Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze kolumn do 3000 zł

Grzesh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam sie do szanownego grona z pytaniem. Mój sprzęt grający bardzo się zestarzał i chciałbym zacząć powolna zamianę. Niestety nie stać mnie na zmianę całości, czyli odtwarzacza cd, wzmacniacza i kolumn. Dlatego na pierwszy ogień idą kolumny. Obecnie mój sprzęt przedstawia się tak: Kolumny TDL RTL 3 (Właśnie stały się pełnoletnie i na nie czas nastał), odtwarzacz cd Pioneer PD-S707, wzmacniacz Yamaha RXV-630 (wzmacniacz do kina domowego jednak coraz bardziej przychylam się że zmienię go na stero).

Na kolumny planuje wydać do 3000 zł. Muzyka jaką słucham to najczęściej Mike Oldfield, J.M. Jarre, a przede wszystkim Schiller, choć od czasu do czasu lubię powspominać i posłuchać pop i dance z lat 80’ (Fancy, Bad Boys Blue) ... Niestety nie mam możliwości odsłuchu, może jakbym bardzo się postarał to uda mi się pod koniec marca skoczyć do Warszawy, ale chciałbym pojechać do salonu przygotowany ponieważ nie jestem na bieżąco z obecną ofertą. W szybkiej rozmowie ze znajomym polecił mi on kolumny PSB IMAGE T5, jednak mało jest o nich w necie po polsku, ale biorę je pod uwagę jak będę wybierał się na odsłuch. Czy może ci zaproponować mi coś jeszcze?? Będę bardzo wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam

Witaj,

podaj proszę jeszcze wielkość pomieszczenia odsłuchowego, Twoje preferencje brzmieniowe. Dopiero wtedy będzie można zaproponować konkretne rozwiązania. Zakładam, źe w przyszłości będziesz korzystał ze wzmacniacza stereo.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedź,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno namawiałbym na posłuchanie kolumn Audio Academy Phoebe III. Myślę, że w Twoim pomieszczeniu ilość basu powinna być wystarczająca, natomiast docenisz jakość, szybkość i kontrolę.

Drugą propozycją, niestety trochę droższą, ale warto zainteresowania są kolumny Epos Epic 5. To dosyć duży, rytmicznie, szybko grający zestaw z bardzo dobrym wypełnieniem. Z cieplejszym brzmieniem natomiast będziesz miał do czynienia przy odsłuchu kolumn Tannoy Mercury v4i.

Moim jednak zdaniem najlepsze brzmienie w danym przedziale cenowym uzyskasz, kupując dobrą kolumną podstawkową, koniecznie przesłuchałby Epos Elan 15, Dali Ikon 2 MK2 oraz Focal Aria 906.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za sugestie (do Q21, wolałbym kolumny wolnostojące) na pewno skorzystam, tak jak pisałem na koniec marca planuje udać się do stolicy i czegoś posłuchać. Myślę że w kwietniu zdołam odłożyć kasę i wtedy dokonam zakupu. Może pytanie będzie dziwne ale czy ktoś mógłby mi napisać jak polepszy mi się jakość dźwięku zmieniając kolumny (oczywiście to na początek, wzmacniacz w przyszłym roku). Przyznam że nie narzekam na moje stare TDL'e jednak zdaje sobie sprawę że przez te 20 lat technika poszła na przód i nowsze zestawy grają lepiej... Z tym tylko co to znaczy lepiej?? Mam nadzieje że to będzie tak jak kiedyś z kupnem samochodu, jeździłem Polonezem i nie narzekałem, jednak dopiero jak kupiłem nowego Seata wtedy zrozumiałem jaka jest różnica... czy tu w przypadku kupna nowych kolumn także będzie odczuwalna taka różnica?? Może to dziwne pytanie ale nie chciałbym się też rozczarować wydając 3000 zł i nie poczuć różnicy.... Zdaję sobie sprawę że zmiana wzmacniacza spowoduje także polepszenie jakości muzyki. Trochę szkoda mi zamieniać wzmacniacz na stereo (przede wszystkim szkoda koncertów i płyta Jarre AERO specjalnie nagranej z dźwiękiem 5.1) ale jednak muzyka to 90% czasu wykorzysytawanego obecnie przez wzmacniacz.

