Skocz do zawartości
IGNORED

5.0 set w budżecie 6000-8000zł, KONIECZNIE biały

MMAchu

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszczeniem odsłuchowym będzie salon z aneksem kuchennym. Sam salon mierzy ~25m2, jednak jako, że jest to jedno pomieszczenie z kuchnią łącznie można liczyć 38m2. Całość będzie na początku pod coś klasy +/- Marantza SR6008 (może Denon?), w przyszłości dorzucę wzmacniacz stereo, jak również subwoofer. Nie ukrywam, że sprzęt ma być głównie nastawiony na muzykę (stereo) - 70% muzyka, 30% kino (oraz konsola). Słucham wszystkiego, od muzyki elektronicznej, rnb i rapu, przez rock kończąc na akustycznych klimatach. Sprzęt ma być uniwersalny z nastawieniem na dynamikę brzmienia, zależy mi na mocnym brzmieniu, otwartym, grającym równo z podkreśleniem dołu. Nie chciałbym również zbytnio schowanej góry. Te 8000zł przyjąłem jako kwota z górką... wolałbym chociaż kilkaset złotych taniej zejść bo i tak planowałem z początku połowę tego. Sprzętu jest dużo, jednak dość mocno ogranicza mnie wzgląd estetyczny pokoju, ponieważ stety niestety kolumny MUSZĄ być białe. Myślałem o opcji kupienia konkretnych stereo a resztę (tył i center) dobrać budżetowo. W tym momencie odpieram wszelkie ataki na takie rozwiązanie, miałem w ten sposób skompletowany jeden system - mimo różnic w charakterze brzmień zgrywało się to jak najbardziej ok a w moim przypadku i tak mam zamiar głównie używać stereo. Na celowniku były Dal Ikony 6 mk2 (z Dali słuchałem tylko Zensorów i Heliconów) jednak PODOBNO zakres dolny mają mocno przeciętny, szukałem również RX8 (słuchałem ich baaaardzo dawno temu) ale niestety już ich nie dostanę (chyba) w tym kolorze z racji wycofania ze sprzedaży. Macie koledzy, miłośnicy wszelkich dzwięków jakieś inne propozycje lub adnotacje do mojej wypowiedzi? Pozdrawiam

Witaj,

Biorąc pod uwagę pomieszczenie oraz Twoje preferencje, w kwesti elektroniki zwróciłbym uwagę na amplituner Denon AVR-X3000 lub jeszcze lepiej AVR-X4000. To amplitunery, które moim zdaniem najlepiej sprawdzą się w Twoich gatunkach muzycznych, biorąc pod uwagę Twoje preferencje do dobrego basu.

Marantz wyróżnia się wsród amplitunerow bardzo dobrym stereo, jednak jest to brzmienie raczej łagodniejsze w basie, większy nacisk położony jest na kontrole, środek pasma. Reasumujac w przypadku wyboru amplitunera Marant potrzebny będzie dobry subwoofer do muzyki (np. jeden z modelu Rel).

Najlepszym natomiast wyborem pod względem jakości dźwięku byłby amplituner NAD T757, którego moc, dynamika, kontrola są poza konkurencja. W takiej konfiguracji możliwe ze nie będziesz szukał w przyszłości wzmacniacza stereo. Wadajest wyższa cena oraz pewne ograniczenia w wyposażeniu w stosunku do japońskich konkurentów.

Kwestia kolumn - zwróciłbym Twoja uwagę na kolumny Dali Zensor 7 w komplecie 5.0, to bardzo przyzwoicie grający zestaw w dodatku elegancko wyglądający. Druga propozycja jest system Boston Acoustics A360 / A25 / A225C który także jest dostępny w kolorze białym. Są to dynamicznie grające kolumny, które także powinny w pełni Cię usatysfakcjonować. Ostatnia alternatywa jest zestaw QAcoustics oparty na kolumnach QA2050i. Brzmienie QAcoustics będzie najrówniejsze, dobrze wypełnione, bardzo spójne.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W cenie 5000zł zmieścisz się w secie Indiana Line Tesi w white piano - warto przemyśleć sprawę

http://sklep.rms.pl/indiana-line-zestaw-kina-domowego-5-1-tesi-54251-lb-242-542-742-basso922-white-piano-2

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Słuchałem Zensorów, Boston Acoustics i Qacoustics. Wszystkie te kolumny grają trochę inaczej (najbardziej spodobał mi się Boston) jednak wolałbym jednak coś klasę wyższego. Indiana line - nie słuchałem ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że 120mm przetwornik może zagrać tak jakbym chciał.

