Skocz do zawartości
IGNORED

Combo jazzowe z orkiestrą symfoniczną.Nowa jakość?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Do założenia tego wątku skłoniły mnie dwie płyty na których małe składy jazzowe typu kwartet czy trio grają z orkiestrą symfoniczną.Mam na myśli głośną ( i zasłużenie) płytę Włodka Pawlika "Night in Calisia" z zespołem z Kalisza i wznowienie (na CD i winylu) nagrania Keitha Jarretta "Arbour Zena" z orkiestrą ze Stuttgartu(z Garbarkiem i Hadenem).Chodzi o ten typ muzyki w którym mały skład jazzowy grając z symfonikami tworzy nową jakość.Jazzmeni grają jazzowo a symfonicy symfonicznie a całość jest homogenna i spójna.Orkiestra nie jest jedynie akompaniatorem dla jazzmenów( jak smyczki w niektórych produkcjach pop czy rockowych gdzie ten sam efekt można osiągnąć elektroniką).Jest równoprawnym partnerem dodając swoje brzmienie.Nie chodzi mi również o próby łączenia jazzu z symfoniką w stylu trzeciego nurtu z lat 60.A więc hybryda ( modne słowo) jazzowo-symfoniczna.

Czy to jest nowa jakość?

Myślę, że raczej wpisuje się do tzw. trzeciego nurtu, czy jak to tam nazywają krytycy.

Zabierając głos w tym temacie, chciałbym przypomnieć inne dzieło Pawlika - "Tykocin Jazz Suite" - dokładnie ten sam charakter co sławna już "Calisia", moim zdaniem jednak o niebo (albo i dwa) lepsza a "sklejenie" brzmienia orkiestry z triem jazzowym jak dla mnie po prostu genialne.

To co się dzieje w finale ("Magic Seven") to majstersztyk kompozycyjny, aranżacyjny i wykonawczy,

Szkoda trochę, że właśnie ta płyta Pawlika nie znalazła właściwego czasu i wydawcy (nic a raczej niewiele ujmując "Calisii").

Tykocin mam i znam, Calisii nie znam... i chociaż nie jest to moja działka jazzu, to prosiłbym o wytłumaczenie tej niebiańskiej różnicy. Nagrody Grammy w jazzowych kategoriach traktuję bardzo na luzie i z uśmiechem... bo wiadomo jak jest. Trzeba sobie też zdawać sprawę, że Randy Brecker jest prominentnym muzykiem na światowej scenie i jakby mnie ktoś zapytał, kto oprócz Chicka i Pata jest godny triumfu w tym roku, to być może odparłbym, że Randy dawno nic nie dostał... a tu bach i zaskoczenie, bo Włodek zgarnął medal...

Parker's Mood

Wyjaśniam niniejszym - co z tym "niebem"? - ani to przesada, ani to jakowaś "niebiańska różnica".

Jest to wyłącznie moje prywatne zdanie (azaliż nie napisałem "moim zdaniem"?) i dotyczy odbioru muzyki (kompozycja, dramaturgia, to jak akurat mnie porusza) z tych krążków. Dodam skromnie iż nie pretenduję wcale do roli wpływowego krytyka muzycznego...ani nawet zwykłego :)

> iro III

Bardzo dobrze, bo właśnie o własne zdanie chodzi. Nawet zawodowe recenzje muzyczne są tylko i wyłącznie wynikiem własnej sugestii, świadomości i oczywiście osłuchania, w kontekście podobania się muzyki lub nie... poza oczywiście aspektem technicznym, czyli kto, co i jak gra, ale w tych klimatach, trzeba już posiadać wiedzę zawodową połączoną z dość dużym doświadczeniem. Też nie aspiruję do roli wpływowego krytyka muzycznego, chociaż nie będę ukrywał, że chciałbym takim być... i być może, gdybym wyrobił sobie konkretny styl i posiadał dziennikarskie zaplecze, to z moim osłuchaniem płytowym i ilością żywej muzyki, którą zaliczyłem i którą staram się w miarę systematycznie zaliczać, pewnie mógłbym coś zdziałać... po latach treningu, I guess. Bardzo lubię i cenię wypowiedzi doświadczonych muzyków i ich oceny... dużo fajnych recenzji napisał Jarosław Śmietana, ciągle można poczytać bardzo ciekawe teksty Piotra Barona, Jana Ptaszyna Wróblewskiego... Nawet kiedyś chyba założyłem wątek o ulubionych recenzentach, ale coś nie wzbudził większego zainteresowania.

Pozdr, M

Parker's Mood

MarkN

Też cenię sobie recenzje muzyków ale mam jedną uwagę.Z częstych rozmów z niektórymi z nich( np. po koncertach) odnoszę wrażenie,że mają oni dużo mniejsze rozeznanie w tym co się dzieje niż my,słuchacze koncertów i płyt.A wynika to z faktu,że po prostu graja i jeżdżą w trasy i nie maja czasu na takie osłuchanie.Jednak w ocenie konkretnej płyty czy projektu ich uwagi są bardzo cenne.

Jednak w ocenie konkretnej płyty czy projektu ich uwagi są bardzo cenne.

Wyrwane z kontekstu, ale właśnie o to mi chodziło, czyli konkretna wypowiedż na temat konkretnego tytułu. Z osłuchaniem, w większości przypadków jest jak napisałeś, chociaż znam muzyków amerykańskich, którzy posiadają imponujące i wielkie kolekcje płyt jazzowych i przy okazji są, można powiedzieć, prominentnymi muzykami. Lubię spotkania i imprezy z muzykami i z muzyką w tle... i tzw. zagadki: kto odgadnie: nazwisko, tytuł, kompozytor - wielce pouczające i dużo wnoszące ślepe testy na osłuchanie i podstawową wiedzę.

Parker's Mood

• 3 miesiące później...

Dostałem Noc w Kaliszu i to dosłownie dostałem, ponieważ przyjaciółka mojej przyjaciółki przywiozła płytkę z Polski i otrzymałem ją w prezencie. Nie zawładnął mną ten projekt i zupełnie średnio go odebrałem, może poza kilkoma momentami z samą orkiestrą - i tylko te zwróciły moją uwagę. Fajnie, że zgarnęli Grammy, bo to przynajmniej jakaś odmiana i odpoczynek od 'corocznych' nagród dla Pata lub Chicka.

Myślę, że na żywo byłby inny odbiór i inna jakość odbierania tego typu muzyki, Z płyty jest niestety tylko średnio...

Parker's Mood

• 4 miesiące później...

Koncepcja orkiestry symfonicznej z combo jazzowym bardzo mi się spodobała, więc kiedy byłem w sklepie, jedną z pierwszych płyt, przesłuchałem właśnie Noc w Kaliszu. Niestety, charakter oraz barwa trąbki Randiego nie przypadła mi do gustu (w jazzie bardzo rzadko wystepuje trąbka, którą lubię, dlatego staram się unikać takich grup).

Od siebie mogę polecić:

Giovanni Mirabassi Trio & Strings - Viva V.E.R.D.I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.