Oczywiście zdaję też sobie sprawę że ważną rzeczą jest sam odsłuch dlatego też najbardziej właśnie nastawiam się na tę czynność.Dlatego jeśli ktoś ma jakieś sugestie to czekam na propozycję.

Czy ktoś słuchał tych kolumn PSB IMAGE T5, pytam ponieważ mogę je nabyć w dobrej cenie, jak mają się one do Epos Epic 5?

technika poszła do przodu :)

pewnie gdzies na marsie moze i poszła

technika poszła do przodu ale mysl "jak robic by zarobic na technice" o wiele bardziej do przodu

technika do przodu to 20 000

w taniznie technika do prziodu ale mysl do tyłu

zeby to za 20000 miało wyrazna przwage ;)

zyjesz w swiecie dealnym - ktory nie istnieje

nowe - bo technika do przodu to mrzonki

ps

mozna by zrobic cudowne kolumny na "nowej technice " za "niska" cene ale nikt tego nie zmaierza zrobic i nie zrobi - chyba ze Ty sam :)

nie tylko technika do przodu ale jeszcze marketing do przodu

nowe zestwy graja lepiej - tak tak napewno ;))))

jedno co poszło do przodu to echo z przodu echo z tyłu - wielkie rozchodzace sie efektowne echo , piekne prawie 3 wymiarowe (jeszcze troche marketingu a bedzie i 5 wymiariowe - w czasie)

tu technika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co bys sie nie zadziwił tym postepem techniki ;)

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

o widzisz Grzesh-u

jakis człowiek mowi zes sie napocił :) i wysrał :)

Panie Cep...

lubisz zwiezle krotko i na temat?

w oparciu o jedną jedyna w swoim rodzaju mysl bazową?

bym Ci na miejscu autora napisał takową - pierd...sie

jesli to jam sie napocił i wysrał - mysl bazowa dla ciebie ta sama

ps

nie odkryłes głebi gdzies?

twoj problem

głebia jest prosta nie ma w sklepie niczego porównywalnego nawet z tdl rt3

to b.dobre kolumny -nie dla pierwszego z brzegu oczywiscie

by dzis kupic podobne trzeba by wydac wielokrotnosc 3 k - nie zalecam

mozna byc idiotą oddac je za drobne i kupic za 3 klocki duzo gorsze - odradzam

kupic odpowiedni wzmacniacz - doradzam

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Hmm... Czyli według Ciebie erazm2'e moje TDL nie są takie złe... Żeby zagrało "lepiej" trzeba wydać więcej, więc chyba nie jest to gra warta świeczki. Przyznam że liczyłem, nie znajac sie zbytnio, ę wydam 3000 zł i będę miał kolumny grające dużooo lepiej :( Co w takim wypadku radzisz?? Zostawić sprzęt, czy może lepiej na początek zmienic wzmacniacz??

na prawdziwy poczatek to po latach posiadania proponuje sie dowiedziec co posiadasz

dowiaduj sie po szedzku norwesku niemiecku japonsku ;) - obojetne

dowiedz sie co masz skad sie to wzieło i dla kogo to jest

naprawde potrzeba to zrobic - to nie zabawka dla pierwszegop z brzegu - powodzenia :)

transmisyjne wypelnione kolumy po 1000funta osiagajace w testach w zaleznosci od modelu od 30 do 40 ptk z nagrodami what hi -fi nie sa dla idiotów

w przeciwienstwie do "media" marketów

No to już się trochę pogubiłem... Najlepiej byłoby żebym wziął swoje TDL'e i pojechał z nimi do salonu i porównał z takimi PSB IMAGE T5 lub Audio Academy Phoebe III proponowane wcześniej przez Q21, ale chyba czegoś takiego nie da się zrobić.... Czy mam rozumieć że kolumny za 3000 mogą grać "słabiej" niż moje obecne?? Miałem nadzieję na konkretna odppowiedź "tak te kolumny są dużo lepsze i zagrają lepiej".... Tak jak pisałem słucham muzyki instrumentalnej elektronicznej np. Schiller. Co lubię przede wszystkim ciepły mocny bas...

