Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana 5.1 na 2.0/2.1

4key

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam zestaw KD składający się z Pioneer VSX-916 + DV-696AV + Quadral Quintas 500 + Jamo Sub 210. Zestaw ten kupiony i używany sporadycznie w większości do słuchania radia w stereo. Obecnie słucham radia internetowego z komputera i to jest 90 %.

Zdecydowałem iż wymienię niewykorzystywany w/w zestaw na w miarę dobry zestaw Stereo (amplituner stereo/sieciowy - jako, że głównie słuchamy radia internetowego) + 2 kolumny (myślę, że Jamo Sub zostanie lecz nie musi).

Na nowy zestaw chciałbym przeznaczyć ok.3500 ale wiadomo jak jest :)

Amplituner (musi być z radiem internetowym) i myślę, że będzie to Harman Kardon HK 3700 ( przy nim może pozostańmy). Chciałbym do niego dobrać jakieś "pasujące" kolumny w cenie ok. 1500 (mogą być DIY lub używane - ale wygląd ma znaczenie). Z tego co czytałem (jestem audio-laikiem) to do HK3490 polecane są (oczywiście w przedziale cenowym do 2000):

1.Indiana Line Nota 550/ Tesi 540

2.Magnat Quantum 655

3.Wharfedale Diamond 10.6

4.Tonsil Siesta/Fiesta

i wzbudzające na forach dużo emocji "trochę" droższe STX-FX300 (a w szczególności DIY na wzór SF Amati)

Oczywiście kolumny (cały zestaw) kupię po "odsłuchu" i sprzedaży tego co mam w domu. Możecie polecić też dobre miejce do "odsłuchu" na śląsku kolumn z w/w amplitunerem.

Pokój - prostokąt ok. 6x5 ~ 30 m2

Muzyka - wszystko, głównie radio i chill, house czasem trance i psy

Preferencje - raczej ciepło i przestrzennie (do "zrycia" łba mam Superluxy)

Proszę o pomoc w doborze i wyrozumiałość gdyż tak jak już wcześniej pisałem w sprawach audio jestem laikiem.

Witaj,

przed zakupem proponuję posłuchanie trzech amplitunerów sieciowych: wymieniony przez Ciebie Harman Kardon HK 3700 oraz konkurencyjne Yamaha R-N500 oraz Onkyo TX-8050.

Ze względu na wielkość Twojego pomieszczenia odsłuchowego zwróciłbym Twoją uwagę na kolumny Wharfedale Dimoand 10.6 lub nawet model wyższy 10.7, koniecznie Roth Audio Oli RA4 (szczególnie z amplitunerem HK), Melodika BL40 oraz Q Acoustics QA2050i. Ciekawym modelem może być także wyprzedawana teraz kolumna Kef C7. Każda z tych kolumn dobrze zagra z wymienionymi amplitunerami, gwarantując także prawidłowe nagłośnienie Twojego pomieszczenia.

Serdecznie zapraszamy do naszego salonu na odsłuchy, wszystkie kolumny i urządzenia (HK będzie w najbliższych dniach) są dostępne od ręki, wszystko możesz posłuchać, porównać w jednych warunkach co daje Ci możliwość dokonania dobrego wyboru.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wzmacniacz/amplituner HK podoba mi się wyglądowo i wolałbym nowy a kolumny mogą być używane.

Skąd pomysł na kolumny.. czytałem "trochę" postów na tym forum.. jako, że 3700 jest nowym modelem szukałem pod kątem dopasowania do 3490.. i wypisywałem te w cenie ok.1500.. Gdybym chciał wypisać wszystkie polecane to jadąc na "odsłuch" musiałbym poświęcić ze 2 dni a i tak na 100 % zestaw zagra inaczej u mnie w domu.

To co komuś się podoba/słyszy nie musi wcale się podobać mi. Chciałbym mieć przygotowanych 3-5 zestawów do "odsłuchania" za jednym razem a jak wiadomo po miesiącu od zakupu okaże się, że jednak można było kupić coś innego, bo pojawi się niepowtarzalna okazja np: na jakimś portalu ogłoszeniowym.

Dlatego kupuję .. ustawiam tak by mi najbardziej pasowało i nie czytam żadnych tematów "Audio".

Zobaczę tą Yamahę i Onkyo na żywo.

Dziękuję Q21 za zaproszenie ale mam parę kilometrów do Pabianic... chociaż może mnie czekać wyjazd na kurs do Gdańska więc chętnie wpadnę.

Dlatego kupuję .. ustawiam tak by mi najbardziej pasowało i nie czytam żadnych tematów "Audio".

Skoro nie przywiązujesz żadnej wagi do odsłuchów, to po co pytasz o zdanie innych, które musi być oparte na odsłuchu lub wyczytane w teście opartym na odsłuchu. Przeczysz sam sobie.

Czytaj kolego "smog" ze zrozumieniem... PO zakupie sprzętu.. ustawiam go tak by mi pasowało i nie czytam nic na temat "Audio" (bo za miesiąc może się okazać, że jest promocja na mój zestaw) .. aż do następnej zmiany czyli jakieś 5-7 lat.

Podoba mi się HK 3700, chciałbym aby to on zastąpił mojego Pioneer-a i pewnie tak się stanie nie wiem i nie mam pojęcia jak dobrać do NIEGO kolumny pod względem parametrów.. dlatego wszedłem na to forum i zacząłem ten post (zapoznając się wcześniej z podobnymi tematami na forum). Kolumny kupię TYLKO I WYŁĄCZNIE po "odsłuchu". Szanując pracę innych i nie chcąc zawracać im d..y chiałem wybrać 3-5 kompletów do "odsłuchu". To, że wygrzanie, pomieszczenie, kable będą miały wpływ na jakość zdaję sobie sprawę czy to usłyszę/wychwycę nie wiem.

Wybierając zestawy z 1 posta sugerowałem się głównie ceną (nowe) tak jak wcześniej pisałem ok.1500 (choć nie jest to górna granica), "waszymi" opiniami i doborem do HK 3490.. gdyż o 3700 nie ma jeszcze opini.

• 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.