Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer BDP-160 a STEREO i DAC

bols86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiś kilku tygodni jestem posiadaczem zestawu stereo składającego się ze wzmacniacza Rotel 921 i kolumny Tannoy Mercury M3. Odsłuchu wykonuję na starym odtwarzaczy DVD Yamahy S530, wszystko połączone ze sobą kablami RCA. Ostatniego czasu bardzo ubolewam nad brakiem funkcji SMART w TV oraz brakiem odtwarzania filmów z napisami, postanowiłem dokupić jakiś BD z tego typu funkcjami. Natrafiła mi się oferta z pobliskiego hipermarketu z Pioneerkiem BDP-160 za 410 zł, dodatkowo mam 7% zniżki w tym sklepie co da mi jakieś 380 zł. Pytanie czy warto kupować ten sprzęt?, bardzo zależy mi na "niepogorszeniu" dźwięku z płyt CD jakie mam teraz (większość jest oznaczona 24-bit) a słyszałem bardzo negatywne opinie o tym BD i jego DAC. Ponoć przyprawia on o pomstę do nieba, czy faktycznie tak jest?. Czy jest szansa abym dostał coś podobnego w przedziale cenowym?. Dzięki wielkie za pomoc!.

Cena jest naprawdę niezła tylko że problem jest innej natury, czy czasem nie będę zniesmaczony jakością dźwięku wydobywającego się z płyt audio?. Może lepiej kupić używany odtwarzacz CD a z BD się wstrzymać?. Nie wiem czy taki zwykły zjadacz chleba odczuje różnicę w wydobywającym się dźwięku:).

bardzo rzadko korzystam z tego Pioneera jako żródła audio ale da się słuchać pliki skompresowane

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

To możesz zweryfikować tylko i wyłącznie testem. Jeżeli oglądasz filmy na blu-ray, to brałbym ten odtwarzacz chociażby tylko pod oglądanie filmów.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Za blurayem stoi możliwość odtwarzania koncertów w MKV i wielu albumów zapisanych w FLAC + w wolnej chwili odtwarzanie ulubionych seriali z napisami, mój TV niestety ich nie łyka. Stąd pomysł dotyczący zakupu takiego odtwarzacza, z drugiej strony niektórzy mi mówią, że i tak uzyskam lepszej jakości dźwięk z odsłuchu flaców na takim BD niż z CD na odtwarzaczu. Martwi mnie to że tego typu odtwarzacze CD mają już 10 lat użytkowania za sobą;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.