na moje

to zalezy od warunków

ogolnie tak sa duzo lepsze

moze z sonym es je wypróbuj troche masz wyboru zacznij od kupienia nie przeplaconego np.7xx (1,1 k) - mozna spokojnie to zrobic

dowiedz sie ktore wartosciowe i za ile

- unikaj niskich modeli - seria 5 bedzie ku uwadze ale nie we wszystkich modelach

sony przyda sie dłuzej - nawtet gdybys sie decydował wymieniac i kolumny

wystaw w handel "wzmak" ktory masz i "zapisz sie" z pytaniem - czyli obczytaj klub sonego

ps

nie koniecznie było by najlepiej (nawet gdyby sie udało) bo oni tak Cie ustawią i tak polacza ze TDL wypadna słabo a ich niczym cuda na k...

z czasem kij w chałupie zniknie , cuda zwietrzeja a zostanie smrod watpliwosci

Zostaw kolumny. Wymień wzmaka na jakąś dobrą używkę. Potem wymień źródło, a jeśli to nie będzie cię zadowalać to zacznij myśleć o wymianie kolumn. Oczywiście na używane. Nie ma na razie sensu kupować kolumn do reszty toru który posiadasz. Nie pchaj się w nic nowego...

Co do epic 5. starsza seria eposa ES jest wibitna! nowsza seria M jest nawet fajna, epic natomiast to PORAŻKA. używane kolumny za 300-400zł mają więcej naturalności niż te epiki.

moze 770 (podobno) z wycofana górą - jesli cdek jest z wypchnietą krzykliwą (podobno ) i kolumny tez dosc ostro to

wlasnie ten model

moze jakis rotel popytaj o podobny

z porzadna srednicą

jak cos znajdziesz to konsultuj - ktos cos podpowie , gdzie szukac dalej czy "cus"

OK czyli rozumiem na początek wymienic wzmacniacz... Ten Sony 770 na allegro kosztuje 1609 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do licytacji... czy coś takiego?? Przyznam że Sony nie kojarzyło mi się z dobrym brzmieniem, raczej zawsze Denon czy Yamaha, a Sony to sprzęt dla każdego.... ale co ja wiem /-: . Może jakieś inne propozycje wzmacniacza??

Ukryta Zawartość

ojojoj ;)

musisz naprawde sporo chocby poczytac zanim zaczniesz ufac w to co "wiesz" :)

yamaha i owszem ale nie ta i daleeeeko dalece nie ta i całkiem niekoniecznie w tym zestawieniu

wszystko potrafi i wszystko moze nic nie potrafic

sony to tez złom

tylko wszysko zalezy jaki sony

jaka yamaha

jaki denon

ja tez nie i nic to znaczy - niewiele słyszałem jednym słowem :)

w tej muzyce moze byc nawet lepiej niz dobre - zalezy tez co dla kogo oznacza dobre

Grzesh

napisz na prv do rafal735r (sporo przrobił pomiedzy sony/denon) moze cos Ci doradzi jesli sie mocno pogubisz w tym wszystkim

1600 to nie wydawaj ;)

taniej mozna by sie zabujac kolo pma1520 - wcale nie powiedziane ze bedzie gorzej problem dobrania

zyskalbys dodatkowo obok b.dobrego wzmacniacza swietny przetwornik d/a

pominiesz stosunkowe "dziadostwo" z cd i zniknie pewna czesc problemu

Niestety koledzy mają rację. Twoje kolumny to nie jest mistrzostwo świata, ale złe wcale nie są. Może być tak że wydasz 3000 zł i będzie grało dużo gorzej. W Twoim systemie najsłabszym elementem jest wzmacniacz. Zaczął bym wymianę właśnie od niego. Ale nie wydawaj na niego więcej niż 1200 zł - w tej cenie są już przyzwoite używane wzmacniacze. Wydając dużo więcej na nowy - nie uzyskasz żadnego przyrostu jakości.

