Skocz do zawartości
IGNORED

jaki konwerter sat ?

Gość cycus12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Witam

szukam konwertera 4drożnego SAT, chciałbym kupić coś dobrego (dość spory odcinek do dekodera) a na wielu forach czytam że dane podawane przez producneta to jedna wielka ściema.. może ktoś się podzieli doświadczeniami / wiedzą ?

https://www.audiostereo.pl/topic/110031-jaki-konwerter-sat/

Dobra to powinna być antena czyli odpowiednio duża średnica. Konwerter to drugorzedna sprawa a nawet trzeciorzędna bo kabel jest ważniejszy jesli masz długi odcinek. Dobry kabel to 100% miedzi a nie jak w tandecie jakis metal pokryty miedzią.

Konwertery mialem różne Globo, Inverto, scharp teraz mam Opticum 0,1 db(chyba dawne globo) Nie zauważylem większej rużnicy. Może scharp troszkę odstaje. Wybierałem te z niskim wspólczynnikiem szumu.

Taki globo mam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma nawet w miarę rowne wzmocnienie.

Ukryta Zawartość

skk

wybierz sobie i zamów selekcjonowany:

Ukryta Zawartość

do odbioru polskich platform cyfrowych nie jest potrzebna duża czasza.do ruchomych zestawów z siłownikiem-tak,120cm na polar -mounth-cie.

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

antenę mam starą, bardzo starą i w porównaniu do tych co teraz dają to jest 2-3 razy większa, ogólnie mało kiedy już się takie na domach widuje. Kabel standard Gr6u CU czyli miedź + ekran alu, końcówki zwykłe nakręcane (jeszcze brzydko bo to tymczasowe rozwiązanie).

obecnie mam maksimum pro line p-2 i w dekoderze siła sygnału jest 74% jakość 75%, Na każdym gniazdku bez różnicy czy odcinek 40 metrowy czy 10.

Ok czyli jako tako konwerterem nie będę w stanie podnieść siły / jakości sygnału ? (myślałem kupić coś o dużym wzmocnieniu rzędu 65db lub więcej)

czyli kupowanie czegoś takiego http://allegro.pl/konwerter-quad-inverto-black-ultra-0-2db-hdtv-i3972916652.html nie do końca ma sens ?

wybierz sobie i zamów selekcjonowany:

Ukryta Zawartość

do odbioru polskich platform cyfrowych nie jest potrzebna duża czasza.do ruchomych zestawów z siłownikiem-tak,120cm na polar -mounth-cie.

Potrzebna potrzebna przynajmniej 90 lepsze 110 "zapas pogodowy"

Kolega malo obeznany bo do hollexa posyla na allegro polowę taniej, no może trochę przesadzilem

Dobre i i w rozsądnej cenie to Triax zysk 64dB, Inverto Ultra 60dB, Techni SatSky Line, Opticum/Orton 0.1

w dekoderze siła sygnału jest 74% jakość 75%

Siły też mam 74 na 90 antenie po zmianie kowerterów bylo to samo.

To kolega ma nieprecyzyjnie ustawiona antenę powinno być 100 jakości siły taj jak masz. Pewnie najwięcej tłumi kabel. No chyba że tuner z ta jakością oszukuje szczególnie oszukują nowsze wersje ADB NC+.

Jak stara antena to może juz krzywa ?

Możesz sprubować te Inwerto Ultra, TechniSat ma tyle samo wzmocnienia. Jak kolega zmieni to niech podzieli sie czy wzrósł sygnał i o ile.

Ja jednak bedę wymieniał antenę na 110 to pewniejszy sposob na mocniejszy sygnał ale chetnie się dowiem.

Ten triax 64 dB i tańszy od Inverto, ciekawe jak z równomiernością wzmocnienia ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skk

Moja wiedza w temacie:

Najważniejsza jest czasza !!!

Duża, mocna (wiatr może wyginać cienką blachę), i co najtrudniejsze super wyprofilowana czasza, która

ma soczewkować/skupiać na kowerterze ) strumień z kosmosu.

[2]

Mocna

UWAGA !

Nie montuj na dachu (komin)tylko w łatwo dostępnym miejscu.

Dam taki przykład:

zawodowiec montował u sąsiada czaszę.

Mówię mu, że dostępność do czaszy ma znaczenie.

On: nigdy w takiej sprawie nie miałem interwencji ...

Od 10-ciu lat ...

Następnego dnia popadał ciepły śnieg, raz na 5 lat tak może być, zakleił mi system odbiorczy.

