Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 7240PE-szumy w prawym kanale.

Tomek_Iran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych ;)

Mam problem z NADem 7240pe a mianowicie w prawym kanale występują szumy. Niezaleznie od polozenia potencjometru głosnosci szumy mają takie same natęzenie.

Dzwięk w prawym kanale jest taki sam jak w lewym czyli nie brakuje mu ani basu ani wysokich.

Jest to o tyle zagwostka ze szumy czasami ustepują i kilka godzin ich poprostu niema.

Na drugi dzien włączam sprzęt i znów słyszę irytujące dzwięki. W słuchawkach jest tak samo.

Licze na podpowiedzi i z góry dzięki ;)

Napięcie na wyjsciach głosnikowych to : lewy 4mV a prawy skacze od 9 do 30mV. Ostatnio skręcilem juz potencjometr od biasu w prawej koncowce bo napięcie wynosiło ponad 10V DC i bałem sie o podzespoły więc wolałem skręcic potencjometr.

To wskazuje jednoznacznie na problem w obszarze końcówki mocy. Poczekaj chwilę.

Czy sprawdzałeś napięcie stałe na wyjściu i prąd spoczynkowy?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Nie znajdziesz ich, ponieważ ich tam nie ma. Ta końcówka ma trochę inną konstrukcję niż większość. Procedura regulacji też jest trochę inna. Na stronie 5 instrukcji serwisowej jest dokładnie opisane jak to zrobić. Gdyby był jakiś problem to pisz. To nie będzie powód szumów, ale najpierw trzeba sprawdzić regulacje czy są zgodne z założonymi.

Sprawdź jeszcze co to są za elementy BK1 i BK2. Według schematu to jakieś styki które łączą wyjście z tranzystorami końcowymi, ale nie jest jasne czy to są przekaźniki czy też coś innego. Znajdują się w okolicach tranzystorów końcowych.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Napięcia na wyjsciach mierzylem własnie tak jak w instrukcji a regulacji dokonywalem wlasnie na 8 omach itd czyli tak samo jak w instrukcji.

Nie bardzo rozumiem ta druga regulacje Idle. Jest tam mowa o rozlutowywaniu czegos przy rezystorach.

Jutro to zrobię, a te bk1 i bk2 wyglądaja mi na jakies "dziwne" przekaźniki" jutro wylutuje jeden z nich i wstawię zdjęcie.

Dzięki za pomoc stern, do jutra ;)

Ok, spróbuj się zorientować czy te BK da się rozebrać i jakoś przeczyścić styki. To nie koniecznie musi być powód ale może być.

Zanim wylutujesz ten BK, to sprawdź czy te szumy występują również wtedy gdy przełączysz kolumny do gniazd B i przestawisz przełącznik głośników też na B.

Rezystory o których mowa w instrukcji są rezystorami na których mierzy się prąd spoczynkowy podczas regulacji. Normalnie są one zwarte poprzez jakąś zworkę, którą należy rozewrzeć na czas pomiaru i regulacji tego prądu, a po tem przywrócić tak jak była. Nie mam pojęcia jak fizycznie jest ta zworka zrealizowana. Może to być kawałek drutu, albo kropla cyny w odpowiednim punkcie. To wizualnie trzeba sprawdzić, ale to w sumie nie jest jakieś bardzo istotne.

Na razie trzeba sprawdzić ten BK i przełącznik wyjść, ponieważ oba te elementy mają styki przez które płynie sygnał do głośników i które mogą powodować szumy.

Czesć stern.

Wylutowałem BK1 i BK2. To coś w rodzaju przekaznika(taki sam styk, jednak w srodku brak cewki) czyki są zwarte cały czas, moze nie powinny być, nie mam pojęcia. W kazdym razie przecisiłem te styki drobnym papierem sciernym. Szumy pocichły znacząco. Jednak dalej sa słyszalne w prawym kanale i cichną zupełnie ok 10 sekund od wyłącznia wzmacniacza.

Biorę się za wylutowywanie przełącznika wyjsć głosnikowych, gdyż teraz(przysięgam ze wczesniej nie) słysze róznicę kiedy przełączam między A, B, Off i A+B. Raz jest głosniej raz ciszej.

Te styki BK powinny być zwarte ponieważ w przeciwnym razie sygnał nie dotrze do głośników.

Jeśli coś nie jest w porządku z przełącznikiem głośników to trzeba go również przeczyścić. Jeśli to nie pomoże to będziemy się dalej bawić

Ok, wylutowałem selektor(sporo zabawy przy tym było) rozebrałem i przeczysciłem tak samo drobnym papierem. Były dośc mocno zaśniedziałem w tych miejscach po których przesuwaja się blaszki. Jutro sprawdzę efekty bo szczerze mówiąc dzisiaj dwoi mi sie i troi juz w oczach od sztucznego swiatła :) Prysnał bym jeszcze Kontaktem PR bo taki tylko mam przy sobie, może trochę zakonserwuje środek. Co o tym myslisz?

Przeczyscilem ten selektor drobnym papierkiem przy wylutowywaniu nie obyło się bez incydentów typu oderwane punkty lutownicze :D Na szczescie nie uzywane potrzebne do "solidnego" przyczepienia elementu. Złożyłem wszystko - szum zniknął. Sprawdze zaraz ponownie bo dopiero wrócilem z pracy. Czasem przy włączaniu jest uderzenie w glosnikach. Tak czy inaczej nie pogardził bym takowym selektorem gdyż ten po złożeniu działa inaczej niz przedtem. Tzn Teraz kiedy wyjscie powinno być odłączone czyli w pozycji OFF gra system B a kiedy powinien grac B gra system A. A+B nie działa w ogóle. Na 99.9% jest to moja wina przy składaniu selektora. Robiłem to uwaznie i w takiej pozycji w jakiej zastałem go złozonego czyli ulożenie blaszek itd. Jednak....Będe jeszcze z tym walczył i napisze co i jak :)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.