Skocz do zawartości
IGNORED

Którą antenę wybrać?

ribeiro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, proszę o poradę która z poniższych anten może być najlepszym wyborem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od razu dodam, że nie mam możliwości zamontowania anteny zewnętrznej, dlatego poszukuję możliwie najskuteczniejszej anteny do wewnątrz. Proszę również o propozycje innych anten jeśli miały by być lepsze.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby którakolwiek z tych anten biernych miała jakiś zysk energetyczny, byłaby kierunkowa - i to mocno; widząc kąt pewnie tylko ze 30o, albo mniej. Najlepiej ta z zasilaniem, bo antena dookólna plus jakiś wzmacniacz da Ci przynajmniej z 10 do 16 dB i uniezależnienie od kierunku. A i tak nie napisałeś najważniejszego; skąd odbierasz, pod jakimi kątami są nadajniki i odległość do nadajnika; to jest klucz, bo nawet ze wzmacniaczem może nie być gwarancji odbioru. Ma to jeszcze inny minus; stacje silne będą bardziej wzmacniane, niż słabe, niestety...R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gdyby którakolwiek z tych anten biernych miała jakiś zysk energetyczny, byłaby kierunkowa - i to mocno; widząc kąt pewnie tylko ze 30o, albo mniej. Najlepiej ta z zasilaniem, bo antena dookólna plus jakiś wzmacniacz da Ci przynajmniej z 10 do 16 dB i uniezależnienie od kierunku. A i tak nie napisałeś najważniejszego; skąd odbierasz, pod jakimi kątami są nadajniki i odległość do nadajnika; to jest klucz, bo nawet ze wzmacniaczem może nie być gwarancji odbioru. Ma to jeszcze inny minus; stacje silne będą bardziej wzmacniane, niż słabe, niestety...R.

Mieszkam w Nowym Sączu, nadajnik Przehyba, odległość około 20 km

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy wzmacniacz sygnału ("antena z zasilaniem" ... czyli "antena z wzmacniaczem"), zniekształca sygnał i dodaje jeszcze zniekształcenia własne (np. szumy). Tak że antenę z wzmacniaczem, to się kupuje w ostateczności, jak na dobrej antenie pasywnej mamy słaby odbiór (to samo tyczy się anten telewizyjnych).

Kolejna sprawa, to pierwsze słyszę, by słabe sygnały były słabej wzmacniane od mocniejszych.

Oczywistym jest, że jak wzmacniasz sygnał słaby i mocny (np. x2) to ten mocny może zostać wręcz przesterowany ... ale to nie znaczy, że został mocniej wzmocniony od słabego ... bo wzmocnienie było takie samo np.x2

Oczywistym jest, że jak wzmacniasz sygnał słaby i mocny (np. x2) to ten mocny może zostać wręcz przesterowany ... ale to nie znaczy, że został mocniej wzmocniony od słabego ... bo wzmocnienie było takie samo np.x2

masło maślane!

zawsze jest opcja wystawienia anteny na zewnątrz!!

u każdego!! :)

Od razu dodam, że nie mam możliwości zamontowania anteny zewnętrznej, dlatego poszukuję możliwie najskuteczniejszej anteny do wewnątrz. Proszę również o propozycje innych anten jeśli miały by być lepsze.

Wewnątrz to z falami mogą się dziać różnie nieprzewidziane rzeczy :)

Moim zdaniem najlepszy efekt uzyskasz wtykając kabel koncentryczny do odbiornika, a na drugim końcu dwa ćwierćfalowe przewody, słowem dipol półfalowy o imedancji 75 ohm.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

>ribeiro

Z tego badziewia, co pokazałeś w linkach, najmniej zła jest ta dookólna z pierwszego linku. Możesz spróbować wywalić z niej szkodnika, czyli wzmacniacz antenowy, który daje więcej szkody, jak pożytku, wraz z sygnałem użytecznym wzmacniając szumy i zakłócenia, tym samym "ogłupiając" obwód ARW w radiu. W jego miejsce daj symetryzator, koniecznie na niski zakres częstotliwości- te na kanały 21-60 NIE NADAJĄ SIĘ DO RADIA.

Najlepsze rozwiązanie, to pełnowymiarowy dipol na maszcie (oczywiście pasywny).

masło maślane!

zawsze jest opcja wystawienia anteny na zewnątrz!!

u każdego!! :)

Chyba sam lepiej wiem czy mam możliwość montażu anteny na zewnątrz czy też nie!

Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w temacie to lepiej się nie wypowiadaj, zamiast oceniać wypowiedzi innych małostkowym "masło maślane", które nic nie wnosi do tematu...

