Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki komputerowe 2.0/2.1 vs monitory studyjne do 600 zł.

Bachnaify

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kartę dźwiękową ASUS Xonar Essence STX, ale zmieniam ją na DAC ESS Sabre Breeze Audio + wzmacniacz espressivo-e, który będzie przedwzmacniaczem do głośników/monitorów.

Mam pokój 16m2 podzielony jednak (póki co parawanem) Po swojej stronie mam 7,5m2, Głośniki mają służyć do gier i muzyki POP/Rock. Głośniki będą słuchane w odległości 1- 1,5 m .

Z komputerowych najbardziej skłaniam się do Edifier C3 2.1, a oprócz nich także:

Modecom MHF60U - 290 zl. 2.1

Modecom SHF56U - 314 zl. 2.0

Edifier R1600T 2.0 - 340 zl.

Modecom SHF 80U 2.0 - 423 zl.

Microlab Solo 6C - 439 zl. 2.0

Modecom HF-60 2.0 - 490 zl.

Modecom SHF 120U 2.0 - 500 zl.

Edifier C3 - 550 zl. 2.1

Edifier C2 plus - 340 zl. 2.1

Z monitorów studyjnych na aledrogo znalazłem takie m.in.:

Alesis Elevate 3 - 300 zł.

M-Audio Studiophile AV30 II - 360 zł.

Skytec Home Recording DJ MC - 150 zł. !? Wyjaśni ktoś czemu tak zadziwiajaco tanie !?

Bose Companion 2 Series I - 400 zł.

MC Crypt M10 - 289 zł.

Które z tych monitorków studyjnych sa najlepsze i czy wszystkie miażdżą te komputerowe, które wymieniłem ?

Z góry dzięki za pomoc. :)

Skytec Home Recording DJ MC - 150 zł. !? Wyjaśni ktoś czemu tak zadziwiajaco tanie !?

MC Crypt M10 - 289 zł.

To są monitory pseudo-studyjne.

Czemu do wróżki ?

A dlatego że mało kto tutaj kupuje czy też odsłuchuje tak tanie badziewie;] a już na pewno nie te "studyjne" monitorki.

Solo 6c nie są tragiczne, zdecydowanie darowałbym sobie wszystkie tanie zestawy 2.1, nie nadają się do 7 metrowego pokoju

Witam.Daruj sobie te monitory studyjne.Najlepszy wybór z tych co podałeś to solo6c potem Modecom.W 7m2 będziesz miał wszystkiego pod dostatkiem włącznie z basen:)Pozdrawiam.

Porobiłem zdjęcia w mieszkaniu. Wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - moja część pokoju 16m2, która wynosi licząc do parawanu 7,5 m2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - moja część pokoju 16m2, która wynosi licząc do parawanu 7,5 m2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - miejsce na ewentualnego suba C2 Plus / C3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przestrzeń za biurkiem

Jak tak patrzę na te fotki to subwoofer ma miejsce przed sobą w sumie bo parawan go nie obejmuje chyba, że to nie o to chodzi w sumie nie wiem o co chodzi z tą wielkością pokoju a mocą kolumn i subem. Po prostu o odległość od słuchacza ? Że w większym pokoju dałbym suba dalej od siebie z przodu ?

Głośniki jeśli byłyby to Edifier R2600 byłyby słuchane z odległosci 50-70 cm

miejsce na suba - tam miedzy kanapą a biurkiem to jeden metr

Wymiary biurka: 162 cm szerokości i 70 cm głębokości, ale odsunięte na 25 cm od sciany daje 95 cm głębokości

No i co tu brać Edifier R2600, C2 Plus czy C3 ? Modecom HF-56 mnie nie przekonują, podobnie HF-60 i HF-80.

Współlokatora często nie ma wiec jego kwestią się nie przejmujcie :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie, zatem wrzucam linki jeszcze raz, coś nie działa hiperłącze. Proszę zatem o wklejenie poniższych linków manualnie:

pl.tinypic.com/view.php?pic=24zcabm&s=8#.Ux834Pl5MsZ

pl.tinypic.com/view.php?pic=2lt2adz&s=8#.Ux833_l5MsZ

pl.tinypic.com/view.php?pic=zn3kzs&s=8#.Ux834Pl5MsZ

pl.tinypic.com/view.php?pic=339oeo2&s=8#.Ux833_l5MsZ

Jestem zły bo ktoś mi zwinął sprzed nosa Edifier C2 plus a były za 160 zł. I teraz jestem w kropce bo w sprzedaży raczej już C2 plus niema, a C3 są lepsze ale jedna osoba powiedziała mi by nie brać do takiego pokoju suba 8 cali jak w edifier c3 bo bedzie dudnienie i sam miał kiedyś w 10m2 niskotonowy to bas był dopiero 2 metry od głośnika. Zostaje też Edifier R2600, ale głośniki mają być też do grania a ja chcę czuć bas np. przy strzelaniu, wybuchach itp. Są też microlaby Solo 6c znalazłem za 300 zł., ale są słabsze od edków r2600. Jak to pogodzić ?

