Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrać fine arts a-9000 luxmana l-400 czy a-384

Adam_53677

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój pierwszy post pierwszy wzmacniacz stereo i pytanie....

Mam do wyboru 3 wzmacniacze wymienione w temacie, który z nich będzie najlepszy??

Docelowo będzie grał z CD i gramofonem.

Kolumny na razie tonsile ale niebawem będę coś zmieniał pod zakupiony wzmacniacz.

pozdrawiam

Grundig a-9000 jest naprawdę wydajną integrą,z drivem na dole i muzykalnością na średnicy.Słuchałem z cd w komplecie i na focalach na linii transmisyjnej u kolegi wielokrotnie.Końcówka accuphase 300x (chyba) pokazała lepszą klasę,ale barwa i drive był triszk lepsza po stronie Grundiga jak dobrze pamiętam.

Grundig A-9000 to udany wzmacniacz, świetna barwa i szeroka scena świadczą o klasie tego wzmacniacza, ale... szansa na zdobycie full oryginału jest niewielka, praktycznie zawsze jest coś nie tak... nie oryginalne tranzystory, tanie zamienniki układu STK i inne kombinacje, po licznych awariach, degradują brzmienie tego wzmacniacza, miałem takie trzy wzmacniacze u siebie więc wiem jak to wygląda. Druga sprawa to wiek i związane z tym wysychanie kondensatorów, praktycznie na pewno będziesz miał wyschnięte kondy w zasilaniu i tym samym braki na dole pasma,sama wymiana jest prosta i nie droga, do zasilania można dać czarne nichicony z serii muse, oczywiście przy zachowaniu fabrycznych pojemności. Te same problemy będą dotyczyły również leciwych Luxmanów...także fajne jest to vintage, ale same z tym problemy, przed decyzją o kupnie oglądnij/posłuchaj! sobie to dobrze i nie daj się nabić w butelkę.

tez miałem troche takich i nie tylko tak wiekowych

naczytałem sie kiedys o tych wysychaniach i pokusiło mnie (po cholere;) oddac do regeneracji swietny wzmak liczac ze przeciez powymieniaja i bedzie grał 2x lepiej za maly wydatek

bajki - nic tam lepiej

stare były tak samo dobre jak nowe (i to juz ponoc lepszej klasy)

pewnie ze to moze wystapic ale niekoniecznie w 25 letnim sprzecie granym po 5 godzin dziennie (ktory zreszta pracuje w dosc niskiej temperaturze)

jakbys kupował z 60 roku sprzet ktory intensywnie był grzany to co innego

a nawet kiedy sa troche wyschniete to ta zmiana nie jest czytelna na pierwszy rzut ucha

" wszystko psujace kondensatory" to sa o wiele przereklamowane

ps

oryginale kondensatory w philipsie z 70 roku nie powoduja zadnych braków "na dole"

dól to ma tak soczysty jak mało ktory o wiele nowszy

nie ma dynamiki odpowiedniej i szumi z trafa ale o brakach na dole to mozna zapomniec a mają 50 lat i chodzi jak grzałka

wiec powinny byc wyschniete do zera i wogóle nie trzymc pradu - jednym słowem nie grac

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

no jak ma byc - tak jak radzili znawcy

ponoc cwiercwieczne sie wymienia bo to juz nie to

tym bardziej na lepsze

kiedys wierzyłem w takie bajki

teraz mam duzo dystansu do nich - nie mowie ze nie ale .....

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Jeśli model był topowy i grany w normalnych warunkach to 25 lat mu nie zaszkodzi. Kiedyś dartman badał pojemność kondów w Yamasze B-2 na V-fetach z bodaj 1981 roku. Robił to serwis firmowy. Wszystkie niemal idealnie trzymały założoną pojemność. A problem z STK w A-9000 oczywiście występuje ale nie dotyczy taniego zamiennika tylko faktu iż nie jest dostępna starsza wersja tego układu która dźwiękowo była znacznie lepsza.

no jak ma byc - tak jak radzili znawcy

ponoc cwiercwieczne sie wymienia bo to juz nie to

tym bardziej na lepsze

kiedys wierzyłem w takie bajki

teraz mam duzo dystansu do nich - nie mowie ze nie ale .....

To nie są bajki, tylko wszystko trzeba robić z głową, a nie małpować.

20 lat to dużo dla małych pojemności np. 2.2u 4.7u 6.8u itd w elektrolitach. Trzeba je po prostu sprawdzić - miernik z pojemnościomierzem kosztuje 30zł. Jak wyjdzie że małe są do wymiany to warto spr. i duże, bo to może być efekt długiego leżakowania gdzieś na strychu

nie musisz mnie juz uswiadamiac ze trzeba ;)

chodzi o to by nie budowac histori ze juz prawie napewno to wszystko wysiadło

bo te historie to sa raczej odwrotne - prawie napewno nie wysiadło

i prawie napewno jeszcze dluuugo nie wysiadzie

trzeba miec "niefart" "pecha" " złego sprzedawce" zle uzytowane" " nedzny produkt"

by prawie napewno było "wysiadniete"

Okej tylko, że ja mam przed sobą dwa A-9000 jeden po wymianie kluczowych kondów, drugi nie tykany i jakoś za cholerę nie chcę to grać tak samo.... Teraz krótki test coś z albumów od Massive Attack potencjometr na godz.12 i wszystko staje się jasne co gra, a co ledwo zipie, wszelkie braki nagle wychodzą na wierzch.

