Skocz do zawartości
IGNORED

Ayler records.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

MarkN trochę mnie sprowokował a może i zmobilizował i założył wątek poświęcony HatOlogy.Wytwórni legendzie,zasłużonej w prezentacji muzyki improwizowanej.Można powiedzieć,że zagrał mocną kartą,może nawet karetą asów(nie znam pokera więc nie wiem czy występuje).To ja odpowiem też asem,no może asikiem.Bo to label o trochę skromniejszym katalogu i mniejszym ciężarze gatunkowym ale wydający też znakomite płyty.Mam na myśli szwedzki label Ayler Records,od 2009r. wydający we Francji.Specjalizujący się w muzyce free,wydający muzyków z Ameryki i Europy.A kogóż tu mamy.Brotzman,M.Marcus,J.Morris,Ch.Gayle,S.Simmons,H.Drake,A.Tsahar,Moondoc,Ayler,W.Parker,F.Anderson,D.Gonzalez czy M.Ducret.

Do założenia tego wątku skłoniły mnie również ostatnie zakupy,płyty godne polecenia.

A więc D.Gonzalez Yells at eels"Resurrection and life.Przypominam,że Ayler wydał również pamiętny bydgoski koncert Gonzaleza.

Luis Lopes Humanization 4tet-Lopes,R.Amado,A.Gonzalez i S.Gonzalez

Stone Quartet"Live at Vision festival-J.Leandre,R.Campbell,M.Crispell i M.Maneri.

M.Ducret "Tower" vol.2-ducret,T.Berne,D.Pifarely,T.Rainey.

To b.ciekawy label.Założyli go w 2000 Szwedzi Strom i jakiś malarz / nazwiska nie kojarzę ale jego reprodukcje są na wielu okładkach,dopiero ostatnie okładki są b.konwencjonalne ,szkoda / a w 2005 chyba sprzedali go Berlandowi i teraz jest we Francji.Label o profilu free jazzowym na początku powstał z myślą o wydawaniu muzyków amerykańskich i sceny szwedzkiej,póżniej rozszerzony o Francuzów / znakomita płytka Duboc'a ,cztery Tower'y Ducreta ,Carrier i ostatnio wydali znakomitego Ceccaldi'ego w trio + Leandre- bardzo,bardzo dobra płytka /. Część katalogu w formie elektronicznej . Pokuszę sieę na stwierdzenie że połowa katalogu to płytki wybitne i b.dobre.Za siostrzaną / ale starszą/wytwórnię uważa się ,też szwedzką ,Silkheart records gdzie wydaje się tylko Amerykanów / też z czystym sumieniem polecam/.Zyczę miłych odsłuchów Krzysztof Mozdzen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.