W mojej skromnej opinii to sub w Twoim pokoju nie powinien dudnić chyba że jest słabej jakości... sam mam suba REL T5 a mam pokój 12 m2 i nie ma mowy o dudnieniu... co do Edifierów to nigdy ich nie słuchałem także się nie wypowiem... miałem kiedyś MIcrolab solo 7c i jak za te pieniądze grały ok, miały spory zapas mocy, niestety grały sucho i po pewnym czasie zaczęły męczyć. Wymienionych przez Ciebie pseudo-monitorów studyjnych tez nie miałem okazji odsłuchiwać, ale moim zdaniem inwestowanie w takie coś to błędna droga... co do parawanu to trochę mały i generalnie myślę że jeśli już zainwestujesz w kolumny to różnicy z parawanem czy bez nie bedzie dużej

Czyli mogę postawić smiało na C3 z 8 calowym subem zamiast na R2600 tudzieź Solo 6C ? Jak rozumiem w C3 2.1 bedzie sporo więcej basu ?

Gdzieś też czytałem, że R2600 z bliska i na średni metraż też zapewnia dużo basu. Z drugiej strony 2.0 zagrają ładniejszą średnicą i większą iloscią detali.

Generalnie jeśli chodzi Ci przede wszystkim czy 2.1 to lepszy wybór niż 2.0 to od siebie powiem bierz 2.1, w grach wszelkie wybuchy czy odgłosy broni bedą miały kopa... BTW jak mieszkasz w dużym mieście to radziłbym pójść do sklepu i poprosić o odsłuch... moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie

Generalnie jeśli chodzi Ci przede wszystkim czy 2.1 to lepszy wybór niż 2.0 to od siebie powiem bierz 2.1, w grach wszelkie wybuchy czy odgłosy broni bedą miały kopa... BTW jak mieszkasz w dużym mieście to radziłbym pójść do sklepu i poprosić o odsłuch... moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie

Zależy co kto woli. Ja miałem x.1 i wybuchy itp miały kopa ... ale naturalność nie istniała i wolałem 2.0 w tej cenie bez tego kopa, ale za to z przekonującym/nie plastikowym brzmieniem)

@Kyle.. zależy jeszcze jakie 2.0 czy 2.1... Ja miałem na uwadze typowy zestaw 2.1 vs. typowy zestaw 2.0... Nie chcę się chwalić ale mam monitory Yamaha i pomimo naprawdę niezłego basu to dopiero w połączoeniu z subem wywraca ten zestawik moje trzewia

Ja miałem na uwadze typowy zestaw 2.1 vs. typowy zestaw 2.0

Nie mogę się z tym zgodzić, a raczej prawa matematyki się z tym nie zgadzają;] Jeżeli porównujemy cenowo to zestawy 2.0 zawsze będą lepsze jakościowo od zestawów 2.1, cena zbudowania 2.0 jest mniejsza niż 2.1, a jeżeli obydwa zestawy są w podobnej cenie świadczy to o tym iż w zestawie 2.1 na jakimś elemencie producent musiał zaoszczędzić. Należy też mieć na uwadze indywidualne preferencje, ja na przykład słucham 18cm monitorków w 35m2 i jest mi z tym bardzo dobrze, a z subem nie słucham prawie nigdy pomimo posiadania moim zdaniem całkiem niezłego (zamknięty 15" ze wzmacniaczem hypex). Autor wątku idzie w zaparte, że chce suba - niech więc kupi zestaw z subem i niech będzie zadowolony. Chciał usłyszeć opinie innych forumowiczów; usłyszał. Każdy i tak kupi to co jemu najbardziej odpowiada nawet jakby to było kompletnie pozbawione sensu i logiki

r2600 jest bardzo dobrym glosnikiem ma lepszy bas niz wiekszosc zestawow do 400zl.

