Skocz do zawartości
IGNORED

szum w jednym kanale, co może być przyczyną?

Arkadiusz_50002

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Od jakiegoś czasu mój wzmacniacz ma się nieco gorzej. Początkowo problemem był potencjometr volume - przerywał i szumiał. Po wymianie chwile było ok, a teraz jeden kanał gra ciszej i później startuje (pewnie wina kiepskiego potencjometru), a drugi cały czas cichutko szumi, a gdy gra - szumi cały czas proporcjonalnie do głośności i natężenia sygnału.

Co może być przyczyną? Potencjometr głośności prawdopodobnie wymienię jeszcze raz, teraz już raczej na niebieskiego alpsa. Wymieniać kondensatory, czy coś innego może być przycyzną?

Chciałem tez wymienić potek od balansu, ale może w ogóle go usunę? Będzie grało bez niego?

Wzmacniacz rocznik `85 więc elektrolity mogą mieć już dość, prawda?

dodaję zdjęcie poglądowe bez układu zasilania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na wszystkich zrodlach szumi? czy jak wyjmiesz wszystkie przewody sygnalowe szumi?

czy polozenie tape/copy cos zmienia?

czy jak wyjmiesz potencjometr szum ustaje?

czy ten cichy szum byl wczesniej?

Ostatnio miałem taki problem z Nadem. Winny okazał się selektor wyjsć głośnikowych. Wylutowałem, przeczysciłem, wlutowałem. Lepiej jednak sądzę ze i tak kwalifikuje sie do wymiany.

Czy ten szum ma takie samo natężenie bez względu na położenie potka głośnosci?

Czy zniekształca muzykę czy poprostu jest nałożony?

Po kolei:

jak nie dostaje syngału to czasem szumi, czasem nie. Jak dostaje sygnał to już praktycznie zawsze, ale zależnie od głośności - jak zrobie głośniej to ten szum cały czas jest proporcjonalny.

Szumi niezależnie od źródła, przełączanie tape/copy skutkuje jedynie wyciszeniem muzyki w głośnikach.

Szum jest jakby dołożony do muzyki, nie zniekształca.

Teraz rzeczywiście zauważyłem, że jak poruszam lekko elementami selektora na płycie (ten po prawej) to zaczyna bardziej szumiec/przerywać lub czasami zagra dobrze.

Rozumiem, że to jest winowajca całego zajścia? Wymienić go od razu, czy czyścić? W ogóle można kupić jeszcze takie selektory?

Czy poza tym selektorem winowajcą może być coś jeszcze? Warto interesować się wymianą kondensatorów?

Sądzę, że kwestia nierównego startu kanałów jest winą kiepskiego potencjometru volume. Niby miał być nieco lepszy niż te po 5 zł z wolumenu, ale widzę że chyba skończy się na niebieskim alpsie.

kup wd40 i to opsikaj.

Od kiedy telpod padl jest klopot z potami. W telpodach trzeba bylo tylko dobrze zanitowac wyprowadzenia sciezek, kupowalem kilka i wybierlame najlepszy, ewentualnie przestawialem plytki wzgledem siebie, co tez mozesz zrobic. plytkę odegnij na dół i połącz na druciki, cienkie. plytka moze naprezac ci pota i przestawicplytki wzgledem siebie i stad jeden kanal cichszy.

WD-40? To nie jest dobry pomysł. Podobnie jak rozbieranie przełączników.

a co lepszego proponujesz?

Z tego co się orientuję, ciężko jest kupić takie przełączniki. Przynajmniej na allegro i w TME nie mogłem znaleźć.

Możecie polecić jakiś sklep z częściami elektronicznymi w Warszawie? Poza WGE i wolumenem.

WD-40 jest "świetny" w serwisach - pomaga prawie zawsze, ale na krótko (żart) W życiu bym nie psiknął ani we własnym, ani w klientowskim sprzęcie niczego WD-40. Nawet zapieczonych śrubek obudowy. (Dlaczego? wiąże wodę, a zawarty olej robi resztę roboty.

Na dłuższą metę nie pomoże żaden preparat, a na pewno nie w potencjometrze, zwłaszcza "wyślizganym" lub kiepskiej jakości. Potencjometr wymień na jakiś lepszy.

Przełączniki: jeśli wymiana potencjometru nie pomoże, spróbuj DELIKATNIE psiknąć KONTAKTEM60 i zakonserwować po wyschnięciu jakimś syntetykiem nie zawierającym wody. Dobry, ale drogi w jednorazowych zastosowaniach jest KONTAKT GOLD lub tańszy KONTAKT61.

Albo metodą "DIY" spirytus i olej do maszyn do pisania/szycia.

Ok, a macie pomysł gdzie można dostać takie przełączniki?

Potencjometr nie szwankuje sam w sobie, poza tym że startuje kanały nierówno.

Ok, a macie pomysł gdzie można dostać takie przełączniki?

Potencjometr nie szwankuje sam w sobie, poza tym że startuje kanały nierówno.

napisałem wczesniej co z nim zrób. Na druty, i przekręcaj płytki. Zawsze jest jakiś luz a jak nie ma to zrób.

Przełączników nie dostaniesz.

WD-40 jest "świetny" w serwisach - pomaga prawie zawsze, ale na krótko (żart) W życiu bym nie psiknął ani we własnym, ani w klientowskim sprzęcie niczego WD-40. Nawet zapieczonych śrubek obudowy. (Dlaczego? wiąże wodę, a zawarty olej robi resztę roboty.

Tylko tak dla ścisłości : WD40 nie wiąże wody, tylko ją wypiera. Spirytus wiąże wodę. Proszę nie pisać bzdur (skąd wogóle bierze się taka wiedza?).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.