Skocz do zawartości
IGNORED

uszkodzone kopułki w Bowers Wilkins CM 1

strausss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako zadowolony użytkownik kolumn B&W CM1, mam pytanie bo podczas transportu moja druga połówka uszkodziła mi kopułki w kolumnach (czytaj: zostały wgniecione). Czy ma to wpływ na dźwięk? Pytam, bo na razie krew mnie zalewa i nie chce włączać kolumn... delikatnie mówiąc ;)))

I czy da się to jakoś naprawić?

raczej wymiana Cię nie ominie. Możesz próbować je wydłubac np przykleić patyk na klej na gorąco, albo rurką z podcisnieniem z odkurzacza.

Zniekształcone kopułki inaczej grają, ciszej.

a kolega z tym wpisem to tak poważnie czy żartuje?

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

osobiście przerabiałem takie usterki i polecam zakup takiej taśmy - najkrótszy kawałek jaki się da.kawałek nakleić na kopułkę, rozprowadzić po całej wgnieconej powierzchni patyczkiem do uszu i polo pociągać.jeżeli wgniecenie ma już kilka godzin, dni to niestety na pewno pozostanie zagięcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Witam,

jako zadowolony użytkownik kolumn B&W CM1, mam pytanie bo podczas transportu moja druga połówka uszkodziła mi kopułki w kolumnach (czytaj: zostały wgniecione). Czy ma to wpływ na dźwięk? Pytam, bo na razie krew mnie zalewa i nie chce włączać kolumn... delikatnie mówiąc ;)))

I czy da się to jakoś naprawić?

Wpływ ma, bo mieć musi, czy słyszalny to już inna sprawa, o ile wiem te tweetery mają tubkę wytłumiającą od drugiej strony, można ją wykręcić i dostać się od wewnątrz do kopułki. Metody siłowe jak ta z odkurzaczem odradzam, oczywiście nie uda Ci się bez rozebrania tweetera zrobić tego dokładnie, ale podejrzewam, że wszystko jest tam klejone, więc nawet nie próbuj.

• Moderatorzy

Tez przerabialem ten temat.Wizualnie niewiele zdzialasz.Zamawiaj nowe.

Zamawiać nowe kopułki, za spokojnie kilka stów i wymieniać całą parę po to by uniknąć lekkiego wgniecenia? Jeżeli oprócz wgniecenia nic nie zostało uszkodzone i uda Ci się delikatnie wyssać kopułkę, taśmą klejącą lub odkurzaczem na najniższych obrotach - to oprócz małego zagięcia głośnik będzie sprawny. A ewentualne zmiany w dźwięku będą (w najlepszym wypadku) na granicy percepcji. Zresztą wcale bym się nie zdziwił, gdyby się okazało, że kupno pary nowych tweeterów od B&W plus koszt wysyłki wyjdzie Ci podobnie cenowo jak kupienie używanych CM1... Pozdrowienia.

-----------------

Zamawiać nowe kopułki, za spokojnie kilka stów i wymieniać całą parę po to by uniknąć lekkiego wgniecenia? Jeżeli oprócz wgniecenia nic nie zostało uszkodzone i uda Ci się delikatnie wyssać kopułkę, taśmą klejącą lub odkurzaczem na najniższych obrotach - to oprócz małego zagięcia głośnik będzie sprawny. A ewentualne zmiany w dźwięku będą (w najlepszym wypadku) na granicy percepcji. Zresztą wcale bym się nie zdziwił, gdyby się okazało, że kupno pary nowych tweeterów od B&W plus koszt wysyłki wyjdzie Ci podobnie cenowo jak kupienie używanych CM1... Pozdrowienia.

Odkurzaczem aluminiowej kopulki nie wyciagnie.Sonicznie wgniecenie wg. mnie nie ma znaczenia ale optycznie nie radzilem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.