C3 jest takze super jak masz miejsce i chcesz miec wiecej mozliwosci podlaczenia bierz C3.

Obydwa zestawy sa super.

• 5 miesięcy później...

Witam,

Monitor studyjny czy głośnik komputerowy?

Jestem zainteresowany kupnem głośników do 500zł, zastanawiam się nad paroma opcjami.

Proszę o radę lub opinię na ten temat.

Przez dobrych parę lat miałem głośniki komputerowe CREATIVE GIGAWORKS T40 II i byłem z nich bardzo zadowolony jeśli chodzi o stosunek jakości dzwięku do ceny, głośniki jak na moje ucho grały pięknie, dźwięk był bardzo czysty a bas wystarczający... rozmiar głośników był idealny na biurko.

Niestety głośniki się zepsuły i myśle nad kupnem czegoś innego...

Nie znam się za bardzo na monitorach studyjnych, niewiem czy lepiej pozostać przy marce CREATIVE i kupić T20 II czy też wybrać monitory studyjne...

Zależy mi na tym aby głośniki były dokładne jeśli chodzi o brzmienie, bas słyszalny a nie poburkiwanie..fajnie było by gdyby jeszcze mało miejsca zajmowały...

Jeśli chodzi o monitory studyjne co myślicie o modelu :

ALESIS ELEVATE 3 ?

KURZWEIL KS 40A ?

M-AUDIO BX5 Carbon?

Jaka jest między nimi różnica ? czy będzie jakaś znacząca róznica między CREATIVE GIGAWORKS?

Bardzo proszę o pomoc :)

serdecznie pozdrawiam

Jeśli chodzi o monitory studyjne co myślicie o modelu :

ALESIS ELEVATE 3 ?

KURZWEIL KS 40A ?

M-AUDIO BX5 Carbon?

To nie są monitory studyjne. Po prostu producent pisze "pro" albo "studio" itp. zwroty by się lepiej sprzedawało. Swoją drogą wiesz, że te BX kosztują ~800zł za parę? ... bo domyślam się, że nie bardzo, skoro zestawiasz je ze sprzętami ponad 2x tańszymi.

mam monitory Yamaha i pomimo naprawdę niezłego basu to dopiero w połączoeniu z subem wywraca ten zestawik moje trzewia

Miałem te same monitory co Ty. Z subem KRK 10S nie współpracowały dobrze.

Basu było dużo za dużo. Wszystko dudniło.

Te Yamahy mają wystarczająco dobry bas. Nie trzeba wspomagać ich subem.

Aczkolwiek używanie suba do gier może dać zupełnie inny efekt i wtedy może wywraca trzewia pozytywnie. :)

Do słuchania muzyki w najlepszej jakości sub tylko degraduje brzmienie.

Ludzie. Poczytajcie sobie ten artykuł i nie nazywajcie każdej kolumny podstawkowej monitorem studyjnym.

Ukryta Zawartość

Ceny monitorów studyjnych zaczynają się od 10tysięcy złotych. I nie mówię o monitorach do prowadzenia audycji radiowej ale o takich do miksowania płyt w studiu.

Można nazwać gówno budyniem czekoladowym ale zapewniam że od tego nie będzie lepiej smakowało.

Ukryta Zawartość

Tak, kupuja te monitory studyjne za 10k, a wiekszosc plyt i tak jest zle zrealizowana.

A w praktyce, jak bys sie przeszedl to roznych studiach, szczegolnie polskich, to zapewniam Cie ze posiadaja one duzo duzo tansze monitory do odsluchu.

A wracajac do 2.1 komputerowe VS 2.0.

Jesli ktos uwielbia mega bassiora, to zestawy 2.0 nie spelnia jego wymagan, a szczegolnie kolumienki w plastikowych obudowach.

Logitechy, Geniuse, Tracery, TakeMe i inne tego typu firmy, nie sa firmami audio i generalnie robia gorszy sprzet niz Creative.

2.1 do muzyki innej niz techno sie nie nadaje (a z rockiem sprawdza sie najgorzej - jedno wielkie wuuu...), zas jesli komus odpowiada to ze wybuch ktory mial nastapic z lewej lub prawej strony, pojawil sie na srodku z subwoofera, no to coz.

Jesli chodzi o tanie kolumienki nazywane monitorami, to ja bym obstawial M-Audio.

Do 400 pln kupisz nowki, w obudowie MDF zamiast plastiku, z wiekszymi srednicami membran i wbudowanym wzmacniaczem.

