli by ktos odczuł ku sobie

przeraza mnie poprostu jak nikłe jest zainteresowanie porzadnym sprzetem ktory mozna zdobyc cwierc darmo

i jak wielka robote (czarną i brudną jak sciek) zrobił marketing wmawiajac ludziom jakie to cuda czekaja w sklepikach

naprawde sie w to wierzy ze tam stoja cuda i wystarczy wybrac jedno z nich a bedzie suuuper

zmien amplituner zmien tamto a kolumny takie fajne sie wybierze ze ...

nic sie nie wybierze bo nic nie ma :)

ten ampltuner zniesie o wiele lepszy sprzet niz to co mozna wybrac z polki sklepowej

Frywolny truchcie

a co gra dla Ciebie - pylony?

tego ja za darmo bym nie wział - chyba ze na handel

nie wiem gdzies Ty slyszał te karaty ze "nie dla mnie" i "za darmo ani za dopłatą" ale chyba u goscia co je sam zrobił i nakleił naklejke

ps

nie nie graja agresywna gorą - i zadna krew nie leci

takie bajki to sie po forach tylko opowiada i powiela bo powielajacy je ma wrazenie ze jest fachura bo ten i tamten powiedział to samo

bajki maja tendencje do mocnego trzymania sie

sprawy nagradzane leja bajkopisarzom krew z uszu a dziadostwo

gra na poziomie audiofilskim

95% opiniujacych nigdy ich nie słyszało za to lubia powielac bajki gdzies wyczytane wierzac swiecie ze to co wyczytali to swieta prawda

- rosna bajki i rosna i obrastaja w legendy

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Słyszałem MA od tanich pierdziawek po drogaśne dumne serie. w różnym czasie, w różnych warunkach. Nie moja bajka. Nie wiem jak musiałbym dobierać resztę toru by móc je znieść u siebie.

Piszę to nie po to by się z tobą przekomarzać, tylko uświadomić, że są różne gusta i potrzeby, które mogą też wynikać z rodzaju słuchanej muzyki.

Z Pylonami problem chyba jest taki, że one same są tanie ale wymagają dobrego pieca. Słyszałem je z drogą elektroniką i grały super. Nawet te najtańsze Pearl. Normalnie są jednak kupowane z najtańszym sprzętem, który nie jest w stanie z nich nic wielkiego wycisnąć.

Z propozycji jakie tu padły, najbardziej neutralne byłby Indiana Line, trzeba teraz iść ze swoim wzmakiem i posłuchać.

Padło pytanie co ja rozumiem przez dobre stereo. Ha, ja bym zrobił rewolucję. Zamiast kolumn kupił używanego Cyrusa, Roksana, Exposure czy innego Creek'a, pchnął amplituner i kupił coś z Pylona za tyle ile zostało kapusty. To byłoby dobre stereo.

pytanie jest tendencyjne

czytaj co kupic za kolumny by miec najlepsze mozkliwe za 2tysiace

to nie jest pytanie jaki zestaw stereo bedzie dobry (najlepszy )

dla jednego dobra bedzie polka 5tys dla innego 20 tys

czwarty wysmieje pisanie jako o dobrym cene 2tys

pytanie jest jasne - jakie najlepsze kolumny kupie za 2 klocki

a nie jaki zestaw stereo stworzy taki ktory mozna bedzie nazwac dobrym

te kolumny sa poprostu sensownie wydanymi pieniedzmi na cos co ma wartosc

kiedys mozna bedzie zmienic i wzmacniacz

choc to nadal nie sa kolumny na ktorych dzieja sie cuda po zmianie wzmacniacza

zeby sie działy cuda to trzeba o wiele lepszych podstawkowców

i o wieeeeele lepszych podłogówek

ja bym wogole nic nie kupowł ze sklepu bo tam nic nie ma

za 2 tys to mozna robic cuda na kiju ale nie w sklepie

tam mozna otrzymac wyłacznie jako tako sensowny produkt

ktory sie nadaje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.