Skocz do zawartości
IGNORED

Magnepan Pagneplanar MG - przetwarzanie wysokich częstotliwości

evbee5

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim,

Kilka tygodni temu miałem możliwość dokonać zakupu elektrostatów Magnepan Magneplanar MG-III (nie pamiętam dokładnego oznaczenia - głośniki stoją zastawione innymi zestawami pod ścianą czekając na naprawę. Jestem na 90% pewien, że to jest MG-III). Zestaw głośników niestety okazał się uszkodzony. Nie przejąłem się tym nazbyt bo kupiłem je w bardzo okazyjnej cenie. Starszy Pan, od którego je odkupiłem opowiadał historię o tym jak ktoś przede mną pytał go o cenę tych parawanów... ;) Mianowicie jest problem z przetwarzaniem wysokich częstotliwości. Problem jest ostatecznie zdiagnozowany. Winowajcą jest skorodowany, już popękany i ostatecznie nie przewodzący zwój drutu rozciągnięty na folii i do niej przyklejony. Odpowiedni drut miedziany został już zakupiony. Pozostało jedynie oczyścić folię z pozostałości starego i rozciągnąć oraz przykleić do folii nowy.

Tutaj pojawia się problem. Pozostaje jedynie przykleić nowy drut. Właśnie. Nic prostszego. Tak mi się wydawało. Chciałbym prosić was o sugestię jakiego kleju użyć? Chciałbym, aby klej był mocny ale nie żrący. Wydaje mi się też że powinien być usuwalny w przypadku niepowodzenia w przyklejaniu. Może dysponujecie jakimiś materiałami serwisowymi od Magnepana?

Za wszelkie sugestie, wskazówki, linki do stron, materiały serwisowe będę bardzo wdzięczny. Ja i chyba ciągle powiększająca się grupa ludzi, w ręce których trafiają te klasyki, lecz niestety już nadgryzione zębem czasu... A warto je mieć w swojej kolekcji;)

Kleje 3M np. 77 w sprayu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Standardowy problem Magnepanów, korodujące i odklejące się od folii druty. Im bardziej wilgotne otoczenie tym szybciej się odginają.

Najlepszą opcją jest odklejenie całego drutu - czyli niskich i wysokich tonów, wymycie folii i przykejenie wszystkiego od nowa. Masz wtedy praktycznie nowe kolumny które wytrzymają kolejne 20-30 lat.

@Wilu żubr,

Autor tego artykułu pisze że 77 kompletnie się nie nadaje bo klei wszystko tylko nie to co potrzeba i za każdym razem druty znowu się odklejały :-)

Standardowy problem Magnepanów, korodujące i odklejące się od folii druty. Im bardziej wilgotne otoczenie tym szybciej się odginają.

Najlepszą opcją jest odklejenie całego drutu - czyli niskich i wysokich tonów, wymycie folii i przykejenie wszystkiego od nowa. Masz wtedy praktycznie nowe kolumny które wytrzymają kolejne 20-30 lat.

@Wilu żubr,

Autor tego artykułu pisze że 77 kompletnie się nie nadaje bo klei wszystko tylko nie to co potrzeba i za każdym razem druty znowu się odklejały :-)

Używałem 3m 77 do klejenia foli aluminiowej na Mylar i trzyma super parę lat,ale drutu fakt nie kleiłem.

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.