Bedzie wiecej bassu niz w komputerowych 2.0.

Dzwiek bedzie lepszy dla muzyki, szerszy i glosniejszy.

Witam. Mam kartę dźwiękową ASUS Xonar Essence STX, ale zmieniam ją na DAC ESS Sabre Breeze Audio + wzmacniacz espressivo-e, który będzie przedwzmacniaczem do głośników/monitorów.

Mam pokój 16m2 podzielony jednak (póki co parawanem) Po swojej stronie mam 7,5m2, Głośniki mają służyć do gier i muzyki POP/Rock. Głośniki będą słuchane w odległości 1- 1,5 m .

Z komputerowych najbardziej skłaniam się do Edifier C3 2.1, a oprócz nich także:

Modecom MHF60U - 290 zl. 2.1

Modecom SHF56U - 314 zl. 2.0

Edifier R1600T 2.0 - 340 zl.

Modecom SHF 80U 2.0 - 423 zl.

Microlab Solo 6C - 439 zl. 2.0

Modecom HF-60 2.0 - 490 zl.

Modecom SHF 120U 2.0 - 500 zl.

Edifier C3 - 550 zl. 2.1

Edifier C2 plus - 340 zl. 2.1

MC Crypt M10 - 289 zł.

Które z tych monitorków studyjnych sa najlepsze i czy wszystkie miażdżą te komputerowe, które wymieniłem ?

Z góry dzięki za pomoc. :)

A może słuchawki? Nie wiem po co parawan, ale przypuszczam, aby nie przeszkadzać. Odległość słuchania też mała. Za 600 pln można znaleźć całkiem dobre słuchawki. ...

Odległość słuchania też mała.

1-1,5m dla monitorka podstawkowego to za mała odległość? Proszę Cię, nie wypisuj głupot.

A może słuchawki?

Na dłuższą metę są wręcz szkodliwe.

Tak, kupuja te monitory studyjne za 10k, a wiekszosc plyt i tak jest zle zrealizowana.

A w praktyce, jak bys sie przeszedl to roznych studiach, szczegolnie polskich, to zapewniam Cie ze posiadaja one duzo duzo tansze monitory do odsluchu.

Rozmawiamy o studiach, czy pseudo-studiach? Co do złej realizacji płyt - realizacji, jak realizacji, ale podobno wydawca nierzadko robi taki mastering świetnej realizacji, że jest clipping i sprasowana dynamika.

Logitechy, Geniuse, Tracery, TakeMe i inne tego typu firmy, nie sa firmami audio i generalnie robia gorszy sprzet niz Creative.

Logitech i Creative to dokładnie ta sama klasa sprzętu. Dopiero TakeMe, Tracer to zdecydowanie niższa klasa.

1-1,5m dla monitorka podstawkowego to za mała odległość? Proszę Cię, nie wypisuj głupot.

Chodziło mi o to, że odległość niewielka aby spokojnie usiąść ze słuchawkami.

Na dłuższą metę są wręcz szkodliwe.

Nie mniej jak alkohol i kobiety :D

Ja też bym polecił słuchawki, zamiast aktywnych monitorów (w tym przedziale cenowym)

Takie np. AKG K550 mieszczą się w budżecie, kosztują śmiesznie mało w kategorii cena/jakość, a załatwiają temat liniowego, płaskiego, suchego /studyjnego/ dźwięku o naprawdę dobrej jakości.

Napędzi je cokolwiek, co ma gniazdo "mały jack" 3.5mm ;]

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

te AKG nie są jakieś wybitne słuchawki ,maja swoje bolączki. Według mnie Ultrasone 780 HIFI są pod niektórymi dźwiękowymi aspektami lepsze.

Bardzo możliwe, że Ultrasone 780 są pod niektórymi aspektami dźwiękowo lepsze (nie słuchałem ich)

Ale są i droższe.

Idąc tym rozumowaniem idzie się dalej w np. beyerdynamic'i z przetwornikami tesla, a kończy na słuchawkach planarnych za 4000 pln :D

*EDIT*

Jeżeli wierzyć wykresom - a z mojego doświadczenia jasno wynika, że w dużej mierze wykres pasma przenoszenia pokrywa się ze sposobem strojenia przetworników w słuchawkach, to ten wykres:

Ukryta Zawartość

Jasno mówi, co w ultrasone 780 jest akcentowane :)

K550 są od nich równiejsze.

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.