Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe głośniki do Tonsili za 1000zł

czakers

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

kupiłem kiedyś na grouponie kolumny tonsil alton, jednak jakość dźwięku do końca mnie nie satysfakcjonuje.

Zależy mi na czystrzym dźwięku, z basem nie wchodzącym na wszystkie pasma.

Słucham rocka, elektroniki, reagge itp.

Jakie głośniki mogę kupić do tych kolumn (do obu) za 1000 zł?

Wzmacniacz to Pioneer SA-608, a źródłem iPod.

Pozdrawiam!

Wymiana głośników pewnie by coś dała bo Tonsilu jakością nie grzeszą ale czy to będzie w ogóle opłacalne? Sama jakość skrzynki pozostawia wiele do życzenia.

Zdecydowanie lepszym posunięciem będzie sprzedaż tego co masz i kupno nowych kolumn. Używane w tej cenie możesz mieć naprawdę bardzo dobrej jakości !

Jak masz Trabanta i nie satysfakcjonuje Cię nim jazda - to nie kupujesz do niego silnika od Mercedesa zakładając że będzie jeździł jak Mercedes - tylko go sprzedajesz i kupujesz coś innego.

Musiałbyś chyba wymienić wszystkie głośniki. Kiedyś liczyłem dla Altusów jaka jest optymalna pojemność i okazało się że kolumny mają 70% optymalnej pojemności. Najprawdopodobniej Tonsil robił tak z powodów oszczędnościowych. Z tego powodu bas w Tonsilach jest łubu dubu. Tego chyba nie obejdziesz. Można oczywiście tłumić ale to nie jest najlepszy sposób na dobry bas zwłaszcza że ucierpi ci wtedy zejście które w Tonsilach i tak nie jest zachwycające. Poza tym musiałbyś do nowa projektować zwrotnicę a trójdrożne to niełatwa sprawa nawet dla doświadczonych DIYowców. Trudno zrobić prawidłowe pomiary w domowych warunkach przy tak niskich podziałach.

Rozumiem, czyli troche porywalem sie z motyka na slonce, dziekuje za wyjasnienia!

Myślę że raczej jak już w coś inwestować to robić kolumny od podstaw. Najlepiej jakiegoś gotowca wtedy odpada kwestia projektu. Sama obudowa nie jest droga a przynajmniej materiał. Jak zmienisz głośniki to nie obejdzie się bez korekty zwrotnicy a to trzeba umieć. W sumie za 1500 złotych można wystrugać niezłe kolumny. Ale myślę że za 1500 złotych kupisz również jakieś używki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.