Skocz do zawartości
IGNORED

czy sony scd-xb770 jest dobrym materiałem do do ....

kopik99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przygarnąłen go tydzień temu ze względu na sacd i w moim sytemie gra całkiem ciekawie.

Bas ma troche rozlazły i mało szczegółów ale ładne czarne tło i po kilu godzinach słuchania nie wywaliłem go do komórki z resztą gratów.

Mam pytanie do doświadczonych kolegów czy warto bawić się w modyfikowanie tego klocka ?

Ciekawi mnie raczej czy da się coś więcej z niego wycisnąć porawiając moduły zasilania i analogu , wymieniając zegar itp.

Nie pytam o przepis na moda i nie będę pytał.

Dziękuję za każdą pomocną odpowiedź.

Skoro Svoboda była bardzo dobrym materiałem do tuningu...

Sam mam zwykłego 761 po tych zabiegach ( m.in. OPA 2604 ) i jak na razie nie wymieniam, a słucham naprawdę wszystkiego, bo od flamenco po muzykę Andów i sonat skrzypcowych Bacha po Aerosmith...R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za odpowiedź.

Spróbuję na początek prostego moda.

Nie interesuje mnie tryb wielokanałowy więc zamę się tylko sekcją IC305(STEREO).

Kondensatory wejściowe opampów C401-C501 wymiana na foliowe.

C404 i C504 do wylutowania.Połączę bezpośrednio srebrem do rca.

Jeżeli dc na wyjściu będzie ok wywalę całą resztę towarzystwa muting .Jeżeli nie wstawię lepszej jakości MKP.

Filtrowanie opamp zostawiam na razie jak jest.

Kondensatory odsprzęgające od masy są foliowe więc narazie zostają.

Opki i pozostałe elementy smd zostają na sam koniec bo nie mam sprzętu do bezpiecznego ich wylutowania.

Może jest na forum ktoś z essex lub okolic wschodniego lub północnego Londynu zajmujący się elektroniką.

Chetnie zlecę tą robótkę komuś kto ma sprzęt i umiejętności.

Zobaczymy co to da na początek ):

Zegar i zasilacz mam (potrzebuję tylko kwarca 11.2896MHz bo obecnie pracuje na częstotliwości 16.xxxx).

Tutaj proszę o małą podpowiedź :

Jaki kwarc wybrać z tych ogólnie dostępnych na ebay.

Omigi raczej rzadko widać (lub słabo szukam).

10r8xvp.jpg

Witam.

Przygarnąłen go tydzień temu ze względu na sacd i w moim sytemie gra całkiem ciekawie.

Bas ma troche rozlazły i mało szczegółów ale ładne czarne tło i po kilu godzinach słuchania nie wywaliłem go do komórki z resztą gratów.

Mam pytanie do doświadczonych kolegów czy warto bawić się w modyfikowanie tego klocka ?

Ciekawi mnie raczej czy da się coś więcej z niego wycisnąć porawiając moduły zasilania i analogu , wymieniając zegar itp.

Nie pytam o przepis na moda i nie będę pytał.

Dziękuję za każdą pomocną odpowiedź.

Warto się bawić w tuning każdego. Coś sie nauczysz. Po dobrym tuningu z przeciętneog cd robi sie bardzo dobry, niewiele odstajacy od najlepszego jaki mozna mieć.

Dzięki za odpowiedź.

Spróbuję na początek prostego moda.

Nie interesuje mnie tryb wielokanałowy więc zamę się tylko sekcją IC305(STEREO).

Kondensatory wejściowe opampów C401-C501 wymiana na foliowe.

C404 i C504 do wylutowania.Połączę bezpośrednio srebrem do rca.

Jeżeli dc na wyjściu będzie ok wywalę całą resztę towarzystwa muting .Jeżeli nie wstawię lepszej jakości MKP.

Filtrowanie opamp zostawiam na razie jak jest.

Kondensatory odsprzęgające od masy są foliowe więc narazie zostają.

Opki i pozostałe elementy smd zostają na sam koniec bo nie mam sprzętu do bezpiecznego ich wylutowania.

Może jest na forum ktoś z essex lub okolic wschodniego lub północnego Londynu zajmujący się elektroniką.

Chetnie zlecę tą robótkę komuś kto ma sprzęt i umiejętności.