Żeby go właściwie dobrać - musiałbyś precyzyjnie określić w którą stronę chcesz iść z dźwiękiem. Co jest OK, czego Ci brakuje, co chciałbyś uzyskać ? Dźwięk ma być cieplejszy czy jaśniejszy ? Zastanów się najpierw nad tym.

• 2 tygodnie później...

No i przespałem się z tym problemem (kilka nocy) i tak czego oczekuje od dźwięku... Teraz uważam że bas nie jest zły choć czasem mógłby być mocniejszy (głębszy). Wysokie tony grają dośc poprawnie ale często wydaje mi się że bardziej świszczą (nie wiem jak to inaczej nazwać) zamiast wydawać taki dźwięk jak powinny. Średnie tony to chyba najgorszy element całego zestawu, dla mnie po prostu nie jest do końca czysty to znaczy dźwieki jakby nakładały się na siebie i czasem ciężko usłyszeć wszystkie dźwięki jakie w danym utworze powinny być... Może bardziej obrazowo, dla mnie powinno być bardziej słychać poszczególne instrumenty (a właściwie nie instrumenty a dźwięki ponieważ najczęściej słucham muzyki elektronicznej) a wydaje mi się że jest taki natłok dźwięków że niektóre zagłuszają inne.... Nie jestem specjalistą i ciężko mi inaczej to wytłumaczyć....

Czy w takim wypadku poradzili byście mi jaki wzmacniacz zakupić?? Od tego bym zaczął...

czy istnieje mozliwosc bys przetestowal tez z innym cd ? wzglednie z komputerem?

bolaczki beda takie same?

ogolnie to stawiam

na denona pma 1520 (starego 90rocznik - co bys nie myslal ani czytal o nowych "dziadostwach") i połaczenie cyfrowe prosto do wzmaka

to jest ratunkiem uniwersalnym i bardzo powazną zmianą

masz za duzo gratów ktore sie ze sobą "gryzą" i wzjemnie pogłebiaja problemy

dobra rada

tyle ze kolega ma DOBRE "głosniki" i do tego wcale nie gorsze o ile nie lepsze

za to nie ma "zadnego" wzmacniacza

swoja droga słebe te ushery do "schillera"

kefy to w ogole - dobre w kategorii hi-end kino na efektowe ;)

juz 5x lepiej Q5 - do tego taniej - na allegro za 1500

choc bez wzmacniacza to nie ma co myslec o wymianie kolumn bez wzgledu na rodzaj muzyki

wiec napewno jest potrzebny wzmacniacz stereofoniczny a nie przede wszystkim kolumny

bo ten stary jest jedna z najlepszych maszyn jakie powstały w historii i nie tylko u denona

to cos jak machinery legendary

nowe sie nie umywaja

dotyczy to kazdej marki praktycznie

tylko nowe accuphase sa "lepsze" od starych

nowe luxmany bywaja lepsze

popularne marki nie zrobia juz niczego za 4k coi było by szczytowym dziełem- nie zrobia bo taki majka marketing

aby te szczytowe mogly kosztowac 9k i 19:)

a pozniej nastepne szczytowe produkowac

kiedys sie robiło inaczej - produkt był ekstremalnie mozliwie dopracowany - nikt nie patrzył co bedzie pozniej sprzedawane - liczyło sie dzis i teraz i najlepiej jak sie da

masz o nim czytac - to sam sobie polecisz :)

ja nikomu niczego nie polecam - niczego poza podawaniem tropu ktorym nalezy SAMEMU podazac

ja Ci mowie co masz rozwazac i nie sie przespac i kupic com wypisał

a nie spac i czytac = duzo czytac

skracam droge rozwazan bo dłuzej i wiecej siedze od "Ciebie"

nie słuze jako wyrocznia - słuze jako skrót w poszukiwaniach

i inaczej nie mozesz odbierac czyichkolwiek porad

ps

tam go mozna kupic gdzie sie kupuje sony 770 es i wszystko inne co ma swoje lata

ps2

nowe ma sie planowo popsuc nienaprawialnie za jakies 5 -8 lat wiec nawet jesli CUDEM byłby jakis produkt lepszy to i tak go nie kupuj - chocbys wygral 5te w totka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.