Te anteny podane w odnośnikach w pierwszym wpisie mają polaryzycję poziomą. Sprawdź z jaką polaryzacją nadają stacje które odbierasz. U mnie wszystkie nadają z polaryzacją pionową. Dla takiej polaryzacji potrzebna jest antena w formie pionowego pręta np. taka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te anteny podane w odnośnikach w pierwszym wpisie mają polaryzycję poziomą. Sprawdź z jaką polaryzacją nadają stacje które odbierasz. U mnie wszystkie nadają z polaryzacją pionową. Dla takiej polaryzacji potrzebna jest antena w formie pionowego pręta np. taka:

Ukryta Zawartość

U mnie polaryzaja pozioma, także wybiorępewnie jedną z tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pytanie tylko czy w odległości około 20 km od nadajnika potrzebuję wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem nie, ale odległość nie jest jedynym kryterium. Ważna jest też moc nadajnika.

W dwoma przewodami, tworząc dipol już próbowałeś?

Bo jeśli w tym eksperymencie nic nie uzyskasz to żadna antena ci nie pomoże.

Z pustego i Salomon nie naleje.

Zgadza się, że w niektórych rejonach nadają z polaryzacją pionową, ale to, co pokazałeś, to też jest aktywne badziewie.

To nie jest chyba antena...... kształtem przypomina szczotkę do kibla.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Moim zdaniem nie, ale odległość nie jest jedynym kryterium. Ważna jest też moc nadajnika.

W dwoma przewodami, tworząc dipol już próbowałeś?

Bo jeśli w tym eksperymencie nic nie uzyskasz to żadna antena ci nie pomoże.

Z pustego i Salomon nie naleje.

Nadajnik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mnie interesuje głównie PR program I i III oraz Radio Kraków

Ukryta Zawartość

Górzysty teren...

znajdź się tutaj

Ukryta Zawartość

ile masz gwiazdek?

Ukryta Zawartość

Górzysty teren...

znajdź się tutaj

Ukryta Zawartość

ile masz gwiazdek?

To co mnie interesuje ma po 4 gwiazdki

Ukryta Zawartość

W takim razie warto walczyć. Na początek dwoma ćwierćfalowymi przewodami.

Tu znajdziesz instrukcje

Ukryta Zawartość

Oczywiście najlepiej jakby antena była wystawiona w najlepszym przypadku to wiadomo na dachu , za oknem też będzie lepiej niż w domu przy ścianie.

Ukryta Zawartość

To, co pokazał sybic, należy ukierunkować prostopadle do kierunku na nadajnik. Można też zwinąć pręty w okrąg i kosztem małej utraty efektywności, mieć dipol dookólny.

To, co pokazał sybic, należy ukierunkować prostopadle do kierunku na nadajnik. Można też zwinąć pręty w okrąg i kosztem małej utraty efektywności, mieć dipol dookólny.

A w pionie mamy antenę dookolną , ramiona anteny gorąca żyła idzie do góry po 72cm , a masa ekran na dól po 72cm

>mtx

Co Ty tak ciągle z tą polaryzacją pionową? W zdecydowanej większości kraju jest pozioma, zresztą kolega pokazał tylko anteny do poziomej, więc chyba wie o co mu chodzi.

porlick,,,

Nie wiem co miałeś na myśli ,,,Co Ty tak ciągle z tą polaryzacją pionową?,,, ja określiłem jak należy ustawić antenę aby nie odbierała kierunkowo , jak napisałeś że dipol jest kierunkowy ,,, należy ukierunkować prostopadle do kierunku na nadajnik ,,,

Jeszcze jedno co do polaryzacji ,,, W zdecydowanej większości kraju jest pozioma ,,, ja raczej powiem że jest odwrotnie kto się nie zgadza to może sobie przeliczyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja dodam do tego jeszcze fakt, że od dawien dawna panuje trend, że polaryzacje H zastępuje się V. Kiedyś H była w zdecydowanej większości, zaś teraz jest odwrotnie.

porlick,,,

Spoko nic się nie stało , a zresztą gdzieś już pisałem na temat pionowych anten czy też polaryzacji to może mogłeś coś tam skojarzyć ,

oczywiste jest że pokiełbasić może się każdemu.

Temat do zamknięcia.

Zakupiłem antenę:

Ukryta Zawartość

W odległości około 20km od nadajnika, w zabudowie miejskiej odbiera bardzo dobrze.

Testowałem to co mnie interesuje: Polskie Radio program I i III oraz Radio Kraków i jestem bardzo zadowolony. Odbiór czysty bez jakiegokolwiek nawet szumu.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.