Zobaczymy co to da na początek ):

Zegar i zasilacz mam (potrzebuję tylko kwarca 11.2896MHz bo obecnie pracuje na częstotliwości 16.xxxx).

Tutaj proszę o małą podpowiedź :

Jaki kwarc wybrać z tych ogólnie dostępnych na ebay.

Omigi raczej rzadko widać (lub słabo szukam).

10r8xvp.jpg

Pomogę Ci. Podłącz się za r461 i r561 do gniazd stereo. Zmniejsz te rezystory do 1 kohm, oraz odłącz rezystory za nimi. Odłącz gniazda od plytki.

Odetnij zasilanie od opów za rezystorami.

I masz już swój tuning z głowy.

Nic lepiej z tym już nie zrobisz.

Teraz możesz zając sie odfiltrowanie zasilania oraz zegarem. Na początek przymocuj do kwarców coś gumowego.

Elektrolity w zasilaczu zbocznikuj 2uf/100 mkt oraz 0,22uf/100 mkp i rezystor 22kohm. kondy moga byc na wieksze napiecia.

Przylep maty bitumiczne na obudowe, trafo, gdzie się da.

W układach na scalakach i tranzystorach podniana kondów niewiele daje, bo te zaczynają grac różnie dopiero jak dostana 100-200V napięcia stałego.

Przy takich napięciach jak tutaj z nimi zwyczajnie nic sie dziwnego nie dzieje.

Elektrolita na wyjsciu zostaw w spokoju. Wymiana na foliowy tylko pusci więcej wcz w gniazdo.

shittzu nie mam zamiaru bawić się w wymianę kwarca.

Ten kwarc ma już założoną opaskę z gumki ale cholera wie co to za wynalazek.

Jak pisałem mam zegar (XO3) i salasa (ten zestaw to jest bajka ) potrzebuję tylko nowego rezonatora 11.xxxx do xo3.

I wiem że xo3 może tego dziadka postawić na nogi.

No i mnie nurtuje pytanie czy na początek nie zająć się tym problemem.

Wiem że na ebay nie znajdę omigów i muszę coś w te miejsce dobrać.Tylko co?

Z zasilaniem chyba nie ma większych problemów bo pomiędzy instrumentami na scenie jest czarne tło są ładnie rozstawione tylko brak im precyzji lokalizacji i ten bas jest trochę rozlazły ale dźwiek też nie syczy a to kurka niezły plus.

Soniak chyba wszystko co mógł obsadził silmicami ars i nichiconami fine gold .

Wygląda to wszystko (jakoś tak solidnie :) )

Dziwne bo tej firmy nigdy nie lubiłem (taka pospolita jakaś była) a tu zonk i konfuzja (cholera nie jest to takie złe ) tym bardziej po podniesieniu maski :)

Co do podłączenia za r461 i r561 to wygląda na ominięcię opków.

Ciekawa sugestia :)

Jutro będę lutował he he.

Jak w maplinie dostanę te elementy bo inacze to dupa.

"shittzu nie mam zamiaru bawić się w wymianę kwarca.

Ten kwarc ma już założoną opaskę z gumki ale cholera wie co to za wynalazek."

i o to mi chodzi, jest ok.

"silmicami ars i nichiconami fine gold"

srednia krajowa :) dorzuć Wimy.

"Co do podłączenia za r461 i r561 to wygląda na ominięcię opków.

Ciekawa sugestia :)"

Od tego zacznij. To wszystko pozmienia...

Zrobiłem moda o którym pisałeś shittzu.

No cóż scena się poprawiła basu ubyło i nie ma żadnej rewelacji.

Jedynym zauważalnym plusem jest to że średnica nabrała jakiejś takiej płynności.

Poziom sygnału wyjściowego spadł o połowę i trzeba gałką wzmacniacza nieźle kręcić żeby coś usłyszeć.

Nadal brak mu dynamiki i wybrzmienia.

Korci mnie wstawienie zegarka.

Kupiłem dzisiaj moj pierwszy gramofon i kilka płyt.

Winyl zawsze kojarzyl mi sie z trzaskami i przestarzalym formatem zapisu.

Myliłem sie.

Podlaczylem i chyba to jest to czego szukalem.

Słucham i nie mogę się oderwać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.