Skocz do zawartości
IGNORED

Informacja dot.50% bonifikaty od opłaty rocznej z tytułu...

ted125

Rekomendowane odpowiedzi

Informacja dot.50% bonifikaty od opłaty rocznej z tytułu użytkowania Wieczystego.

Wczoraj dostarczono mi takie oto pismo od Spółdzielni Mieszkaniowej

Wskrócie: "że mogę ubiegać sie o 50% bonifikatę w opłacie rocznej z tytułu użytkowania wieczystego gruntu.I tu odwołanie sie do ustawy,art.74...z 1997r...

I dalej o przeciętnym dochodzie miesięcznym brutto...i bonifikata o kwocie 1825.03zł.no i że mam walczyć o ową bonifikatę do 31 marca...krew sie burzy i tyle,mam walczyc o cos o czym nie miałem zupełnie pojecia że to już rzeczywistość o której pisżą dalej że moja Gmina Kraków dokonała wzrostu opłat za wieczyste użytkowanie siegające 600-1000%!!!

Chciałem zapytać czy wszyscy w Polsce takie oczekiwania mieli już za sobą i to normalka,czy ja to "oczekiwanie" przespałem?Przyznaje że mam kaca moralnego i niepokoju również!Obudziłem sie z ręką w nocniku?

Na teraz,po przespaniu się z tym,już raczej jestem pewien że cała Polska tak ma,mamy płacic wszyscy "normalni" którzy mają swoje mieszkania,domy,urzedowo mówiąc nieruchomośći...Panowie już to wiedzieli?bo jakoś o tym problemie,chociażby media milczały jak zaklęte...a może ja przesadzam w końcu nie dla każdego jednakowo wążnym problemem jest wyłożyć te parę tysiaków rocznie na rzecz fiskusa...?

Gość Gość

(Konto usunięte)

To nie tak do końca jak piszesz.

Z tego co piszesz wynika, ze nie jesteś właścicielem gruntu na którym stoi Twój blok. Spółdzielnia też nie.

Jesteście tylko użytkownikami wieczystymi tej nieruchomości. Nie wiedziałeś tego?

Na 100% musiałeś wiedzieć. A skoro tak, to ciąży na Tobie obowiązek opłaty rocznej za to użytkowanie. Oprócz oczywiście podatku od nieruchomości.

Gdyby Twoja spółdzielnia była właścicielem tego gruntu, czy miałbyś swój dom na własnej działce to oczywiście ta opłata by Cię nie dotyczyła.

Opłata za użytkowanie wieczyste gruntu zajętego pod budownictwo mieszkaniowe to 1% wartości tego gruntu na rok.

A wartość gruntu jak każdej nieruchomości się zmienia. Gminy bardzo często nie waloryzowały podstawy naliczania tych opłat od lat. Dlatego do tej pory płaciłeś mało. Widocznie teraz wzięli rzeczoznawcę i zrobili aktualną wycenę wartości nieruchomości.

Możesz w każdej chwili sprawdzić, czy rzeczoznawca nie zawyżył tej ekspertyzy. Najczęściej i tak jest ona niedoszacowana. No i płacić będziesz musiał. Dla osób o dochodach poniżej średniej krajowej ustawodawca przewidział obniżenie opłaty o 50%. Jeśli dochody członków Twojej rodziny są niższe od kwoty którą podałeś to wystarczy podanie, zaświadczenia o dochodach i dostaniesz zniżkę.

Jakiego Fiskusa? Kolejny z Krakowa ? :-)

Płacisz gminie za użytkowanie wieczyste gruntu na którym Spółdzielnia Mieszkaniowa, deweloper/wspólnota mieszkaniowa lub Ty sam, pobudowała nieruchomości.

pretensje miej do rajców że tak dowolnie podnoszą opłaty za Użytkowanie Wieczyste.

To nie tak do końca jak piszesz.

