Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Sony TA-F550ES - Konkrety

54139

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przestudiowałem forum nie jedno, posłuchałem trochę i dalej nie bardzo wiem czym się zainteresować.

Posiadam Sony 550ES, tuner 550ES, cdp-991 i szukam dłuższy czas swojego dźwięku...

Słucham rocka, bluesa, trochę jazzu, trochę elektronicznej, ale najwięcej słucham PR3 na UKF'ie, dlatego kolumny nie mogą kłóć mnie w uszy i męczyć przy słuchaniu radia.

Z drugiej strony czasem lubię przyłoić i chciałbym żeby były żywe.

Priorytetem jest delikatna góra, ładna, naturalna średnica i jak najszybszy bas, nie chce muła!!! Trochę wcześniej po przesiadce z Tonsil Maestro I 130 zakochałem się w Radmor LS-30 po modyfikacji AKKUS. Tam był szybki bas w moim odczuciu. Chętnie kupiłbym LS-40 i lekko zmodyfikował zwrotkę, ale nie mogę ich dostać nigdzie.

Obecnie mam Mission 774, są dość szybkie na niskich, ale nie schodzą za nisko i nie dają rady przy mocniejszym graniu, brakuję energii, są za spokojne.

Myślę, że podłogówki dwudrożne (z 150 - 180mm nisko-średnim) powinny spełnić moje zapotrzebowania dźwiękowe.

Drugie pytanko mam, czy w 16-18m^2 dadzą radę z moimi żądaniami jakieś podstawkowe? Nigdy nie miałem żadnych prócz Tonsil Cz@t 100, ale te to maleństwo.

Reasumując, co do 1500zł za parę mogę kupić żeby zagrało żywo, z szybkim dołem i dostatecznym natężeniem w 16m^2 na poddaszu wraz z sony 550ES?

Nie jest dla mnie priorytetem nowe czy używane. Lubie porządnie zrobione kolumny.

Ogólnie upatrzyłem tylko:

1. Tonsil Siesta - ale nie wiem czy to nie będzie krok w tył w stosunku do mission 774.

2. Pylon Pearl 25 - nowość, która intryguje mnie ceną i teoretycznymi parametrami, bardzo chętnie bym zakupił, ale...

3. Monitor Audio Monitor 3

4. Acoustic Energy Aegis Evo 3

5. Indiana Line Tesi 260 - ta firma słabo mnie przekonuje

Proszę o jakieś podpowiedzi bo zgłupieć można.

https://www.audiostereo.pl/topic/110175-kolumny-do-sony-ta-f550es-konkrety/

Ja bym szukał małych, ale 3 drożnych podłogówek. Albo dwudrożnych - ale z dwoma głośnikami nisko-średniotonowymi. Do basu potrzeba głośników, coś go musi wydobywać ...

A co się dzieje wokół tych Pearl? Bardzo pozytywne opinie dostają. Jeżeli Pearl 25 są tak samo dobrze wykonane jak poprzednie 20, to chyba warto ich posłuchać. Już 2 nisko-średniotonowe, wysokie poprawione podobno. Jedyny lekki problem to impedancja 4ohm, ale Mission 774 niby są 8ohm, a w praktyce bliżej im do 4ohm. "Chłyt martekingowy".

Może jutro przejadę się do Pabianic posłuchać Pearl 25.

Kolmny Pylon Audio Pearl 25 to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, trzeba posłuchać, kolumny naprawdę bronią się jakością dźwięku przy porównaniu nawet z dużo droższymi konstrukcjami.

Jeśli wybierasz się do nas, koniecznie zadzwoń zarezerwować salę, zawsze w soboty jest strasznie dużo odsłuchów, dwie sale są zajęte.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przy Twoim metrażu szukałbym czegoś nieco większego. W tej cenie już gdzieniegdzie dostaniesz Monitor Audio RX2, albo Definitive Technology SM55.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nie ma co ukrywać, różnica jest kolosalna.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Swój wybór skłaniam ku Pylon Audio Pearl 25.