Czaszę mam 50 cm nad ziemią. 90 cm, parabola tania.

To się bardzo rzadko zdarza ! Ale jednak.

Odmroziłem czaszę i konwertor. Sygnał SAT powrócił.

Więc w 1 min było po sprawie.

Podobnie jak huragan na Mazowszu ...

Rzadkość ale bywa.

Po co pchać się na dach , na mrozie i w sztormie.

KONWERTOR - bez znaczenia, wszyscy produkują na tym samym chipie.

KABLE - jw.

Dłudość - jw.

PRZY OKAZJI:

ile czasu mam gotować golonkę tylną o wadze 1,1 kg ?

Obstawiam ok. 2 h.

Jeszcze 55 min.

MNIAM MNIAM ...

Będzie !

kolega może i słabo obeznany,natomiast czegoś takiego jak konwerter to na allegro w życiu bym nie kupił.platformy cyfrowe to wiązka kierunkowa-czaszę ustawia się na najsłabszy kanał w pakiecie,za pomocą miernika sygnału a nie sygnalizatora sygnału w tunerze.regulacja czaszy jest w dwóch płaszczyznach-w zasadzie w zależności od zawieszenia czaszy.instrukcje i rysunki są w sieci.lepiej sobie kupić selekcjonowany konwerter,z parametrami dopasowanymi do tunera i nadawcy niż drogi i ``do wszystkiego``.

kolega może i słabo obeznany,natomiast czegoś takiego jak konwerter to na allegro w życiu bym nie kupił.platformy cyfrowe to wiązka kierunkowa-czaszę ustawia się na najsłabszy kanał w pakiecie,za pomocą miernika sygnału a nie sygnalizatora sygnału w tunerze.regulacja czaszy jest w dwóch płaszczyznach-w zasadzie w zależności od zawieszenia czaszy.instrukcje i rysunki są w sieci.lepiej sobie kupić selekcjonowany konwerter,z parametrami dopasowanymi do tunera i nadawcy niż drogi i ``do wszystkiego``.

A jak kupuje i jest ok konwerter LNB to zadne cudo techniki to taka rurka aluminiowa z elektroniką, raczej się nie strząchnie.

A jaki to konwerter dopasowany do tunera ?

Kable mają znaczenie, zlączki maja znaczenie. Chodzi o tlumienie sygnału i jak kabel zachowuje sie po pewnym czasie. W tanim czyli o stalowym rdzeniu pomiedziowanym szybko cienka warstwa miedzi śniedzieje a śniedz nie najlepiej przewodzi prąd, peka tez warstwa ochronna. Ale zdecydowanie to antena, 115 Triaksa i po problemie.

Instalowanie na dachu anteny to tylko z konieczności.

skk

to jest zabawa dla fachowców-nie mylić z montażystami.przykład selekcjonowanego(do instalacji zbiorczych);

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest zabawa dla fachowców-nie mylić z montażystami.przykład selekcjonowanego(do instalacji zbiorczych);

Ukryta Zawartość

. To konwerter na niskie pasmo i co z tego

Piszesz KIT bo z tego żyjesz.

Nie mam Ci za złe, że żyjesz z instalacji.

Bardzo Cię przepraszam i zazdroszczę fajnego zajęcia.

Nie montuję żadnich anten czasem poprawiam po fachowcach. Guwno się znasz i tyle dlaczego dobry kabel jest dobry juz napisalem a ty piszesz ze to kit to podaj argumenty ze to kit.

Jakbyś chcial wiedzieć to montarzyści stosują najtańszy kabel żeby więcej zarobić. Do tego biały czyli kabel do stosowania wewnatrz budynku. I kto tu wciska kit ? Nawet Ty nie wiesz co i jak to się nie wypowiadaj mądralo. Pewnie masz biały co znawco ?

Ukryta Zawartość

skk

Gość cycus12

(Konto usunięte)

panowie to działa od ponad 15 lat, jeszcze żadna cyfra plus czy wizja nie istniała i nigdy z tym nie było problemów, problemy z odbiorem pojawiały się tylko przy bardzo złych warunkach typu mocna burza a to i tak zaczęło się dopiero po wymianie dekoderów które chyba są "słabsze", w poczciwych fergusonach sygnał był na poziomie 8x/9x % (na starych kablach, zostały wymieniona przy dekoderach bo sygnał nie miał nawet 60% ).