Z tego co piszesz wynika, ze nie jesteś właścicielem gruntu na którym stoi Twój blok. Spółdzielnia też nie.

Jesteście tylko użytkownikami wieczystymi tej nieruchomości. Nie wiedziałeś tego?

Na 100% musiałeś wiedzieć. A skoro tak, to ciąży na Tobie obowiązek opłaty rocznej za to użytkowanie. Oprócz oczywiście podatku od nieruchomości.

Gdyby Twoja spółdzielnia była właścicielem tego gruntu, czy miałbyś swój dom na własnej działce to oczywiście ta opłata by Cię nie dotyczyła.

Opłata za użytkowanie wieczyste gruntu zajętego pod budownictwo mieszkaniowe to 1% wartości tego gruntu na rok.

A wartość gruntu jak każdej nieruchomości się zmienia. Gminy bardzo często nie waloryzowały podstawy naliczania tych opłat od lat. Dlatego do tej pory płaciłeś mało. Widocznie teraz wzięli rzeczoznawcę i zrobili aktualną wycenę wartości nieruchomości.

Możesz w każdej chwili sprawdzić, czy rzeczoznawca nie zawyżył tej ekspertyzy. Najczęściej i tak jest ona niedoszacowana. No i płacić będziesz musiał. Dla osób o dochodach poniżej średniej krajowej ustawodawca przewidział obniżenie opłaty o 50%. Jeśli dochody członków Twojej rodziny są niższe od kwoty którą podałeś to wystarczy podanie, zaświadczenia o dochodach i dostaniesz zniżkę.

Niesamowite!Właśnie to co napisałeś umkneło mi zupełnie jak dostałem do ręki ten druk o tej kwestii!To pewnie przez stres zresetowało mi myślenie o co tu naprawdę w tym wszystkim chodzi!Twoje domysły są dokładnie takie właśnie jak jest faktycznie!

Piszesz jak byłbyś z mojej spółdzielni!Niesamowite!Przyznaje że jest mi aż głupio!Na każdy taki podobny papier reaguję wprost alergicznie!

Teraz wszystko rozumię!Wielkie Dzięki!Jak dobrze że tu napisałem!Przyznaję że utknąłem na dobre,potrzebowałe rzeczowej odpowiedzi okazała się tą właśnie luką pamięci,chyba jednak skleroza mnie dopadła.Dzieki jeszcze raz!

Jakiego Fiskusa? Kolejny z Krakowa ? :-)

Płacisz gminie za użytkowanie wieczyste gruntu na którym Spółdzielnia Mieszkaniowa, deweloper/wspólnota mieszkaniowa lub Ty sam, pobudowała nieruchomości.

pretensje miej do rajców że tak dowolnie podnoszą opłaty za Użytkowanie Wieczyste.

Oczywiście masz rację teraz wszystko jasne!Pogooglowałemi wszędzie mają z tym problem,ale lokalnie i indywiduanie różny.Nerwy wzięły góre!Dzieki!

W Warszawie wiele osiedli dostało takie podwyżki w ostatnich latach. Można się odwołać. To nic nie daje. O ile nie ma tam błędów formalnych - i tych właśnie warto w decyzji poszukać !

Dokładnie jak czytałem,na paru forach,w tej kwestii tylko taka droga może zmienić obraz w tej sprawie,spróbuję sie dowiedzieć,jak to jest w uzasadnieniach formalnych co do wysokości tego naliczenia...Dzieki!

Dokładnie jak czytałem,na paru forach,w tej kwestii tylko taka droga może zmienić obraz w tej sprawie,spróbuję sie dowiedzieć,jak to jest w uzasadnieniach formalnych co do wysokości tego naliczenia...Dzieki!

Nie można wnioskować z "uzasadnień formalnych" o wysokości naliczenia podatku ! Jeżeli chcesz sprawdzić czy dobrze wyliczyli należny podatek to nie masz szans wygrać w sejmiku. Bo to nie jest sprawdzenie formalne tylko właśnie treściowe ! Możesz próbować wzywać własnego rzeczoznawcę, ale twoje szanse są mniej niż minimalne.