Jeśli model był topowy i grany w normalnych warunkach to 25 lat mu nie zaszkodzi. Kiedyś dartman badał pojemność kondów w Yamasze B-2 na V-fetach z bodaj 1981 roku. Robił to serwis firmowy. Wszystkie niemal idealnie trzymały założoną pojemność. A problem z STK w A-9000 oczywiście występuje ale nie dotyczy taniego zamiennika tylko faktu iż nie jest dostępna starsza wersja tego układu która dźwiękowo była znacznie lepsza.

Tu jest oryginał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko co z tego skoro ze względu na zmianę napięcia w gniazdku ma się stosować znacznie wytrzymalszy układ STK3152III.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

okey

tegu nie kupuje sie takich klocków raczej bez znajomoosci stanu a tylko ze działa i swieci ale od pajonata ktory gwarantuje ze jest swietny stan

to juz ciezko stwierdzic na oko

jesli ktos go nie zajezdził i nie zadusił tonami gazet na wierzchu to bedzie działał jesli zajezdził no to cóz :p

to własnie jest ten "pech"

pewne ryzyko jest wliczone - tego sie nie uniknie ale nie znaczy to ze uszkodzenie obowiazkowo musi wystapic bo musi i juz :)

Niczego nie żałuję, skoro są tu osoby które wydają więcej na kabel sieciowy niż ja za tego A-9000... tym to trzeba dopiero współczuć :D a tak przynajmniej zbieram doświadczenia, co do wymiany kondów to są grosze nawet przy zastosowaniu tych teoretycznie najlepszych.

ja tam nawet nie mysle ze Wasc zalujesz

zazdroszcze klocków - i nie ma znaczenia z jakim kondami

przyjme za dobra cene tego co to "nie gra" :)

Dziękuje za podpowiedzi.

Waham się między a-9000 a luxem a-384. Jak często pada w A-9000 układ STK??

Przy NORMALNYM użytkowaniu będzie żył w nieskończoność, za to jak podłączysz jakieś wielkie szafy 4Ohm i będziesz urządzał wieś-party :) na niebezpiecznych dla słuchu poziomach głośności może szybko paść... Moja rada jeśli już kupisz z oryginalnym układem STK3102IV (prawie niemożliwe) i będziesz podłączał do tego w miarę "łatwe" kolumny to może zostać, natomiast jeśli będzie tam STK3102III (wersja gorsza, mocno się grzeje) radzę to wymienić na STK3152III

• 1 miesiąc później...

Trochę wrócę do tematu mimo że ucichł.

Nie wiem czy już coś zakupił autor, ale pragnę podpowiedzieć że STK3102IV czy STK3102III w żadnej sposób nie ma sensu montować... Jeden padnie bo napięcia nie wytrzyma, drugi albo się zagrzeje, albo i jedno i drugie.

Dziś montuje się STK3152III, kupić można np. tu:

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze pytanko do grundiga a-9000. Wydaje mnie się, że były produkowane takie dostosowane na 230V już wtedy. Jeżeli to prawda, to czym się różniła budowa wzmaka skoro tam STK3102IV wytrzymuje? Tylko trafem przystosowanym do 230V, które podaje właściwe napięcie na układ?

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Trochę wrócę do tematu mimo że ucichł.

Nie wiem czy już coś zakupił autor, ale pragnę podpowiedzieć że STK3102IV czy STK3102III w żadnej sposób nie ma sensu montować... Jeden padnie bo napięcia nie wytrzyma, drugi albo się zagrzeje, albo i jedno i drugie.

Dziś montuje się STK3152III, kupić można np. tu:

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze pytanko do grundiga a-9000. Wydaje mnie się, że były produkowane takie dostosowane na 230V już wtedy. Jeżeli to prawda, to czym się różniła budowa wzmaka skoro tam STK3102IV wytrzymuje? Tylko trafem przystosowanym do 230V, które podaje właściwe napięcie na układ?

Mam problem z Marantzem PM 80 mkII.

Czy zmiana STK3102IV na STK3152III wymaga dodatkowych prac?

Czy oprócz zmiany układu trzeba coś jeszcze zmienić/dostosowac?

pozdrawiam

A

Ukryta Zawartość

Nie wymaga niczego więcej.

Warto nadmienić że dźwięk może się troszkę pogorszyć na 3152III. Tylko oryginalny STK3102IV miał w sobie to "coś".

Od razu uprzedzę że oryginały tych STK są niedostępne od baardzo dawna, więc proszę nie popadać w euforie gdy ktoś znajdzie, bo to china.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.