Skocz do zawartości
IGNORED

I co robić w takiej sytuacji...?

velasquez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i chyba potrzebuję się trochę uzewnętrznić czyli wyżalić. Mam problem z umiejscowieniem sprzętu. Meble. Pokój.

Sprzęcik skromny na razie, tylko Pianocraft 730 i Yamaha mcs1330. Często słucham muzyki przy komputerze/używając komputera jako źrodła, i tutaj są schody, ponieważ biurko jest w meblach. Jest tak że siedzę po jednej stronie biurka, nie na środku, więc nie mogę ustawić głośników przed sobą.

Obok jest regał, zamykany, drzwi zostały zdjęte specjalnie aby ustawić tam sprzęt. Jednak głośnik w takiej półce gra co najmniej dziwnie, rezonuje, a monitor z mcs1330 ogólnie jest zbyt duży gabarytowo. Głośnik w półce to zgroza, słyszę jak to nierówno gra, jeszcze dodatkowo bass reflex z tyłu.

W takiej konfiguracji monitory nie tworzą sceny, jest za bardzo ściśnięta, brakuje przestrzenności, mało czytelny przekaz. Traci stereofonię ponieważ siedząc zbyt blisko nie ma szans na to aby sprzęt utworzył jakąkolwiek sensowną scenę.

Pokój jest nieustawny, prostokąt, mniej więcej 4x2.5, czyli nieduży, ale dwie ściany, a na przeciwległych ścianach okno i drzwi. I tutaj nic nie można ustawić, więc zostają tylko te dwie ściany dłuższe. Naprzeciw mebli jest łóżko, więc postanowienie że okay, będę w takim razie siedzieć wygodnie i prowadzić odsłuch z takiej pozycji, ale, tutaj kolejne - ale - nawet jeśli postawię na standach głośniki, muszę je odsunąć od mebli, ustawić jakoś, na poprawne ustawienie nie ma szans w tym pokoju. Za każdym razem chcąc otworzyć szafę lub komodę należałoby przestawiać monitory ze standami. Nie bardzo to widzę.

Kombinuję i kombinuję na wszystkie możliwe sposoby. Nawet myśląc o sprzedarzy tych mini i kupnie... ale czego? No właśnie... czyli zostają tylko słuchawki...? Ponieważ nie wykorzystuję możliwości Yamahy... wiem że to nie jest jakiś haj faj, ale potrafi pięknie zagrać jeśli jest dobrze ustawiony, a były marzenia o zabawie w audio, kabelki, kolce, standy, popierdółki te wszystkie... eh! Jeśli ktoś przeczytał dzięki za to...

taki swiat od marzen sie zaczyna

i konczy na sluchawkach ;)

jesli masz jakąs mebloscianke i w niej kolumny i wszystko a przed nia łozko to coz za miejsce zostaje?

wywal mebloscianke

wstaw regał niski

na regale tv/monitor a po koncach kolumny podstawkowe (wcale nie małe koniecznie)

w typowym tramwaju wiecej nie zdziałasz a bedzie fajnie wygladało i znosnie grało

na scianie za lózkiem wyklej ladnymi matami

i bedzie super leząc , siedzac czy stojac - czy sie stoi czy sie lezy słuchac nalezy :0

(w sluchawkach ;)

wyzej ...ja nie podskoczysz na tym swiecie - kazdy tak ma wiec sie nie przejmuj :)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

W takiej konfiguracji monitory nie tworzą sceny, jest za bardzo ściśnięta, brakuje przestrzenności, mało czytelny przekaz

Takie ustawienie wcale nie musi być zgubne. Ważne aby pierwsze odbicia były rozproszone ( po bokach , za kolumnami oraz za miejscem odsłuchu ) - regał...książki..dyfuzor.. coś co rozproszy odbicia.

Spróbuj ustawić kolumny na szerokość ramion - wysunięcie do przodu praktykuj aż znajdziesz odpowiedni punkt ( wraz z dogięciem kolumn do środka ). Musisz znaleźć swoje miejsce i ustawienie w tym pokoju. Uwierz mi , że da się wiele poprawić.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, nad każdą poradą zastanawiam się, a jesli chodzi o zawieszenie na ścianie monitorów to czy tylny bassreflex nie będzie za bardzo przeszkadzał? Kiedyś przyszły mi na myśl B&W z serii 685 lub 686, z tego co wiem mają specjalny haczyk do powieszenia na ścianie.

Prędzej wywalę meble. Muzyka i sprzęt musi być!

Teraz mam kolejne fantastyczne pomyśly na skompletowanie poważniejszego sprzętu niż mini, a może nawet jakieś podłogówki... nie wiem czy to nie przesada do tak niewielkiego i niezbyt akustycznie ciekawego pokoju.

zadnych podłogówek do takiego pokoju

powaznie pracuj nad powieszeniem na scianie (oczywiscie gruby podkład)

- szkoda centymetrów

duze kolumny ale nie połogówki - duze monitory dobrze sprawdzajace sie w bliskim polu

nawet 3 drozne - przyklad canton karat 60 jako "wzorzec" - wzgledne tylne bas refleksy do zaslepienia

wielkie przetworniki jak w karacie 60 sa w stanie wysmienicie sobie poradzic nawet bez "wspomagania" psucia refleksem

umieszczasz jak najnizej - zadnych tam wysokosci

haczyki to sobie sam przysróbkujesz i to przadne - nie zwracaj uwagi na haczyki:)

ps

niski regal czy komoda jest fantastyczna podstawka pod kolumny i do tego jest to praktyczny mebel - siedzac przeciwnie na kanapie bylo by idealnie

rozne sa i bardziej funkcjonalne

samba-komoda-rtv_0_b.jpg

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Jak na ścianę, to Revel Ultima Gem 2 :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...choć nie tylko na ścianę, bo i do standów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Ładny regał. Głośniki też ciekawe ale 10.000euro... :-)

Szykuje się remont więc będzie to dobra okazja aby przemeblować pokój. Będę tak długo kombinować aż znajdę odpowiednie miejsce na ustawienie sprzętu, to ma być pierwszoplanowe, wszystko inne mniej ważne. :-)

Najlepszym rozwiązaniem byłoby posiadanie osobnego pokoju tylko do słuchania muzyki, ale takie a nie inne warunki i w pokoju mamy szafę, komodę, łóżko, biurko, inne graty i robi się graciarnia z którą czasem trudno jest coś sensownego wykombinować zwłaszcza że na ustawienie czegokolwiek pozostają praktycznie tylko dwie ściany. Ale dla chcącego...

Co prawda mam tylko laptopy ale biurko raczej powinno być jako że rysuję na tablecie graficznym i tutaj musi być jakieś miejsce na to wszystko i na odpowiednią pozycję. Rysując muszę patrzeć na monitor, a często na dwa ekrany, także drugiego tabletu multimedia, więc opcja z laptopem na kolanach nie jest na dłuższą metę czymś właściwym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.