Należy szukać błędów formalnych. To znaczy niedotrzymania jakiegoś terminu, braku podpisu czy upoważnienia. W Warszawie wygrała tylko jedna spółdzielnia która udowodniła że pod wnioskiem podpisał się oddelegowany pracownik a nie Naczelnik - i jest to niezgodne z prawem. Tylko tak można próbować na jakiś czas to powstrzymać...

Nie można wnioskować z "uzasadnień formalnych" o wysokości naliczenia podatku ! Jeżeli chcesz sprawdzić czy dobrze wyliczyli należny podatek to nie masz szans wygrać w sejmiku. Bo to nie jest sprawdzenie formalne tylko właśnie treściowe ! Możesz próbować wzywać własnego rzeczoznawcę, ale twoje szanse są mniej niż minimalne.

Należy szukać błędów formalnych. To znaczy niedotrzymania jakiegoś terminu, braku podpisu czy upoważnienia. W Warszawie wygrała tylko jedna spółdzielnia która udowodniła że pod wnioskiem podpisał się oddelegowany pracownik a nie Naczelnik - i jest to niezgodne z prawem. Tylko tak można próbować na jakiś czas to powstrzymać...

Dzięki za kontynuację,myślę że o walce raczej nie myślałem,zwyczajne zrozumienie w czym rzecz,co odpowiada za ten stan wysokości podatku,wydaje się być zaniedbaniem,może niemocy Spółdzielni M.Skutkuje takimi,niestety narzuconymi warunkami.Rozumię że Spóldzielnia zrzuciła te niewygodne zobowiązania na swoich członków,nieuregulowane sprawy z działką .Nic innego do głowy mi nie przychodzi.Pozostaje wniosek o tę 50 % ulgę wysokości podatku,jakoś to może będzie do przełkniecia,i może,że wiem w co jest grane.Pozdrawiam!

Gość Gość

(Konto usunięte)

zrozumienie w czym rzecz,co odpowiada za ten stan wysokości podatku,wydaje się być zaniedbaniem,może niemocy Spółdzielni M

Możesz to rozwinać?

Gdzie Twoja spółdzielnia wykazała się zaniedbaniem, niemocą?

Bo jak dla mnie Rzeczoznawca zrobił nowy operat szacunkowy gruntu na którym stoja Wasze bloki i wyszło, że ten grunt ma dużo wyższą wartość niż ta, która do tej pory figurowała w dokumentach.

Czyli co?

Powinno rzeczoznawcę szantażować, żeby zaniżył wycenę, czy masz jakiś inny pomysł?

HQ

Soory za te złe emocje jakie mną szarpały!Dzisiaj sprawa sie wyjaśniła,żona już uregulowała,tyle że okazało sie że narazie zapłaciłą niewiele wiecej jak za zeszły rok,a więc poco to całe zamieszanie przez ten druk ze Spódzielni,o takim procederze podwyższenia podatku za wieczyste użytkowanie,dokonanym przez Gminę Kraków?Jakaś przymiarka na przyszłość?Naprawdę niemam pojecia.

Gwoli wykupu działki pod nasz blok,brakuje ponoć 3 osób aby to sie dało przeprowadzić i uzyskać własność,no cóz takie to czasy mamy...chyba nieufność że mozna mieć coś swojego pokutuje...Pozdrawiam!

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie cieszył bym się za bardzo tym stopniowym podwyższaniem opłaty.

Oni po prostu nie mogą w ciągu jednego roku podnieść od razu na kwotę wynikajacą z wyceny.

Ale rok rocznie będziesz płacił coraz więcej aż do tej kwoty, którą miałeś na rachunku.

Nie cieszył bym się za bardzo tym stopniowym podwyższaniem opłaty.

