Jump to content
IGNORED

Sylabity Onkyo TX-NR 525 + Jamo S 526 HCS

maldi133

Recommended Posts

Witam wszystkich,

od paru dni mam problem z bardzo wyraźnymi sylabitami wydobywającymi się głównie podczas oglądania TV na dekoderze NC+ mediabox. Problem jest również słyszalny podczas słuchania muzyki ze Spotify lub Pendriva. Sprzęt jaki posiadam to amplituner Onkyo TX-NR 525 oraz zestaw 5.0 Jamo S 526 HCS(mam go ok 2 miesiące od nowości). Przednie kolumny podłączone kablem 4mm pozostałe 2.5mm. Dekoder podłączony do ampli kablem hdmi 1.3. Dekoder sprawny ponieważ próbowałem innego i również były słyszalne sylabity. Próbowałem różnych ustawień ampli, jednak problem był dość słyszalny i denerwujący. Zaznaczam że wcześniej nie było owego problemu. I moje pytanie czy można to jakoś zniwelować lub ograniczyć ? Czy to taka charakterystyka ampli i głośników lub jakaś usterka ?

Proszę o pomoc lub jakieś sugestie

Pozdrawiam

Przyczyn należy szukać głównie w kolumnach, konkretnie przetwornik wysokich tonów zapewne podkreśla pasmo sybilantów i syk mamy zapewniony:0 najprostsze wyjście, to wymiana kolumn. Pamiętać należy też o samych nagraniach niestety te też bywają różne i nawet kolumny niepodatne tak bardzo na ten efekt mogą denerwować:)

Zakładam, że kolega bawił się już kalibracją amplitunera?

Chłopakowi nie świszczało a teraz świszcze? Tzn nie jest to kwestia niewłaściwie dobranych kolumn.

Czy w ostatnich dniach podłączałeś jakieś nowe urządzenie do ampli?

Odłącz urządzenia HDMI z amplitunera (zakładam, że nie odtwarzasz przez HDMI) podczas słuchania muzyki i sprawdź czy nadal masz ten efekt. Kiedyś miałem to samo, gdy był podpięty lecz wyłączony tuner kablowy do amplitunera.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Dzięki za porady. Podpiąłem tuner NC+ pod inne wejście HDMI w ampli niż dotychczas i o dziwo problem zniknął, tzn. jest tak jak przed problemem czyli dobrze. Jednak czy świadczy to o jakieś usterce w tym wejściu HDMI, źle przesyła sygnał?

Dzięki za porady. Podpiąłem tuner NC+ pod inne wejście HDMI w ampli niż dotychczas i o dziwo problem zniknął, tzn. jest tak jak przed problemem czyli dobrze. Jednak czy świadczy to o jakieś usterce w tym wejściu HDMI, źle przesyła sygnał?

Jesli HDMI dziala, to nie, bardziej o tym, ze cos sie indukuje w sasiednim do niego obwodzie.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.