Takie pytanie, one są w okleinie sztucznej czy naturalnej, bo pisali 18.02.2014r. że mają wprowadzić w Pearl naturalną. Jak to wygląda obecnie?

RX2 nie stać mnie, ale BX2 już bardziej.

Duże są różnicę?

napewno Cie stac - kup uzywane

a ten którego stac na wiecej kupi nowe jeszcze lepsze

to na co naprawde Cie nie stac to kupienie...... "tego na co cie stac"

Nie ma co ukrywać, różnica jest kolosalna.

nie ma co ukrywac to znaczy ze nie ma co ukrywac

a nie ze mozna kupic inne i bedzie tez dobrze

bedzie niedobrze

odpusc sobie pukis nie zrobił wtopy

za 300 złociszy mozna zrobic lepszy zakup niz to w co planujesz umoczyc swoje pieniadze

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

erazm, nie ogarniam trochę.

Jakie 300zł? Dołożyć 300zł, tak? Tylko do tego trzeba zaopatrzyć się w jakieś podstawki pod RX2 i cena skacze bardzo w górę.

P.S

Póki co używek nie ma, poczekam i poszukam.

Na pewno te monitory nagłośnią dobrze pokój z dostatkiem dobrej jakości niskich tonów, bo o resztę tonów się nie martwię czytając o nich? Sory, za laickość, ale nigdy nie miałem porządnych podstawkowych kolumn.

P.S.2

A co powiecie o BMN B2 ??? ---->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przeciekawa firma

zwróciłbym uwage na modele

F2 Fx2 S2

S2 z seasem w tym rozmiarze w dodatku z najlepszego materialu czyli papieru :) ma szanse zagrac fenomenalnie

doskonały sprzet za 1800 sztuka - troche drogo

ale konkurencji nie ma zanadto

zaden z pylonów nawet kolo czegos takiego nie stał ;)

takie kolumny lubie - to sa porzadne kolumny :)

a przynajmniej sie wydają - tak na poczatek rztutu okiem

nie jestem za to przekonany do zakupu cwierc markowych przetworników intertechniki

by to poprzec trzeba by sie blizej przyjrzec osłuchac - choc i tak dobrze ze sa dosc spore

lepiej to niz 95% konkurencji na jakichs smiesznych 13 cm

milo widziec ze polska firma zrobiła cos sensownego

obok takich tuz jak dynaudio w dm2/8 i usher v601/ 603

radosc przepelnia na widok BMN :)

oby ta firma trwała i sie rozwijała

a wymiotowac sie chce jak widze pylon - zapychany do przodu chorobliwą propagandą marketingową z dudniakami swoimi i dziurami do wydawania pseudo basu

ps

nie dolozyc - za kompletne 300 :)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Mnie tez się podobają BMN'y, ale 2700zł to przesada.

Zostaje wybór między B2, a RX2. I przez ten dla mnie nie wybitny niskośrednio Intertechniki bardziej skłaniam się do RX2.

A wizualnie ciężko utrzymać bez rys Black Gloss? Czy w ogóle warto się pakować w to? Bo fornir mają świetny wg mnie.

... pomyłka ;)

oj bardzo nie ładnie :) ale najpierw musz zapytac kumpla a raczej go przkonac choc w to watpie bo kocha swój smród - zaplacil w sklepie i nie odda za cwierc ceny bo zaplacił i juz -co za podejscie :)

Powiem tak, stoją u mnie Monitor Audio RX2, są piękne, dokładnie zrobione; grają bardzo fajnie, biorąc pod uwagę cenę za jaką je dostałem nic lepszego nie znalazłem z nowych kolumn w okolicy. Nie spodziewałem się tak potężnego dźwięku z monitorów... Jestem zadziwiony od pierwszego posłuchania w salonie i dalej się dziwie jak to gra. Nowe doświadczenia w moich małych kroczkach audio:) Wygrzewam i ciesze się dźwiękiem!

Wielkie dzięki Sklep.RMS.pl za nakierowanie, zdecydowałem się dorzucić trochę, bo potworne różnicę były na odsłuchach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.