Oni po prostu nie mogą w ciągu jednego roku podnieść od razu na kwotę wynikajacą z wyceny.

Ale rok rocznie będziesz płacił coraz więcej aż do tej kwoty, którą miałeś na rachunku.

Nieprawda - mogą ! Dlatego to tak ludzi boli - bo płaciłeś 80 zł a płacisz 800 zł ...

Gość Gość

(Konto usunięte)

Masz nieaktualne dane, albo celowo piszesz nieprawdę.

,,Sejm tak zmodyfikował przepisy w tej kwestii, by użytkownicy nie byli zaskakiwani podwyżką rzędu kilkuset procent. Jeśli przewyższa ona dwukrotność dotychczasowej stawki, nadwyżka jest rozkładana na dwie równe części. Płaci się je w następnych dwóch latach. I dopiero w trzecim roku od aktualizacji wartości gruntu opłata wzrośnie do poziomu z niej wynikającego.''

Read more: http://wyborcza.biz/finanse/1,108340,13519081,Oplata_za_uzytkowanie_wieczyste_2013.html#ixzz2uz5fDKG0[/background]

Przeczytaj i odnieś się do swojego poprzedniego wpisu, gdzie mi zarzuciłeś pisanie nieprawdy.

http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1076904.html?p=2

Tu masz dodatkowo wypowiedź fachowca w temacie który również jasno i klarownie stwierdza, że gminy NIE MOGĄ podnosić opłat jednorazowo jak napisałeś z 80 na 800zł.

To bzdura.

Mogą co najwyżej podnieść z 80 na 160zł. Następne podwyżki musza być rozłożone na kolejne dwa lata.

Dokładnie to nie pamiętam,ale przed wykupem mieszkania,to oczywiscie grosze,po uzyskamiu "własności"nie od razu ale ostanie lata to już podobna,nieco mniejsza kwota.Tak naprawdę to żona to prowadzi,osobiście to nie cierpię całej tej"buchalterii" co dalej?skoro z dzialką jest jak jest,naprawdę chyba niewiadomo nic o roztrzygnięciu...osbiście to zareagowałem jak zareagowałem na ten druk o naliczaniu do 1000%,bo mnie to przerosło,zabolało...jeszcze ta skleroza "pomogła"

Gość Gość

(Konto usunięte)

Czyli nic nie wiadomo, wiadomo tylko, że spółdzielnia to złodzieje i nieroby:-)

A co dalej?

Najlepiej kup działkę i zacznij budowac swój dom. Nie będziesz musiał z żadną złodziejską spółdzielnią się użerać. No działkę koniecznie na własność, nie w użytkowaniu wieczystym!

Gość Gość

(Konto usunięte)

Na przyszłość, lepiej się najpierw dowiedz jak jest faktycznie, zanim publicznie komuś zarzucisz pisanie nieprawdy.

I nie mam racji,, może'' tylko na pewno. Jak to ciężko przyznać się do błędu co?

Gość Gość

(Konto usunięte)

O właśnie. Twój poziom.

Jak ktoś Ci wskazał ewidentne pisanie bzdur w temacie to zamisat mu przyznać rację, zawsze możesz próbować atakować go personalnie. Próbuj śmiało dalej.

Mnie na śmiecenie w temacie nie namówisz śmieciarzu.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Po raz kolejny uprasza się o nie zastępowanie dyskusji dotyczącej tematyki wątku, dyskusją o dyskutujących.W tym prowokacyjnymi stwierdzeniami, mającymi na celu eskalację kłótni personalnej.

Jeśli macie coś do siebie konkretnie i z solidnymi podstawami, to od rozwiązywania takich kwestii są inne mechanizmy przewidziane prawem.

Przerzucanie się epitetami i prowokacyjnymi sugestiami na forum, do tych mechanizmów na pewno się nie zalicza. A jest, co najwyżej, na szkodę ogółu forumowej społeczności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.