Nie chce po prostu kupić gorszego gówna niż mam, tak trudno to zrozumieć ?

panowie to działa od ponad 15 lat, jeszcze żadna cyfra plus czy wizja nie istniała i nigdy z tym nie było problemów, problemy z odbiorem pojawiały się tylko przy bardzo złych warunkach typu mocna burza a to i tak zaczęło się dopiero po wymianie dekoderów które chyba są "słabsze", w poczciwych fergusonach sygnał był na poziomie 8x/9x % (na starych kablach, zostały wymieniona przy dekoderach bo sygnał nie miał nawet 60% ).

Nie chce po prostu kupić gorszego gówna niż mam, tak trudno to zrozumieć ?

U mie podobnie. Też po wymianie(ale czy na pewno?) zrobiło się gorzej, wcześniej przerwy miałem w naprawde silne burze teraz też i w deszcz. Ja składam że czasza się zdeformowała. Jak juz pisalem wymienialem konwertery i nic. wymienię kabel bo może już "zgnił" i walne se 115 td triaxa.

Wiesz na wskazniki tunerow to nie patrz u mnie w ADB turbo było jakość na 100% siła 78% po wymianie na drugi (tamtaen padł) podpiołem nowy ADB i pokazalo jakość76 siła 74% A miernik pokazywał tyle samoco wcześniej.

A może siła nadawcza spadła. Kurcze nie pamietam ile bylo wcześniej bespośredbio z LNB bo mam 4 konwertery i przelączniki Disec. to silą rzeczy mam tlumienie.

Piszesz KIT bo z tego żyjesz.

Nie mam Ci za złe, że żyjesz z instalacji.

Bardzo Cię przepraszam i zazdroszczę fajnego zajęcia.

Przepraszam "janunio" za poprzedni wpis bo to chyba nie bylo do mnie ?

skk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

po zimie warto podregulować czaszę,zwłaszcza kąt elewacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

to nie jest plastikowe gówno z cyfry czy polsatu, te anteny składały się w jeden sezon (z n'ki wytrzymała 2 dni). Wszystko jest wykonane z grubej blachy, nic nie pracuje nic się nie przesuwa. Fakt wymagała by odnowienia bo np wysięgnik jest rudy itd.

Nie rozumiem tylko po co mam się bawić w wymianę anteny skoro wszystko działa.

to nie jest plastikowe gówno z cyfry czy polsatu, te anteny składały się w jeden sezon (z n'ki wytrzymała 2 dni). Wszystko jest wykonane z grubej blachy, nic nie pracuje nic się nie przesuwa. Fakt wymagała by odnowienia bo np wysięgnik jest rudy itd.

Nie rozumiem tylko po co mam się bawić w wymianę anteny skoro wszystko działa.

nie chodzi o wymianę tylko o regulację.czaszy.wystarczy,że konwerter nie ``celuje`` dokładnie w ognisko czaszy.
Gość cycus12

(Konto usunięte)

No więc zakupiłem QUAD INVERTO BLACK ULTRA, jako tako nic nie regulowałem bo trzyma się to trochę na taśmę izolacyjną... skoro trzyma tyle lat a działa to olałem temat.

Jakość pozostała na poziomie 75%, próbowałem coś kręcić ale jak już była zmiana to na minus. Siła sygnału skoczyła do 89% i to na byle jakim ustawieniu. Podłączyłem dekoder na najdłużej nitce + przedłużacz 10 metrów (bo taki miałem) siła sygnału spadła do 83%, jakość bez zmian.

• 1 rok później...

Witam, odświeżam wątek- chciałem się Was panowie doradzić jaki konwerter twin do cyfrowego polsatu i anteny Corab, mam talerz o średnicy 90. Czym się kierować przy wyborze, ceną, marką? pomożecie coś w tym temacie?

Powinieneś wziąć pod uwagę dobry konwerter, dający stabilny sygnał np. Konwerter twin

INVERTO ULTRA BLACK, fakt jest droższy od tych najtańszych konwerterów, ale ten jest niskoszumowy, na pewno świetnie się sprawdzi przy trudnych warunkach pogodowych, zobacz sobie tutaj masz dokładną specyfikację

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Ja na antenie 64cm na obrotnicy i Bescie HQRF odbieram wszystko(i hd), no po za 7W wiadomo i 26E tylko kilka transponderów. I teraz powiedzcie jak to jest, że małym aparatem czy małą kamerką można zrobić nawet lepsze zdjecie/film niż dużym sprzętem, a antena mała już niechce wystarczyć np do 26E. ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.