Wracając do kwestii Ikonów mk2, czy rzeczywiście powinienem się obawiać braku basu jeśli w końcu w przyszłości uzupełnię całość o subwoofer? Nie ukrywam, że "ciągnie" mnie w stronę tych kolumn. Kwestia czy uzupełnię bas odpowiednio subwooferem bo podobno średnica i góra to bajka. Nigdy nie użytkowałem DOBREGO subwoofera w muzyce także nie mam pojęcia czego się spodziewać.

Inna opcja w kolorze białym jaką znalazłem to KEF Q700, tutaj basu więcej niby ale opinie zróżnicowane. Z KEF słuchałem tylko serii R i to przez chwilę dawno temu, więc nawet nie pamiętam zbytnio jak to grało.

Zostaje jeszcze Monitor Audio Silver 8, Focal 816 - też info o dostępności w kolorze białym.

Czekam na dalsze odpowiedzi. Pozdrawiam i dzieki!

Dali Ikon 6 MK2 powinny spokojnie zapewnić Ci wystarczającą ilość basu, szczególnie że w przyszłości planujesz zakup subwoofera. Jest to oczywiście klasa wyżej niż zaproponowane przeze mnie kolumny. Kef Q700 nie będą miały zdecydowanie więcej basu, jest to bezpośrednia konkurencja Ikon, natomiast wybór jest uzależniony od indywidualnych preferencji. Seria R natomiast to świetna kolumna, jednak powyżej założonego budżetu.

Moim zdaniem powinieneś posłuchać Dali Ikon 6 MK2, Kef Q700, Monitor Audio Silver 8 oraz bardzo atrakcyjnych wizualnie i dobrych klasowo Triangle Color Floorstander. To kolumny, które także nie oferują dużo basu, jednak średnica i góra pasma jest wysokiej próby.

Wszystkie powyższe kolumny mamy fizycznie w salonie, tak więc zapraszam serdecznie na odsłuchy. U nas możesz porównać poszczególne propozycje w jednej sali, w identycznych warunkach na wybranych przez Ciebie modelach amplitunerów, wszystko jest fizycznie dostępne.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

PS. Z ciekawości sprawdzę jeszcze nowe Monitor Audio Silver 10 oraz KEF'a Q900.

Jeśli ktoś jeszcze słuchał jakiś konstrukcji wymienionych w temacie z chęcią dowiem się o nich kilka zdań. Pozdrawiam

. Na celowniku były Dal Ikony 6 mk2 (z Dali słuchałem tylko Zensorów i Heliconów) jednak PODOBNO zakres dolny mają mocno przeciętny

Mam je. Zakres dolnego uderzenia jest potęzny. Nie wiem skąd jest ta informacja. Chodz ja mam czarne. Białych nie słuchałem.

Chodz ja mam czarne. Białych nie słuchałem.

To pewnie dlatego... sam się zdradziłeś. Czarne są typowo do czarnej muzy, pewnie opinie dotyczył białych które jak wiadomo, służą wyłącznie do odsłuchu pieśni ludowych.

A tak na poważnie, słuchać na pewno będę tego co dostanę. Jednej rzeczy na pewno nie sprawdzę, czy Ikony 6stki sprawdzą się w 37-38 m^2?

Moje grały w 9 m, 23m2, Od września będą grały w 35m2. Jak poczekasz to Ci powiem. z Tego co głosnik prezentował w mniejszych pomieszczeniach nie sadzę aby miał problemy z 40 m

Na ten moment prawdopodobnie stanie na zestawie opartym o fronty MA Silver 10, z tym, że chwilowo mam inne problemy na głowie i muszę ten temat póki co na drugi plan odstawić.

B&W nową serię widziałem, słuchać nie miałem okazji. Wizualnie szału nie robią, niestety biały kolor w okleinie wygląda paskudnie. Silvery są "piano".

Temat stanął na całym secie Silver 5.0 (2x 10tki + Centre + 2x 2ki). Tytułowy budżet przekroczony dość znacznie ale jak zwykle Q21 wyleciał z taką propozycją, że nie sposób było odmówić. To już mój drugi, duży zakup u Nich, tak więc korzystając z okazji mogę tylko polecić. Kolejny raz przebili ofertą konkurencję, nie wspominając już o obsłudze. Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.